Suomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPR

Priset för utvecklingsjournalismen går till Suomen Kuvalehtis blogg Afgaaninaisen katse och nätverket Learning Together

Dela
Bloggen om afghanska kvinnliga journalister lyfter fram kvinnornas röster. Detta är oerhört viktigt just nu när man vill tysta ner kvinnorna och utestänga dem från den offentliga debatten i Afghanistan.

Priset för utvecklingsjournalismen2022 går till bloggen Afgaaninaisen katse som publiceras i Suomen Kuvalehti och till nätverket Learning Together som ligger bakom bloggen. I bloggen berättar afghanska kvinnliga journalister historier om Afghanistan, och finländska journalister översätter och redigerar texterna för den finländska publiken.

– Bloggen om de kvinnliga journalisterna i Afghanistan är en enorm ansträngning där kvinnorna själva blir hörda som författare av medieinnehåll och inte bara som föremål för detta. De afghanska kvinnliga journalisterna väljer själva perspektiven samt hur och vad man skriver om dem, motiverar juryn sitt beslut.

– Den helhet som produceras i samarbete mellan afghanska och finländska journalister är en viktig journalistisk handling, särskilt nu när man i Afghanistan vill tysta ner och utestänga kvinnorna från den offentliga debatten. Det är nästan svårt att förstå att de modiga kvinnliga journalisterna fortsätter sitt arbete och gör sina röster hörda i en så fientlig miljö.

Prissumman är 3 000 euro.

Hedersomnämnanden går till Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen, Juuso Koivisto, Hanna Nordenswan och Liselott Lindström

Juryn beslöt också att dela ut två hedersomnämnanden.

Det första får Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen och Juuso Koivisto från Afghanistan-serien som Yle Kioski har visat i Tiktok.

– Det är mycket viktigt att man gör ett sådant här kunnigt innehåll för barn och unga för de kanaler där de unga befinner sig, konstaterar juryn.

– Yle Kioskis Tiktok-serie om Afghanistan och dess frågor har samlat hundratusentals tittare och gjort världen bekant för unga som inte nödvändigtvis annars skulle följa Afghanistan. Innehållet med hög kvalitet skulle också kunna intressera vuxna. Journalisten Zahra Karimy kan det lokala språket och känner kulturen, vilket ger djup i innehållet.

Det andra hedersomnämnandet tilldelas Hanna Nordenswan och Liselott Lindström för deras Yle Ulkolinja-dokumentär Under Kenyas regnbåge.

Dokumentären som belyser könsminoriteternas och de sexuella minoriteternas liv visar livet för de människor vars ställning är allra svårast.

– Den även visuellt ambitiösa dokumentären påminner oss om hur människor kan vara diskriminerade på många olika grunder och ändå vara aktiva aktörer och inte bara offer. Berättandet är levande, tilltalande och respekterande mot sina föremål, motiverar juryn.

Liselott Lindström var även medlem i juryn och var själv jävig i diskussionen i detta avseende. Övriga medlemmar i juryn var Tatu Blomqvist, Jaana Hirsikangas, Maria Manner och förra årets vinnare Karoliina Knuuti.

Priset grundades av Finlands Röda Kors, Vikes (Viestintä ja kehitys -säätiö), Helsingin sanomain säätiö och Journalistförbundet för att lyfta fram journalistiska publikationer med hög kvalitet som behandlar innovativa globala teman, samt för att öka synligheten och värdesättningen av den finländska utvecklingsjournalismen.

Mer information

Kommunikationssakkunnig Esa Salminen, Vikes (Viestintä ja kehitys -säätiö), esa.salminen@vikes.fi, tfn 050 464 9532

Expert på påverkansarbetet Pekka Reinikainen, Finlands Röda Kors, pekka.reinikainen@rodakorset.fi, tfn 040 178 2235

Nyckelord

Bilder

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum