Säteilyturvakeskus (STUK)

Posiva haki käyttölupaa ja STUK sai lisää töitä

Jaa

Posiva Oy jatkaa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushanketta Eurajoen Olkiluodossa ja STUK sen valvontaa. Vuoden 2021 viimeisen kolmanneksen aikana valvonnassa ei isoja yllätyksiä tullut vastaan.

STUKin valvonnan kolmannesvuosiraportti syyskuun alusta viime vuodenvaihteeseen kertoo, että valvonnan pääpaino oli käytetyn ydinpolttoaineen nosto- ja siirtolaitteiden rakennesuunnitelmien tarkastamisessa.

Vuoden 2021 viimeisellä kolmanneksella STUK teki myös neljä rakentamisen tarkastusohjelmaan kuuluvaa tarkastusta. Ne koskivat turvajärjestelyitä, teknisten vapautumisesteiden valmistusta ja valmistuksen valvontaa, käyttöönottoa sekä johtamista ja turvallisuuskulttuuria.

Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen STUKista toteaa, että valvonnan ja tarkastusten perusteella Posivan menettelyt ovat pääosin kunnossa.

Vähintään kaksi vuotta käyttölupahakemuksen turvallisuusarviointia

Vuonna 2022 Posiva jatkaa loppusijoituslaitoksen rakentamista ja STUK hankkeen valvontaa. Tänä vuonna STUK aloittaa lisäksi kapselointi– ja loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen käsittelyn. Posiva jätti hakemuksen valtioneuvostolle joulukuun 30. päivänä. Siinä yhteydessä Posiva toimitti STUKille aineiston, jonka perusteella STUK tekee valtioneuvoston päätöksen tueksi turvallisuusarvion.

Aineisto on hyvin suuri ja ensimmäiseksi STUK tarkastaa sen kattavuuden eli onko siinä mukana kaikki turvallisuusarvion tekemiseen tarvittava. Koko aineiston käsittely kestää STUKin arvion mukaan vähintään kaksi vuotta. Projektipäällikkö Päivi Mäenalasen mukaan arvioinnin kestoon vaikuttaa ennen kaikkea Posivalta saadun aineiston laatu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Päivi Mäenalanen, puh. (09) 759 88 377

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme