Työeläkeyhtiö Elo

Pro gradu: Suurin osa yrittäjistä alivakuuttaa itsensä – naisyrittäjät tarkempia sosiaaliturvansa kanssa kuin miehet

Jaa

Selvä enemmistö yrittäjistä on alivakuuttanut itsensä. Vaikka yrittäjä tuntisi sosiaaliturvaa hyvin, sillä ei yllättäen näytä olevan vaikutusta yrittäjän vakuutusturvan tasoon. Tiedot hankittiin verkkokyselyllä, joka lähetettiin työeläkeyhtiö Elossa vakuutetuille yrittäjille.

Naisyrittäjät vaikuttaisivat olevan sosiaaliturvansa kanssa tarkempia kuin miesyrittäjät.
Naisyrittäjät vaikuttaisivat olevan sosiaaliturvansa kanssa tarkempia kuin miesyrittäjät.

Tulosten mukaan selvä enemmistö (71 %) vastaajista oli alivakuuttanut itsensä. Kuitenkin yli puolet (57 %) piti suomalaista eläkejärjestelmää luotettavana. Sitä vastoin noin neljäsosa (26 %) piti sitä epäluotettavana.

Pro gradu -tutkielmassa selvitettiin, onko alivakuuttaminen yleisempää sosiaaliturvaa heikommin tuntevien yrittäjien keskuudessa sekä mitkä muut tekijät vaikuttavat alivakuuttamiseen. Alivakuuttamisella tarkoitetaan sitä, että yrittäjän vahvistettu työtulo vakuutusmaksuja varten on pienempi kuin yrittäjän todellinen verotettava ansio.

– Tulosten perusteella korkeakaan tietotaso sosiaaliturvasta ei vaikuta yrittäjän YEL-työtulon määrään. Vaikka yli 40 prosenttia kertoi tuntevansa sosiaaliturvaa hyvin, vain reilu kolmasosa vastaajista kertoi maksavansa itselleen riittävää eläkettä. Yli puolet totesi maksavansa liian vähäistä eläkettä itselleen, kertoo pro gradun tehnyt Elon projektipäällikkö Harto Koski.

Yrittäjät määrittävät itse YEL-työtulonsa ja sitä kautta sekä eläkevakuutusmaksujensa että päivärahojensa tason. Alivakuuttamisen seuraukset voivat yllättää yrittäjän.

– Alhainen YEL-työtulo tarkoittaa hyvin pientä tai olematonta turvaa esimerkiksi sairastumisen, työkyvyttömyyden ja vanhempainvapaan aikana, sanoo Koski.

Lain mukaan YEL-työtulon tulisi vastata palkkaa, joka maksettaisiin yrittäjän tilalle palkattavalle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle.

Naisyrittäjät huolehtivat sosiaaliturvastaan todennäköisemmin kuin miehet

Lähes kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista oli toiminut yrittäjänä 10 vuotta tai pidempään. Tyypillisesti vasta yrittäjän taipaleen aloittaneet pitävät eläkevakuutusmaksut ensin alhaisina, mutta tulosten mukaan myöskään yrittäjävuosien määrä ei näytä juuri vaikuttavan sosiaaliturvan tasoon.

– Tutkielmassa tarkasteltiin myös erilaisten taustavaikuttajien merkitystä alivakuuttamiselle. Ainoastaan sukupuoli näytti aiheuttavan tilastollisesti merkittävän eron yrittäjien alivakuuttamisessa. Varsinkin reilusti alivakuuttavien yrittäjien ryhmässä miesten suuri osuus korostui, sanoo Koski.

Syy naisten tunnollisuuteen löytyy mahdollisesti perheen perustamisesta. Tulkintaa tukee myös aiemmin tehty tutkimustyö.

– Uskoisin ainakin yhden syyn naisten tunnollisuuteen olevan se, että Suomessa nainen usein jää pidemmälle vanhempainvapaalle ja oikeantasoisella vakuuttamisella voidaan taata riittävä sosiaaliturva täksi ajaksi. 

Yleisesti sosiaaliturvan tuntemus yrittäjien keskuudessa on heikkoa

Noin neljäsosa yrittäjistä (26 %) vastasi tuntevansa sosiaaliturvaa huonosti. Toiseksi noin 60 prosenttia yrittäjistä kokee vaikeaksi ymmärtää, mihin sosiaalietuuksiin heillä on yrittäjänä oikeus. Lisäksi noin 60 prosenttia yrittäjistä kokee sosiaalietuuksien hakemisen vaikeaksi.

Reilusti itsensä alivakuuttavista yrittäjistä noin kolmasosa ei uskonut hyötyvänsä suuremmasta YEL-työtulosta. Jopa yli puolet reilusti alivakuuttavista yrittäjistä uskoi saavansa paremmat tuloilleen paremmat tuotot jollakin muulla tavalla.

– YEL-vakuutusta ja sen sisältöä ei välttämättä tunneta riittävän hyvin. Tämä voi vaikuttaa yrittäjän päätökseen siitä, mihin haluaa varansa sijoittaa. Kaiken kaikkiaan sosiaaliturvan tuntemuksen taso yrittäjien keskuudessa on harmillisesti riittämättömällä tasolla, sanoo Koski.

Alivakuuttamisen pois kitkeminen ei ole helppoa.

– Ilmiön huolestuttavaan laajuuteen tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota valtiotasoa myöten. Heikko sosiaaliturva ja alhainen vanhuudenturva uhkaavat tuhansia yrittäjiä. Suurena yrittäjien työeläkevakuuttajana kannamme tästä erityistä huolta. Elo jatkaa sitkeästi YEL-työtulosta ja sosiaaliturvasta kertomista, kertoo Koski.

Elo on Suomen suurin yrittäjien työeläkevakuuttaja. Noin 40 prosenttia Suomessa toimivista yrittäjistä on valinnut Elon työeläkevakuutuskumppanikseen.

Taustatietoa:

Tiedot perustuvat Harto Kosken työeläkeyhtiö Elossa Helsingin yliopistolle tekemään pro gradu -tutkielmaan ”Yrittäjien alivakuuttaminen ja sosiaaliturvan tuntemus suomalaisessa eläkejärjestelmässä”. Vuoden 2019 syksyllä valmistunut pro gradu toteutettiin verkkokyselynä, johon vastasi 732 Elossa YEL-vakuutettua yrittäjää. Ammatinharjoittajat olivat jaettu viiteen ryhmään työtulon ja verotettavan ansiotulon suhteen perusteella. Tätä suhdetta käytettiin tutkimuksessa alivakuuttamisen mittarina. Vastauksia analysoitiin ryhmätiedon, sekä muiden kyselyssä kysyttyjen taustatietojen pohjalta. Analyysissä jokainen kysymys vastasi yhtä muuttujaa.

Voit tutustua graduun täällä.

Lisätietoja:

Harto Koski, projektipäällikkö, puh. 020 703 5959

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Naisyrittäjät vaikuttaisivat olevan sosiaaliturvansa kanssa tarkempia kuin miesyrittäjät.
Naisyrittäjät vaikuttaisivat olevan sosiaaliturvansa kanssa tarkempia kuin miesyrittäjät.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin 520 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme 240 000 eläkkeensaajasta ja 25 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat. www.elo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Elo jatkaa sijoittamista Suomen Teollisuussijoitus Oy:n rahastoissa5.2.2020 12:38:47 EETTiedote

Elo on mukana Suomen Teollisuussijoitus Oy:n perustamassa Kasvurahastojen Rahasto IV Ky:ssä (KRR IV). KRR IV käynnistyy 165 miljoonan euron pääomilla jatkamaan ja edistämään kasvuyritysten rahoituksen tarjontaa. Rahasto jatkaa aiempien KRR-rahastojen menestyksekästä sijoitustoimintaa ja sijoittaa edeltäjiensä tavoin kotimaisiin alku- ja kasvuvaiheen pääomasijoitusrahastoihin. Rahaston tarkoitus on vuosien 2020–2025 aikana sijoittaa 10–14 kotimaiseen pääomasijoitusrahastoon. – Olemme tukeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana KRR-konseptin kautta kymmenien uusien pääomasijoitusrahastojen syntymistä ja skaalautumista. Samalla suomalaiset eläke- ja vakuutusyhtiöt osallistuvat yhteiskunnallisesti merkittävien kasvuyritysten rahoittamiseen ja saavat myös todistetusti vastuullista tuottoa, toteaa Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja Matias Kaila. – KRR-rahastot ovat olleet Elolle merkittävä kanava vaikuttaa ja kantaa vastuuta kotimaisen uuden yritystoiminnan mahdollistamisesta ja innov

Työkyvyttömyyden kasvu jatkui – mielenterveyden sairaudet korostuivat 35–44-vuotiailla ja erityisesti alle 35-vuotiailla30.1.2020 07:45:00 EETTiedote

Mielenterveyden sairaudet olivat viime vuonna työeläkeyhtiö Elon myöntämien uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin syy ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa. Mielenterveyssyistä johtuvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvoi 10 prosenttia. Mielenterveyden sairauksien takia työkyvyttömyyseläkettä haetaan useimmiten alle 35-vuotiaiden ikäryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme