Sanoma Pro Oy

Psykologi Leea Mattila: Kyky hoivata ja rakastaa riittää hyvään vanhemmuuteen

Jaa

Oppi&ilo kysyi tunnetulta lastenpsykologi Leea Mattilalta mikä vauva-arjen vuorovaikutuksessa on tärkeintä. Vauva-arkea ei tarvitse suorittaa – ihan tavallinen arki riittää. Uuden äitiyspakkauksen Oppi&ilo-kirja Tuuti lullan lasta muistuttaa myös vanhempia tavallisen arjen ja läsnäolon riittävyydestä ja antaa helppoja arjessa toteutettavia vinkkejä vuorovaikutukseen vauvan kanssa.

Psykologi Leea Mattila on perehtynyt erityisesti vauvaikäisten ja pienten taaperoiden varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen. Moni vanhempi haluaa lapselleen parasta ja pohtii, pitääkö lapselle ostaa merkkivaatteita, pitääkö vauvaa imettää ja onko lapselle parempi olla koti- vai päivähoidossa. Leea Mattila muistuttaa, että nämä ovat kuitenkin loppujen lopuksi toissijaisia asioita.  

 

Lapsi kehittyy suhteessa, jossa hänen kokemuksellaan on merkitystä toiselle ja aikuinen on kiinnostunut hänen tunteistaan ja ajatuksistaan. Siksi vanhemmuudessa kyky hoivata ja rakastaa kantaa pitkälle, eli se tavallinen arki. Varakkuus tai vaikkapa harrastusten määrä ei ole hyvän vanhemmuuden kannalta ollenkaan ratkaisevaa.”  

 

“Vanhemmuus tuottaa valtavaa iloa, se on rikkaus elämässä. Vanhemmuutta ja sen kulkua ei voi koskaan kokonaan suunnitella etukäteen, mutta epävarmuuden sietäminen kuuluu elämän luonteeseen”, muistuttaa psykologi Leea Mattila. 

 

Tavallisen arjen riittävyys sekä läsnäolon ja kosketuksen tärkeys ovat kantavia teemoja myös Oppi&ilon Tuuti lullan lasta – vauvan loruhieronta -kirjassa, joka jaetaan osana tänään julkaistua Kelan vuoden 2020 Äitiyspakkausta.   

 

“Äitiyspakkaukseen suunnittelemassamme kirjassa yhdistyvät vanhemmissa tunnemuistoja herättävät kansanrunot sekä lapsen psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävät vauvahierontaohjeet. Hierontaohjeet ovat helppoja, jotta niitä on mahdollisuus toteuttaa arjen hoitohetkissä: vauvaa sylitellessä, pukiessa ja hoitaessa. Ilo ja turva syntyy yhteisistä hetkistä sekä läheisyydestä”, kertoo Katariina Sulander, Sanoma Pro Oppi&ilon tuottaja.  

 

“On hienoa olla mukana suomalaisessa menestystarinassa – äitiyspakkauksessa. Vauvan ensimmäinen vuosi on ainutlaatuista ja tärkeää aikaa niin vanhemmalle kuin lapsen kehitykselle”, Sulander sanoo. 

Yhteyshenkilöt

Katariina Sulander

Tuottaja, Oppi&ilo, Sanoma Pro

+358 40 7422712

katariina.sulander@sanomapro.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sanoma Pro Oy
Sanoma Pro Oy
PL 104
00089 SANOMAT

http://www.sanomapro.fi

Oppi&ilo Tuuti lullan lasta – vauvan loruhieronta -kirja jaetaan Kelan vuoden 2020 Äitiyspakkauksessa. Kirja sisältää kansanloruja ja vauvahierontaohjeita suomen ja ruotsin kielillä sekä erillisen saamenkielisen liitteen. Vauvahieronta ja yhteiset lorutteluhetket vahvistavat vauvan turvallisuuden tunnetta, vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä kiintymyssuhteen muodostumista. Lorut ja hieronta kehittävät vauvan aisteja ja tukevat hänen kielellistä ja motorista kehitystään. Kirja tarjoaa läheisyyttä ja iloa sekä lapselle että vanhemmalle. 

 

Oppijailo.fi-sivustolla nyt apua kotona oleville perheille: ilmaiseksi ladattavissa printattavat monipuoliset puuhapaketit eri-ikäisille lapsille: https://www.oppijailo.fi/tekemista-lapsille-kotiin/ 

 

Oppi&ilo on osa Sanoma Pro:ta, joka on Suomen suurin oppimateriaalikustantaja ja edelläkävijä digitaalisten opetusratkaisujen kehittäjänä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sanoma Pro Oy

Tervetuloa tutustumaan Sanoma Pron uuteen aapiseen, Ystävien aapiseen! Tilaisuudet Oulussa ja Turussa 18.11.13.11.2019 15:07:33 EET | Kutsu

Ystävien aapinen on uusi alkuopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden sarja, jossa yhdistyvät vankka pedagoginen osaaminen ja mukaansatempaava tarina, jonka on kirjoittanut palkittu kirjailija Anneli Kanto. Animaatiotyylisen kuvituksen on tehnyt animaatiostudio Brink Helsinki. Jyri Sariolan Ystävien aapiselle säveltämät kappaleet innostavat lukemisen opetteluun.

Tervetuloa tutustumaan Sanoma Pron uuteen aapiseen, Ystävien aapiseen! Tilaisuudet Oulussa ja Turussa 18.11.7.11.2019 16:39:12 EET | Kutsu

Ystävien aapinen on uusi alkuopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden sarja, jossa yhdistyvät vankka pedagoginen osaaminen ja mukaansatempaava tarina, jonka on kirjoittanut palkittu kirjailija Anneli Kanto. Animaatiotyylisen kuvituksen on tehnyt animaatiostudio Brink Helsinki. Jyri Sariolan Ystävien aapiselle säveltämät kappaleet innostavat lukemisen opetteluun.