Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Potilasjärjestön kehittämä mobiilisovellus lisää ymmärrystä kuukautiskiertoon liittyvien oireiden moninaisuudesta

Jaa
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on julkaissut uuden version kuukautisten ja kuukautisoireiden seurantaan tarkoitetusta Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksesta. Moona Oirepäiväkirjan on kehittänyt voittoa tavoittelematon kolmannella sektorilla toimiva järjestö ja tästä syystä sovellus pystytään tarjoamaan käyttäjille ilmaiseksi, ilman mainoksia. Korento ry:n tavoitteena on vastuullisen kuukautispuheen ja avoimen gynekologisen puheen lisääminen sekä gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien hyvinvoinnin ja edunvalvonnan parantaminen. Moona Oirepäiväkirja on kehitetty työkaluksi kaikille, jotka haluavat tutustua omaan kehoonsa ja kuukautiskiertoonsa.

Korento ry on valtakunnallinen toimija, joka edustaa endometrioosin, adenomyoosin, PCOS:n ja vulvodynian kanssa eläviä. Potilasjärjestönä Korento ry edustaa jopa 600 000 suomalaista. Jaamme tietoa edustamistamme sairauksista ja oireyhtymistä sekä tarjoamme erilaisia vertaistuen mahdollisuuksia ja ajamme kohderyhmiin kuuluvien oikeuksia.Edustamamme sairaudet ja oireyhtymät vaikuttavat niiden kanssa elävien arkeen ja hyvinvointiin monella eri tavalla. Esimerkiksi endometrioosi, adenomyoosi ja vulvodynia voivat aiheuttaa voimakkaita kroonisia kipuja. Endometrioosi ja PCOS ovat lisäksi merkittäviä lapsettomuuden aiheuttajia.

Moona Oirepäiväkirja on helppokäyttöinen työkalu, johon valitut oireet auttavat selventämään kuukautiskierron vaikutuksia elämään ja sanoittamaan oireita. Moona Oirepäiväkirjan oireistoa valittaessa on huomioitu myös gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien erityistarpeet. Sovelluksen avulla on mahdollista seurata oireita, mikäli käyttäjällä on diagnosoitu gynekologinen sairaus tai oireyhtymä tai hän epäilee sen mahdollisuutta. Tämän lisäksi sovellus sopii jokaiselle, joka haluaa tulla oman kehonsa asiantuntijaksi ja ymmärtää paremmin, mitä vaikutuksia kuukautiskierrolla voi olla kehoon ja mieleen. Moona Oirepäiväkirjaan on myös sisällytetty tietoa kuukautisista, kuukautiskierrosta ja epätyypillisistä gynekologisista oireista, joita voivat olla esimerkiksi erityisen voimakkaat ja pitkäkestoiset kivut, vuotohäiriöt sekä seksiin liittyvä kipu.

Moona Oirepäiväkirjan uutta versiota on kehitetty yhteistyössä terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa. Sovellusta kehitettäessä on huomioitu mahdollisuus integroida sovellus osaksi terveydenhuollon digitaalista hoitopolkua. Sovellusta on kehitetty yhteistyössä Turun yliopistollisen sairaalan kanssa ja tavoitteena on saada sovellus integroitua osaksi endometrioosin digitaalista hoitopolkua. Lisäksi Oulun yliopisto toteuttaa vuosina 2020-2023 tutkimuksen, jossa pyritään selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat naisten hyvinvointiin, lisääntymisterveyteen ja seksuaalisuuteen. Moona Oirepäiväkirjaa hyödynnetään osana tutkimusta kuukautishäiriöiden ja endometrioosioireiden esiintymisen väestötasolla selvittämiseksi.

Moona Oirepäiväkirja on nyt saatavilla suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Sovellus palvelee jatkossa Suomessa myös muita kuin suomenkielisiä ja lisäksi tavoitteena on markkinoida sovellusta myös Suomen ulkopuolelle. Sovelluksen rinnalle aiotaan myös tuottaa lisämateriaaleja, joiden avulla pyritään auttamaan nuorten vanhempia ja nuorten kanssa toimivia keskustelemaan nuoren kanssa kuukautisista, kuukautiskierrosta ja näiden vaikutuksista elämään ja arkeen.

Yhteyshenkilöt

Anna Kivimäki
Projektikoordinaattori
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
anna.kivimaki@korento.fi
050 400 9089


Elina Purho
Toiminnanjohtaja
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
elina.purho@korento.fi
046 923 2858

Tietoja julkaisijasta

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere

https://korento.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Intiimi vulvan alueen kipu vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti3.11.2022 15:56:25 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13.11.2022 valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Teemaviikon aikana nostetaan esiin intiimiin kipuun liittyviä moninaisia vaikutuksia, kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.

PCOS on muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta30.8.2022 14:29:23 EEST | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää vuoden 2022 kansallisen PCOS-viikon 5.-11.9.2022. Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja rohkaisemme jokaista, jota oireyhtymä koskettaa, puhumaan asiasta avoimesti ja ilman häpeää. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, jotta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa. Teemaviikon aikana järjestetään useita erilaisia verkkotapahtumia.

Endometrioosin moninaiset vaikutukset näkyvät myös työelämässä15.3.2022 12:12:46 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27.3.2022. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä. Endometrioosi on yleinen sairaus, jonka kanssa elää noin 200 000 suomalaista. Yleisyydestään huolimatta sairauteen ja sen hoitoon liittyy kuitenkin monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6–9 vuotta. Sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin ja myös työelämään liittyvät vaikutukset voivat olla suuria. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti. Teemaviikon aikana järjestetään useita, pääasiassa verkossa olevia tapahtumia.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye