Valvira

Potilasturvallisuus romahtamassa – valvontaviranomaisilla ei ole keinoja kriittisten tilanteiden turvaamiseen

Jaa
Hoitoalan laajentuvasta lakosta johtuvat vaaratilanteet ovat romahduttamassa potilaiden hoidon turvallisuuden. Tämän hetken tiedon mukaan suojelutyöhön saatavan henkilöstön määrä on niin vähäinen, että se johtaa laajamittaiseen kiireellisen hoidon alasajoon. Tämä tarkoittaa, että potilaiden kuolemat ja vammautumiset ovat väistämättömiä.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.

”Valvira ei ole työmarkkinaosapuoli, mutta asiakas- ja potilasturvallisuutta valvovana viranomaisena pidämme ensisijaisen tärkeänä sitä, että lakko saataisiin loppumaan pikaisella ja kestävällä neuvottelutuloksella”, painottaa Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Asiakas- ja potilasturvallisuus on varmistettava kaikissa tilanteissa, myös lakon aikana. Henkilökuntaa tarvitaan riittävästi, jotta kiireelliset ja välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut toteutuvat.

”Ongelmana on, että hoidosta virkavastuussa olevat lääkärit eivät nyt saa lääketieteellisiin arvioihin perustuvaa määrää hoitohenkilöstöä, koska järjestöt päättävät suojelutyöhön saatavan henkilöstön määrästä. Hoidosta vastaavilla lääkäreillä ja viranomaisilla ei käytännössä ole enää keinoja potilaiden turvallisuuden varmistamiseen. Tilanne on kestämätön”, Henriksson toteaa.

”Koronapandemian aikana syntynyt hoitovelka kasvaa kiireettömässä hoidossa lakon myötä entisestään ja koskee nyt myös kiireellistä hoitoa.”

Hoitoalan lakko laajenee 20.4. alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Hoiva-avustajien määrää mahdollista lisätä, mutta ensisijaista on edelleen palvelutarpeen mukainen henkilöstömäärä ja monipuolinen henkilöstörakenne31.3.2023 11:09:21 EEST | Tiedote

Hoiva-avustajien määrää voidaan hoivakodeissa lisätä, kun vanhuspalvelulain mukainen henkilöstön vähimmäismitoitus nousee huhtikuun alusta. Välittömään asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön vähimmäismitoitus on 1.4.2023 alkaen 0,65 työntekijää asiakasta kohden, jolloin uusi viitteellinen hoiva-avustajien määrä voi valvontaviranomaisten näkemyksen mukaan olla noin kaksi työntekijää kymmentä asiakasta kohden. Yhdessä työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden.

Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajia ja toimipaikkoja vuosi vuodelta enemmän23.3.2023 09:41:52 EET | Tiedote

Yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajien ja toimipaikkojen määrät kasvavat vuodesta toiseen. Vuonna 2022 Valvira myönsi 196 uutta yksityisen terveydenhuollon lupaa. Tämä on 27 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Muutoslupia myönnettiin 78 enemmän kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1014. Muutoslupa täytyy hakea silloin, kun toiminnassa tapahtuu olennaisia muutoksia tai voimassa olevaan lupaan lisätään uusi toimipaikka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme