Potilasturvallisuuden varmistamiseen tarvitaan laki
Suojelutyövoiman saaminen kansalaisten hengen ja terveyden kannalta kriittisiin toimintoihin on käytännössä kiinni kokonaan ammattijärjestöjen halusta antaa suojelutyövoimaa.
– Kansalaisten henki ja terveys eivät voi olla riippuvaisia vain paikallisista suojelutyöneuvotteluista, vaatii toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Suojelutyön saatavuus tulee määritellä lääketieteellisen vähimmäisvaatimuksen mukaisesti. KT kannattaa aluehallintoviranomaiselle annettavaa oikeutta määrätä henkilö potilasturvatyöhön, jotta palvelujen järjestäjä ja lääketieteellisestä hoidosta vastaavan taho voivat vastata lainsäädännön määräämistä velvoitteistaan.
Työsuhteisella työntekijällä ei ole lakisääteistä velvoitetta osallistua suojelutyöhön. Terveydenhuollossa olevat viranhaltijat voidaan määrätä koulutuksen ja osaamisen kannalta soveltuviin tehtäviin, mutta heidän vähäinen määränsä ei riitä varmistamaan tarvittavaa suojelutyötä. Lisäksi erikoissairaanhoidossa vaadittavaa osaamista on vaikea hankkia sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä mainituilla keinoilla, mikäli suojelutyöstä ei ole paikallisesti päästy yksimielisyyteen.
– Sairaanhoitopiirit seuraavat potilastarpeita ja neuvottelevat sen mukaan suojelutyöstä päivittäin tuntikausia. Vaikeuksia aiheuttaa muun muassa se, että neuvottelutulos alistetaan keskuslakkotoimikunnalle, ja järjestö voi muuttaa paikallisten neuvotteluiden tulosta. Riskitilanteita selvitellään jatkuvasti. Välittömän hoidon tarve lisääntyy lakkojen pitkittyessä ja laajentuessa, kertoo neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas.
– Oma ongelmansa on se, ettei työnantaja voi olla varma siitä, saapuuko työntekijä sovittuun suojelutyöhön. Osa työntekijöistä ei vastaa kutsuihin, joten suojelutyötä jää joka vuorokausi vajaaksi. Tähän on saatava muutos, jotta suojelutyö saadaan asianmukaisesti toimimaan, toteaa Nybondas-Kangas.
KT ehdottaa lakiesityksen laajentamista myös sosiaalihuoltoon
Lakiesitys koskee nyt terveydenhuoltoa, mutta lain tulisi koskea myös sosiaalihuollon palveluja, kuten ympärivuorokautista hoitoa ja vammaispalveluyksiköitä. Myös näissä yksiköissä on tarpeen turvata potilaiden turvallisuus.
Potilasturvalaissa tulisi säätää samalla määräaikaisesta henkilöstömitoituksen alittamismahdollisuudesta vanhuspalveluissa. Lakot uhkaavat laajeta 15. huhtikuuta kuntayhtymiin, jossa järjestetään myös perusterveyden- ja sosiaalihuollon palveluita.
Lakiesitys ei rajaa lakko-oikeutta tarpeettomasti
KT katsoo, että potilasturvallisuuden varmistaminen suojelutyöllä lakiesityksen mukaisesti ei rajoita lakko-oikeuden toteutumista enempää kuin mitä on tarpeen. Perustuslaillisesta yhdistymisvapaudesta eli lakko-oikeudesta voidaan poiketa vain silloin, kun ihmisten henki ja terveys ovat välittömästi vaarantumassa.
– Tässä tilanteessa poikkeaminen on perusteltua, jotta kenenkään terveys ei peruuttamattomasti vaarannu ja jotta oikeus elämään turvataan. KT oli valmis hyväksymään sovittelijan aiemmin tekemän sovintoehdotuksen ja on valmis jatkamaan sovittelulautakunnassa neuvotteluja työriidan ratkaisemiseksi, toteaa Markku Jalonen.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233
Tietoja julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
KT ja alan palkansaajajärjestöt: Koulutuskorvauksen poisto kaventaisi osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kunnissa ja hyvinvointialueilla18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikki kunnat ja hyvinvointialueet ovat hyödyntäneet koulutuskorvausta. Korvauksen poistaminen heikentäisi julkisten työpaikkojen mahdollisuuksia henkilöstön kehittämiseen.
KT selvitti: Kolmasosa 60–70-vuotiaista on jatkanut tai aikoo jatkaa työntekoa eläkkeellä, puolet ei haikaile takaisin10.6.2025 02:00:00 EEST | Tiedote
Kolmannes (34 %) 60–70-vuotiaista eli yli 200 000 suomalaista tekee tai aikoo tehdä töitä eläkkeellä, noin puolet (48 %) ei tee, eikä se ole heillä myöskään suunnitelmissa.
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme