Potilasturvallisuus on yhä useammin digiuhkien torjuntaa – VAMK mukana kouluttamassa varmoja ammattilaisia

Vaasan ammattikorkeakoulu sekä Novia ja Åbo Akademi tuottavat ensi syksynä alkavan potilas- ja asiakasturvallisuuden koulutuksen yhteistyössä Vaasan sairaanhoitopiirin Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen kanssa. Kolmen opintopisteen koulutus on valtakunnallisesti avoimen ylipiston tai ammattikorkeakoulun kautta suoritettava kokonaisuus, jonka avulla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat päivittää turvallisuusosaamistaan. Opintojakson voi suorittaa myös vapaavalintaisena osana peruskoulutusta.
Mukana on myös Turun yliopisto, jolla on Vaasan sairaanhoitopiirissä potilasturvallisuuden professuuri.
– Meillä on tutkija- kehittäjäverkoston keskuudessa jo aktiivista yhteistyötä, ja nyt sitä halutaan laajentaa ja vahvistaa. Koulutuksen edistäminen koskee koko Suomen sote-henkilöstön peruskoulutusta ja myös työelämässä jo olevien perehdytystä, potilasturvallisuuden professori Tuija Ikonen sanoo.
Tulevaisuuden potilasturvallisuuden haasteet ovat yhä useammin digitaalisia. Niihin varautuminen tulisi ottaa huomioon jo palveluita suunnitellessa. Myös sotejärjestelmän muutoksiin tulee varautua siten, ettei asiakkaiden ja potilaiden turvallisuus vaarannu.
– Esimerkiksi etäpalveluita on otettu nyt varsin nopealla tahdilla käyttöön pandemia-aikana. Samalla tulisi varmistaa, että esimerkiksi tietoturva on kunnossa.
Ikonen muistuttaa, että myös perinteisten kohtaamisten ja asiakastyön turvallisuus on yhä tärkeää.
– Hoitoketjujen turvallisuus, menettelytavat, säädökset, omavalvonta ja erilaiset turvallisuuden mittarit ovat edelleen ajankohtaisia teemoja.
Koko Suomen hyödyksi
Vaasan sairaanhoitopiirissä on kehitetty potilasturvallisuutta jo pitkään, ja valtakunnallinen kehittämiskeskus oli luontevaa jatkoa sille. Aloitteen koulutusyhteistyöstä teki VAMKin rehtori ja toimitusjohtaja Kati Komulainen, joka kertoo Vaasaan tulonsa jälkeen etsineensä terveysalan yhteistyökumppaneita. Ensimmäisenä silmään osui Vaasan saama kansallinen tehtävä potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiseksi.
Ammattikorkeakoulujen tehtävä on palvella omaa aluetta ja tuottaa jatkuvaa oppimista, joten yhteydenotto Tuija Ikoseen oli terveysalataustaiselle Komulaiselle luonteva.
– Tavoitteena on rakentaa kolmikielinen, saavutettava ja esteetön verkkototeutus koko Suomen käyttöön. Hyöty palautuu meille jokaiselle Suomen kansalaiselle laadukkaana ja turvallisena sosiaali- ja terveysalan kohtaamisena, toteaa Komulainen.
– Vaasan korkeakoulusektorin yhteistyö on ilahduttavaa.
Sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen on kiitollinen, että vaasalaiset korkeakoulut ovat lähteneet innolla mukaan koulutuksen kehittämiseen.
– Näiden oppilaitosten kautta kaikki työntekijät voivat saada ajantasaista koulutusta potilas- ja asiakasturvallisuudesta, Kinnunen toteaa.
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat saaneet opiskeluaikana myös käytännön työelämäkokemusta.
Ajattelutavan haastaja
Potilasturvallisuus kuuluu myös VAMKin peruskoulutukseen. Sosiaali- ja terveysalan lehtori Sanna Saikkonen kertoo, että uudessa opetussuunnitelmassa potilasturvallisuus otetaan entistä paremmin huomioon myös peruskoulutuksessa.
– Yhtenä kantavana teemana on moniammatillisuus, eli kaikessa toiminnassa pyritään ottamaan huomioon terveydenhuollon monet toimijat.
Tämä tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi kotisairaanhoidon ja sosiaalityön ammattilaiset puhuvat asioista samoilla termeillä ja ottavat asiakkaan kokonaistilanteen huomioon. Yhteistyön tuloksena on myös entistä turvallisempaa palvelua.
Tuija Ikosen mukaan kyseessä on myös ajattelutavan muutos. Siinä missä aiemmin on keskitytty oppimaan jo tehdyistä virheistä, nykyään pyritään yhä enemmän jakamaan hyviä käytänteitä.
– Learning from excellence -ajattelutavan mukaan kannattaa hallitusti vahvistaa sellaista osaamista, joka suojaa epäonnistumisilta. Vaaratapahtumista toki on ilmoitettava edelleen, mutta kannustamme myös kertomaan, jos jokin on mennyt erityisen hyvin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kati KomulainenVAMK
Puh:0468567347kati.komulainen@vamk.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.
VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Tekoälyä pk-yritysten liiketoiminnan tueksi – maksuton verkkokurssipilotti27.6.2025 07:33:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö liiketoiminnassa yleistyy nopeasti sen tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta. Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston yhteinen AI2Business-hanke tarjoaa verkkopohjaisen itseopiskelumateriaalin, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia omassa toiminnassaan.
Tuotantotalouden insinöörikoulutus alkaa VAMKissa25.6.2025 07:19:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa tuotantotalouden insinöörikoulutuksen vastatakseen Vaasan alueen energiaklusterin työvoimatarpeisiin. Valtioneuvoston päätös tukee alueen teollisuuden kasvua ja VAMKin roolia kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen edistäjänä.
AIMday tuo yhteen työelämän, opiskelijat ja AMK-asiantuntijat16.6.2025 07:21:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu edistää innovatiivista yhteistyötä ottamalla käyttöön AIMday-konseptin ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna. Uppsalan yliopistossa kehitetty AIMday yhdistää korkeakoulut ja yritykset ratkaisemaan ajankohtaisia haasteita matalalla kynnyksellä. VAMK käynnistää AIMday-toiminnan syksyllä 2025.
AIMday brings together working life, students, and university experts16.6.2025 07:21:00 EEST | Press release
Vaasa University of Applied Sciences promotes innovative collaborations by implementing the AIMday concept as first university in Finland. AIMday, developed by Uupsala University, connects universities and companies to solve current challenges with low threshold. VAMK’s AIMday activities start in the autumn 2025.
Kansainvälinen yhteistyö tukee uramuutoksia ja uraohjausta2.6.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Nykyinen työelämä asettaa erilaisia muutospaineita niin töissä oleville ja töitä etsiville yksilöille, kuin heitä tukeville ammattilaisille. Vaasan ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä hankkeessa autetaan yksilöitä urapolun eri vaiheissa ja tarjotaan käytännön tukea ammatillisen polun suunnitteluun. Erityisesti tuetaan henkilöitä, joilla on sosiaalinen ja taloudellinen syrjäytymisen riski
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme