Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestarin itsenäisyysjuhlaa 5 800 neljäsluokkalaiselle tähdittää Mikael Gabriel

Jaa

Pormestarin perinteikäs itsenäisyysjuhla Helsingin peruskoulujen neljäsluokkalaisille järjestetään tänään torstaina 30. marraskuuta 2017 Finlandia-talossa. Erityistä tunnelmaa 21:stä kertaa järjestettävään tapahtumapäivään tuo Suomi 100 -juhlavuosi. Pormestari Jan Vapaavuori isännöi tilaisuutta nyt ensimmäistä kertaa. Viime hetkeen asti salaisuutena pidetty päivän yllätysesiintyjä on rap-artisti Mikael Gabriel.

Kuva: Pertti Nisonen
Kuva: Pertti Nisonen

Pormestari Jan Vapavuoren henkilökohtaiseen kutsuun vastasi tänä vuonna lähes 5 800 lasta ja 430 opettajaa. Itsenäisyyttä juhlitaan kahdessa samansisältöisessä tilaisuudessa, joista ensimmäinen järjestetään kello 11–13 ja jälkimmäinen kello 15.30–17.30. Juhlan erityisteemana on tänä vuonna Suomi 100 -juhlavuosi, ja tapahtuma on osa juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Kautta vuosien juhliin on osallistunut yhteensä yli 110 000 helsinkiläiskoululaista.

Juhla alkaa kättelyillä

Pormestari Jan Vapaavuori puolisoineen, apulaispormestari Pia Pakarinen sekä kansliapäällikkö Sami Sarvilinna vastaanottavat kaikki juhlavieraat kätellen ensimmäisessä juhlassa klo 11. Toisessa juhlassa klo 15.30 pormestarin ja apulaispormestarin ohella kättelemässä kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Juhlaa ensimmäistä kertaa isännöivä Vapaavuori on odottanut tapahtumaa vuoden kohokohtana.

”Päivästä on varmasti tulossa ikimuistoinen ja tunnelmaltaan mukaansatempaava. Uskon, että erityisesti lasten ilo ja tansseihin heittäytyminen tekevät juhlasta ainutkertaisen upean. Neljäsluokkalaisia on tänään kahdessa juhlassamme yhteensä 5 727, joka on uusi ennätys ja 200 oppilasta enemmän kuin viime vuonna. Se on näin juhlavuonna ilahduttavaa!”, Vapaavuori sanoo.

Rap-konsertti ja vauhdikkaat tanssit takaavat punaiset posket ja rennon tunnelman

Lapset ovat valmistautuneet itsenäisyysvastaanottoa varten opettelemalla perinteisiä tansseja ja juhlaan kuuluvia käytöstapoja. Tänä vuonna juhlan tähtiartistina nähdään räppäri Mikael Gabriel, jota säestää houseband Must.

Sisääntulo- ja tanssimusiikista vastaa Kaartin Soittokunta, jonka säestyksellä lauletaan myös Maamme-laulu. Circus Helsinki viihdyttää juhlakansaa muun muassa kättelyjonon aikana.

Pormestari Jan Vapaavuori pitää puheen vierailleen, ja ensimmäisessä juhlassa vieraiden puheenvuoron puolestaan käyttävät Miro Ezzat-Agha Tahvonlahden ala-asteelta ja Ciara Ryan Brändö lågstadieskolanista. Jälkimmäisessä juhlassa vieraiden puheenvuorot käyttävät Noomi Sinivirta Pihlajiston ala-asteelta ja Hugo Widemark Åshöjdens grundskolasta.

Menussa suomalaisia makumaisemia

Keittiömestari Markku Luolan käsialaa oleva juhlamenu ”Suomalaisia Makumaisemia & Finska Smaklandskap” on kunnianosoitus suomalaisille luonnolle. Menun inspiraation lähteenä on suomalainen maisema, metsien, niittyjen, peltojen ja puutarhojen sadonkorjuu. Vieraat saavat tervetulojuomana kesän punaisesta marjasadosta muistuttavan marjamaljasen ennen siirtymistä juhlaherkkujen pariin. Suolaisessa tikkarissa nautitaan falafel-kikhernepyörylä, tomaattia ja suomalaisille rakasta perunaa. Makeassa leivoksessa pääroolin saa Suomen metsien innoittamana mustikka.

Juhlamenu toteuttaa myös Helsingin kaupungin valitsemaa suomalaiseen ruokaan perustuvaa makustrategiaa.

Juhlassa Finlandia-ravintolaa avustaa 50 Stadin ammattiopiston Roihuvuoren yksikön hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijaa. Järjestystehtäviin puolestaan osallistuu 30 Lauttasaaren lukiolaista. Monet avustajista ovat itsekin juhlineet itsenäisyyttä ylipormestarin vastaanotolla.

Seuraa juhlintaa Helsinki-kanavalla

Neljäsluokkalaisten juhlimista voi tänäkin vuonna seurata suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalla osoitteessa www.helsinkikanava.fi.

Päivän molemmat juhlat lähetetään suorina lähetyksinä, jotka jäävät Helsinki-kanavalle tallenteina eli ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen. Viime vuoden juhlataltioinnit ovat keränneet yhteensä miltei 15 000 katselukertaa.


Taustatietoa

Pormestarin itsenäisyysjuhla on Helsingin kaupungin vuotuinen tilaisuus, jonka järjestelyistä vastaa kaupungin tytäryhtiö Helsinki Marketing.

Ylipormestari Eva-Riitta Siitonen aloitti neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlaperinteen vuonna 1997.

Laura Itävaara
viestintäkoordinaattori
Helsingin kaupunginkanslia
Talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. +358 (0)50 547 5706
laura.itavaara@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapahtumatuottaja Maarit Roschier, Helsinki Marketing, puh. 040 168 8212, maarit.roschier@hel.fi

Kuvat

Kuva: Pertti Nisonen
Kuva: Pertti Nisonen
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme