Oulun yliopisto

Professori Anssi Paasille merkittävä tunnustus – Adolf E. Nordenskiöldin jälkeen ensimmäiselle suomalaiselle arvostettu Vega-mitali

Jaa

Vuonna 1878 perustettu Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) on myöntänyt Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille arvostetun Vega-mitalin hänen tieteellisten ansioidensa perusteella. Yhdistys korostaa perusteluissaan Paasin tutkimuksen merkitystä poliittisen maantieteen kriittisessä uudistamisessa ja laajentamisessa.

Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Erityisesti SSAG-yhdistys korostaa Anssi Paasin ansioita territorioiden ja alueiden rakentumisen tutkimuksessa sekä yksilöiden ja yhteisöjen alueellisten identiteettien tarkastelussa. Yhdistys mainitsee Paasin Territories, Boundaries and Consciousness -kirjan yhtenä poliittisen maantieteen viitatuimmista teoksista ja toteaa hänen merkittävän vaikutuksensa maantieteen kehitykseen.

Vega-mitali luovutetaan huhtikuussa. Ajankohdan valinnalla kunnioitetaan maantieteilijä-löytöretkeilijä Adolf E. Nordenskiöldiä. Hän saapui Tukholmaan SS Vega -laivalla 24. huhtikuuta vuonna 1880 purjehdittuaan retkikuntansa kanssa ensimmäisenä läpi Koillisväylän.

Vega-mitali perustettiin Nordenskiöldin kunniaksi ja ensimmäinen mitali jaettiinkin hänelle vuonna 1881. Nordenskiöld oli syntynyt Helsingissä, mutta hän muutti poliittisista syistä Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 1860.

Vega-mitali on jaettu 76 kertaa ja sen saajat ovat olleet tunnettuja kansainvälisiä tutkijoita. Professori Paasi on suomalaissyntyisen Nordenskiöldin jälkeen ensimmäinen suomalainen, jolle mitali on myönnetty.

Jos koronatilanne sallii, mitalin luovuttaa professori Paasille Tukholman kuninkaanlinnassa 23. huhtikuuta järjestettävässä seremoniassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka on SSAG-yhdistyksen suojelija. Mitalin luovutuksen yhteydessä järjestetään Vega-mitalin vastaanottajan nimeämästä aiheesta symposium, jossa mitalisti ja hänen nimeämänsä kansainväliset tutkijat esitelmöivät.

Anssi Paasi on toiminut Oulun yliopiston maantieteen professorina vuodesta 1989. Vuosina 2008–2012 hän toimi akatemiaprofessorina. Hän on julkaissut yli 270 tieteellistä julkaisua. Professoriliitto nimesi Paasin Vuoden Professoriksi 2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Anssi Paasi, Oulun yliopisto, maantieteen tutkimusyksikkö, puh. +358 44 358 2819, sähköposti: Anssi.Paasi@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä22.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EETTiedote

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EETTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme