DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Prikka kiertoon -hanke alkaa: Oulun Hiukkavaaran muonavarastosta kiertotalouden logistiikkakeskus

Jaa

Prikka kiertoon -hanke kehittää laajassa yhteistyössä Ouluun kiertotalouden logistiikkakeskusta, joka ratkoo kahta ajankohtaista haastetta: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikkakeskus avautuu elokuussa ja hakee nyt yhteistyökumppaneita.

Oulun Hiukkavaaran kasarmin muonavarasto on remontoitu hävikkiruuan logistiikkakeskukseksi. Toiminta alkaa elokuussa. Kuva: Katja McQueen-Winberg.
Oulun Hiukkavaaran kasarmin muonavarasto on remontoitu hävikkiruuan logistiikkakeskukseksi. Toiminta alkaa elokuussa. Kuva: Katja McQueen-Winberg.

Oulun Hiukkavaaran kasarmialueen vanha muonavarasto saa uuden elämän kiertotalouden logistiikkakeskuksena, jossa haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevia tuetaan työelämään. Oulun Prikka -esiselvityksenä alkanut työ saa nyt lihaa luiden ympärille, kun toiminta toden teolla alkaa.

Prikka kiertoon -hankkeen tärkein tavoite on auttaa vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia oululaisia, esimerkiksi nuoria, ikääntyneitä, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä, pääsemään työhön kiinni”, sanoo hankkeen projektipäällikkönä Oulussa toimiva Katja McQueen-Winberg Helsingin Diakonissalaitoksen säätiöstä.

Mukaan tulevat saavat yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa ura- ja opinpolkujen löytämisessä, sekä voivat osallistua voimavaroja tukevaan vapaaehtoistoimintaan. Hankkeen myötä osallisuus vahvistuu ja yksinäisyys sekä syrjäytyminen vähenevät.

”Meitä on hankkeessa viisi työntekijää, joka mahdollistaa sen, että mukaan voidaan ottaa viitisensataa urapolkuaan hakevaa ihmistä”, McQueen-Winberg sanoo.

Osallisuuden ja työllistymisen ohella hankkeessa kehitetään kiertotalouden tehokas toimintamalli, jonka on tarkoitus jäädä pysyväksi toiminnaksi Ouluun. Toiminnan ytimessä on nimensä mukaisesti logistiikka: keskus kerää hävikkiruokaa sitä lahjoittavilta yrityksiltä sekä organisaatioilta, ja jakaa sen tehokkaasti ruoka-apua tarjoaville toimijoille. Keskitetyn logistiikan avulla saadaan hävikkiä jaettua aiempaa enemmän ruoka-avuksi.

Osallisuuden, työllisyyden ja kiertotalouden hanke elää yhteistyöstä

”Hanke on hieno esimerkki työstä, jossa eri toimijoiden tiiviillä ja hyvällä yhteistyöllä lähdetään ratkomaan kiperiä haasteita ihan käytännön tasolla”, hanketta koordinoivan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön toimitusjohtaja Olli Holmström sanoo.

Valtakunnallisesti toimivan Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön lisäksi hankkeen toteuttajia ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja Oulun kaupunki. Hanke toteutetaan Euroopan sosiaalirahaston työllisyys ja työvoiman liikkuvuus -rahoituksella ja toteuttajien omarahoituksella.

”Yritysyhteistyö logistiikkakeskuksen kanssa tarjoaa yrityksille hyvän tekemisen kanavan ja tavan toteuttaa ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta. Seuraavaksi kutsumme mukaan esimerkiksi kauppoja ja muita yrityksiä, jotka haluavat lahjoittaa hävikkiruokaa sitä tarvitseville ja olla samalla tukemassa hankalassa työllisyystilanteessa olevia ihmisiä”, Holmström sanoo.

Hankkeen tavoitteena pysyvä toiminta

”Toivomme yhteistyötämyös niiden organisaatioiden kanssa, jotka jo toimivat hyötyruuan logistiikassa Oulussa ja lähialueilla. Esimerkiksi hankkeeseen työllistetyille osaaville työntekijöille voisi löytyä jatkopolkuja muilta toimijoilta. Voisimme myös tehdä tapahtumayhteistyötä ja heittäytyä vaikka suurempien pikaisten elintarvike-erien pelastamiseen yhdessä”, projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg pohtii.

Logistiikkakeskus on vielä tyhjä, ja kiertotalouden hengessä ottaa mielellään vastaan esimerkiksi tarkoitukseen soveltuvia hyllyjä, pumppukärryjä tai kalusteita. Keskus aloittaa toimintansa elokuussa, mutta hanke on alkanut ja yhteistyökumppanuuksia solmitaan nyt.

”Uskon, että hanke lisää ja monipuolistaa osallistavan ruoka-avun määrää ja parantaa samalla alueen elinvoimaisuutta. Prikka kiertoon on kaksivuotinen kehittämishanke, mutta tavoitteenamme on pysyvä toiminta ja tiiviit sekä jatkuvat kumppanuudet”, sanoo McQueen-Winberg.

Linkki Oulun Prikka -hankkeen loppuraporttiin: Oulun Prikka -esiselvitys ja mallinnus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö
projektipäällikkö Oulussa Katja McQueen-Winberg, katja.mcqueen-winberg@hdl.fi, 050 528 5093
viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Oulun kaupunki
Teija Leinonen, teija.leinonen@ouka.fi, 040 586 1689

Diakonia-ammattikorkeakoulu
Riitta Palovuori, riitta.palovuori@diak.fi, 050 4756366

Oulun Diakonissalaitoksen säätiö
Minna Mettovaara, minna.mettovaara@odl.fi, 050 312 5881

Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä
Iina Matikainen, iina.matikainen@evl.fi, 040 665 0790

Kuvat

Oulun Hiukkavaaran kasarmin muonavarasto on remontoitu hävikkiruuan logistiikkakeskukseksi. Toiminta alkaa elokuussa. Kuva: Katja McQueen-Winberg.
Oulun Hiukkavaaran kasarmin muonavarasto on remontoitu hävikkiruuan logistiikkakeskukseksi. Toiminta alkaa elokuussa. Kuva: Katja McQueen-Winberg.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Kiireetön kohtaaminen on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille15.9.2021 00:01:00 EEST | Tiedote

Itla tutki Diakonissalaitoksen Vamos-palvelun vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että Vamos on vaikuttava keino saada nuoret takaisin koulu- ja työpoluille. Vamos-nuoret siirtyvät useammin opiskelemaan kuin vastaavassa tilanteessa olevat nuoret ilman tukea. Nuoret jäävät myös harvemmin kokonaan työelämän ulkopuolelle tai pitkäaikaistyöttömiksi. Samoin osuus toimeentulotuella olevista laskee enemmän kuin vastaavassa tilanteessa olevien nuorten. Yhteiskunnallinen hyöty lasketaan miljoonissa euroissa.

Tietoa on, jos tahtoa löytyy: tulevat kuntapäättäjät avainasemassa rakentamassa nuorten tulevaisuutta10.5.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa on lähes miljoona 15–29-vuotiasta nuorta. Suurella osalla heistä menee hyvin, mutta samaan aikaan nuorten ryhmä on entistä polarisoituneempi. Nuoria koskevissa päätöksissä kuntapäättäjät ovat avainasemassa. Päätösten tulisi perustua tietoon, mutta sitä ei ole tarjolla systemaattisesti. Kaikista julkisista päätöksistä tulisi tehdä nuorisovaikutusten arviointi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme