Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutuskeskukselle ilmoitettiin viime vuonna 8 522 vahinkotapausta – ilmoitusmäärässä pientä laskua

Jaa

Potilasvahinkoilmoitusten määrä jatkoi vuonna 2018 hienoista laskuaan, kun Potilasvakuutuskeskukselle (PVK) ilmoitettiin 8 522 uutta vahinkotapausta. Noin joka kolmas korvauksenhakijoista sai myönteisen korvauspäätöksen.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vahinkoilmoitusten määrä kääntyi muutaman vuoden nousun jälkeen hienoiseen laskuun vuonna 2017, ja laskeva trendi jatkui edelleen viime vuonna. Vuonna 2018 vahinkoilmoituksen teki 7 044 korvauksenhakijaa, kun ilmoittajia vuotta aiemmin oli reilut sata enemmän. Ilmoitukset koskivat yhteensä 8 522 eri hoitopaikkaa.

Korvausratkaisun sai 7 657 korvauksenhakijaa yhteensä 9 556 ilmoittamaansa tapaukseen. Korvauksenhakijoista vajaa kolmannes sai myönteisen ratkaisun asiaansa vähintään yhden ilmoittamansa hoitopaikan osalta. Kaikista ilmoitetuista tapauksista korvattaviksi arvioitiin lähes joka neljäs.

Tiedot käyvät ilmi Potilasvakuutuskeskuksen vuosiraportista 2018. PVK käsittelee keskitetysti kaikki potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. Lakiin perustuva potilasvakuutusjärjestelmä antaa turvaa potilaalle ja hoitohenkilökunnalle potilasvahingon sattuessa.

– Aiempien vuosien ilmoitusmäärien kasvusta johtuen meillä on ollut korvauskäsittelyssä ruuhkaa, jota pystyimme viime vuonna hyvin purkamaan. Ratkaisuja tehtiin yli tuhat enemmän kuin uusia tapauksia ilmoitettiin. Keskimääräinen käsittelyaika oli viime vuonna 8,5 kuukautta, ja sen odotetaan tänä vuonna edelleen nopeutuvan, kertoo yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen.

Korvattavat vahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin, joiden yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin 1 041. Niistä vajaa puolet liittyi tuki- ja liikuntaelinten leikkaustoimenpiteisiin. Hammashoidon yhteydessä sattuneita vahinkoja korvattiin 337, joista 142 oli sattunut juurihoidon yhteydessä ja 113 proteettisen hoidon yhteydessä.

PVK maksoi korvauksia yhteensä 40,7 miljoonaa euroa, sisältäen korvaustoiminnan hoitokulut. Eniten vahingonkorvauksia maksettiin ansionmenetyksestä.

Lisätietoja

  • Yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen, puh. 040 450 4632
  • Korvauspäällikkö Elina Muukkonen, puh. 040 450 4604
    sähköposti etunimi.sukunimi@vakuutuskeskus.fi

Vuosiraportti 2018, Potilasvakuutuskeskus. Potilasvakuutuskeskukselle ilmoitetut tapaukset ratkaisuvuosittain vuosilta 2013–2018.

Ilmoitamme sairaanhoitopiireistä vain kokonaiskorvausluvut. Yksityiskohtaisempia tietoja voi tiedustella sairaanhoitopiireiltä.

Potilasvakuutuskeskus (PVK) huolehtii keskitetysti terveydenhuollon yhteydessä aiheutuneiden henkilövahinkojen korvaamisesta potilasvahinkolain mukaisesti. PVK edistää potilasturvallisuutta tekemällä tutkimusta, laskelmia ja tilastoaineistoja. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt. Järjestelmä on ollut lakisääteisenä vuodesta 1987 potilaiden ja hoitohenkilökunnan turvana.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Potilasvakuutuskeskus
Potilasvakuutuskeskus
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

Viestintä 040 450 4700http://www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Potilasvakuutuskeskus mukana selvittämässä suomalaista potilasturvallisuutta24.6.2020 09:45:41 EESTUutinen

Suomessa on aloitettu hanke, joka selvittää tilannekuvaa potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Vaasan sairaanhoitopiirin johtamassa hankkeessa on mukana myös Potilasvakuutuskeskus, jossa sitä edustaa potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling. ”Suomessa tehdään paljon hienoa potilasturvallisuustyötä. Toisaalta turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja turvallisuuskulttuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat vasta kehitteillä. On tärkeää saada kattavaa tietoa turvallisuuden nykytasosta ja valita kehityskohteet jatkossa tutkitun tiedon perusteella. Lisäksi yhteinen mittaamisen malli mahdollistaa organisaatioiden välisen vertailun. Potilasvakuutuskeskuksessa keskeisenä tavoitteena on ennaltaehkäistä vahinkoja tiedon ja oppimisen kautta, ja olemme innolla mukana tässä hankkeessa”, Welling kuvailee. Hankkeessa selvitetään, minkälaisia potilas- ja asiakasturvallisuuden tilaa kuvaavia indikaattoreita on käytössä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa Suomessa sekä muissa maissa. Lisäksi sel

Potilasvakuutuskeskukselle ilmoitettiin 4 959 uutta vahinkotapausta tammi–kesäkuussa2.9.2019 07:15:00 EESTTiedote

Vuoden 2019 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Potilasvakuutuskeskukselle (PVK) ilmoitettiin 4 959 vahinkotapausta, mikä on 680 ilmoitusta enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Potilasvakuutuskeskus teki ratkaisun 4 822 ilmoitetun vahingon korvattavuudesta ja näistä 1 106 sai myönteisen korvauspäätöksen. Korvauksia maksettiin yhteensä 20,2 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme