Oulun yliopisto

Professori Anssi Paasille merkittävä tunnustus – Adolf E. Nordenskiöldin jälkeen ensimmäiselle suomalaiselle arvostettu Vega-mitali

Jaa
Vuonna 1878 perustettu Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) on myöntänyt Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille arvostetun Vega-mitalin hänen tieteellisten ansioidensa perusteella. Yhdistys korostaa perusteluissaan Paasin tutkimuksen merkitystä poliittisen maantieteen kriittisessä uudistamisessa ja laajentamisessa.
Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Erityisesti SSAG-yhdistys korostaa Anssi Paasin ansioita territorioiden ja alueiden rakentumisen tutkimuksessa sekä yksilöiden ja yhteisöjen alueellisten identiteettien tarkastelussa. Yhdistys mainitsee Paasin Territories, Boundaries and Consciousness -kirjan yhtenä poliittisen maantieteen viitatuimmista teoksista ja toteaa hänen merkittävän vaikutuksensa maantieteen kehitykseen.

Vega-mitali luovutetaan huhtikuussa. Ajankohdan valinnalla kunnioitetaan maantieteilijä-löytöretkeilijä Adolf E. Nordenskiöldiä. Hän saapui Tukholmaan SS Vega -laivalla 24. huhtikuuta vuonna 1880 purjehdittuaan retkikuntansa kanssa ensimmäisenä läpi Koillisväylän.

Vega-mitali perustettiin Nordenskiöldin kunniaksi ja ensimmäinen mitali jaettiinkin hänelle vuonna 1881. Nordenskiöld oli syntynyt Helsingissä, mutta hän muutti poliittisista syistä Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 1860.

Vega-mitali on jaettu 76 kertaa ja sen saajat ovat olleet tunnettuja kansainvälisiä tutkijoita. Professori Paasi on suomalaissyntyisen Nordenskiöldin jälkeen ensimmäinen suomalainen, jolle mitali on myönnetty.

Jos koronatilanne sallii, mitalin luovuttaa professori Paasille Tukholman kuninkaanlinnassa 23. huhtikuuta järjestettävässä seremoniassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka on SSAG-yhdistyksen suojelija. Mitalin luovutuksen yhteydessä järjestetään Vega-mitalin vastaanottajan nimeämästä aiheesta symposium, jossa mitalisti ja hänen nimeämänsä kansainväliset tutkijat esitelmöivät.

Anssi Paasi on toiminut Oulun yliopiston maantieteen professorina vuodesta 1989. Vuosina 2008–2012 hän toimi akatemiaprofessorina. Hän on julkaissut yli 270 tieteellistä julkaisua. Professoriliitto nimesi Paasin Vuoden Professoriksi 2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Anssi Paasi, Oulun yliopisto, maantieteen tutkimusyksikkö, puh. +358 44 358 2819, sähköposti: Anssi.Paasi@oulu.fi



Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Professori Anssi Paasi. Kuva: Maiju Pohjanheimo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulussa tutkitaan työajan fyysisen kuormituksen merkitystä terveydelle18.9.2024 06:39:00 EEST | Tiedote

Vapaa-ajan fyysinen aktiivisuus edistää terveyttä ja ehkäisee elintapasairauksia, mutta vähemmälle tarkastelulle on jäänyt työajan kuormituksen merkitys terveydelle. Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka tutkivat, kuinka työ- ja vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden, paikallaanolon ja unen määrä ja laatu ovat yhteydessä terveyteen. Tutkimus on saanut Suomen Akatemiasta 420 000 euron rahoituksen.

Oikeudenmukaisuuden maantieteilijä varoittaa: ”Vuosikymmenen lopussa osa hyvinvointialueista ja kunnista on vaarassa ajautua tuplakriisiin.”18.9.2024 06:06:00 EEST | Tiedote

Julkisessa keskustelussa hyvinvointialueisiin ja kuntiin kohdistuvia kriisimenettelyjä lähestytään usein toisistaan erillisinä ilmiöinä. Väitöskirjatutkijan mukaan eteemme voi vuosikymmenen lopussa kuitenkin tulla tuplakriisejä eli tilanteita, jolloin yksittäiseen hyvinvointialueeseen kohdistuvan arviointimenettelyn lisäksi alueen kunnissa käynnistyy myös kunnallisia arviointimenettelyitä.

Mustia joutsenia vai lohikäärmekuninkaita? Aurinkomyrskyjen sormenjäljet auttavat tutkimaan Auringon fysikaalisia ilmiöitä ja ajoittamaan historiaa17.9.2024 06:06:00 EEST | Tiedote

Muinaiset aurinkomyrskyt voidaan havaita valtavina radiohiilipiikkeinä puiden vuosirenkaissa. Vastaavat myrskyt, joista sinkoutui korkeaenergisiä hiukkasia ja plasmaa, voisivat nykyään vahingoittaa satelliittijärjestelmiä ja sähköverkkoja. Nature-tiedelehdessä julkaistussa uudessa katsausartikkelissa korostetaan, että menneiden aurinkomyrskyjen merkkien tutkiminen auttaa niihin varautumisen lisäksi arkeologeja ajoittamaan tarkasti historiallisia rakennelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye