Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Potilasjärjestön kehittämä mobiilisovellus lisää ymmärrystä kuukautiskiertoon liittyvien oireiden moninaisuudesta

Jaa

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on julkaissut uuden version kuukautisten ja kuukautisoireiden seurantaan tarkoitetusta Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksesta. Moona Oirepäiväkirjan on kehittänyt voittoa tavoittelematon kolmannella sektorilla toimiva järjestö ja tästä syystä sovellus pystytään tarjoamaan käyttäjille ilmaiseksi, ilman mainoksia. Korento ry:n tavoitteena on vastuullisen kuukautispuheen ja avoimen gynekologisen puheen lisääminen sekä gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien hyvinvoinnin ja edunvalvonnan parantaminen. Moona Oirepäiväkirja on kehitetty työkaluksi kaikille, jotka haluavat tutustua omaan kehoonsa ja kuukautiskiertoonsa.

Korento ry on valtakunnallinen toimija, joka edustaa endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläviä. Potilasjärjestönä Korento ry edustaa jopa 600 000 suomalaista. Jaamme tietoa edustamistamme sairauksista ja oireyhtymistä sekä tarjoamme erilaisia vertaistuen mahdollisuuksia ja ajamme kohderyhmiin kuuluvien oikeuksia.Edustamamme sairaudet ja oireyhtymät vaikuttavat niiden kanssa elävien arkeen ja hyvinvointiin monella eri tavalla. Esimerkiksi endometrioosi, adenomyoosi ja vulvodynia voivat aiheuttaa voimakkaita kroonisia kipuja. Endometrioosi ja PCOS ovat lisäksi merkittäviä lapsettomuuden aiheuttajia.

Moona Oirepäiväkirja on helppokäyttöinen työkalu, johon valitut oireet auttavat selventämään kuukautiskierron vaikutuksia elämään ja sanoittamaan oireita. Moona Oirepäiväkirjan oireistoa valittaessa on huomioitu myös gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien erityistarpeet. Sovelluksen avulla on mahdollista seurata oireita, mikäli käyttäjällä on diagnosoitu gynekologinen sairaus tai oireyhtymä tai hän epäilee sen mahdollisuutta. Tämän lisäksi sovellus sopii jokaiselle, joka haluaa tulla oman kehonsa asiantuntijaksi ja ymmärtää paremmin, mitä vaikutuksia kuukautiskierrolla voi olla kehoon ja mieleen. Moona Oirepäiväkirjaan on myös sisällytetty tietoa kuukautisista, kuukautiskierrosta ja epätyypillisistä gynekologisista oireista, joita voivat olla esimerkiksi erityisen voimakkaat ja pitkäkestoiset kivut, vuotohäiriöt sekä seksiin liittyvä kipu.

Moona Oirepäiväkirjan uutta versiota on kehitetty yhteistyössä terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa. Sovellusta kehitettäessä on huomioitu mahdollisuus integroida sovellus osaksi terveydenhuollon digitaalista hoitopolkua. Sovellusta on kehitetty yhteistyössä Turun yliopistollisen sairaalan kanssa ja tavoitteena on saada sovellus integroitua osaksi endometrioosin digitaalista hoitopolkua. Lisäksi Oulun yliopisto toteuttaa vuosina 2020-2023 tutkimuksen, jossa pyritään selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat naisten hyvinvointiin, lisääntymisterveyteen ja seksuaalisuuteen. Moona Oirepäiväkirjaa hyödynnetään osana tutkimusta kuukautishäiriöiden ja endometrioosioireiden esiintymisen väestötasolla selvittämiseksi.

Moona Oirepäiväkirja on nyt saatavilla suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Sovellus palvelee jatkossa Suomessa myös muita kuin suomenkielisiä ja lisäksi tavoitteena on markkinoida sovellusta myös Suomen ulkopuolelle. Sovelluksen rinnalle aiotaan myös tuottaa lisämateriaaleja, joiden avulla pyritään auttamaan nuorten vanhempia ja nuorten kanssa toimivia keskustelemaan nuoren kanssa kuukautisista, kuukautiskierrosta ja näiden vaikutuksista elämään ja arkeen.

Yhteyshenkilöt

Anna Kivimäki
Projektikoordinaattori
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
anna.kivimaki@korento.fi
050 400 9089

Elina Purho
Toiminnanjohtaja
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
elina.purho@korento.fi
046 923 2858

Tietoja julkaisijasta

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere

http://www.korento.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Endometrioosin teemaviikko järjestetään poikkeusoloista huolimatta - Tehdään yhdessä #näkymätönnäkyväksi20.3.2020 12:54:24 EETTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 23. - 29.3.2020. Koronavirustilanteesta johtuvien poikkeusolosuhteiden vuoksi yleisöluennot ja vertaistukitapaamiset siirtyvät verkkoon. Endometrioosiviikon aikana järjestetään useita verkkotapahtumia, joiden kautta voi saada tietoa endometrioosista sekä vertaistukea toisilta endometrioosin kanssa eläviltä. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta sairaudesta ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa endometrioosi koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoisuutta endometrioosista, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi endometrioosiin liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. endometrioosin diagnoosiviive on edelleen 6-9 vuotta.

200 000 NAISTA KOSKETTAVA VULVODYNIA -TEEMAVIIKKO: Teemaviikko järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa7.11.2019 11:19:56 EETTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen Vulvodyniaviikon 11.-17.11.2019. Teemaviikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta oireyhtymästä ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa vulvodynia koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa vulvodyniasta, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi vulvodyniaan liittyvät kivut hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

500 000 NAISTA KOSKETTAVA PCOS-TEEMAVIIKKO ALKOI TÄNÄÄN – Teemaviikko järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa9.9.2019 11:55:07 EESTTiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry (ent. Endometrioosiyhdistys) järjestää valtakunnallisen PCOS-viikon 9.-15.9.2019. Teemaviikko on osa maailmanlaajuista kampanjaa ja järjestetään nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan avoimesti ja rohkeasti gynekologisesta oireyhtymästä ja siihen liittyvistä oireista sekä tuoda näkyväksi sitä, miten suurta joukkoa PCOS koskettaa. Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa PCOS:stä, jotta yhä useampi osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja saisi PCOS:ään liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Uusi potilasjärjestö edustaa 600 000 naista Suomessa - 20-vuotias Endometrioosiyhdistys laajensi toimintaansa ja on nyt Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry6.3.2019 08:20:05 EETTiedote

Endometrioosiyhdistys ry on toiminut endometrioosia ja adenomyoosia sairastavien tukena jo 20 vuotta ja viettää tänä vuonna juhlavuottaan. Sen kunniaksi yhdistys on laajentanut toimintaansa koskemaan sellaisia gynekologisia sairauksia ja oireyhtymiä, joilla ei vielä aiemmin ole ollut omaa potilasjärjestöä. Jatkossa toimimme endometrioosin, adenomyoosin lisäksi PCOS:n ja vulvodynian potilasjärjestönä ja edustamme 600 000 gynekologisen sairauden/oireyhtymän kanssa elävää naista Suomessa. Laajentumisen myötä myös yhdistyksen nimi ja visuaalinen ilme muuttui. Uudet nettisivut www.korento.fi julkaistaan torstaina 7.3. varaslähtönä Naistenpäivään.