Pellervon taloustutkimus PTT

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo laskee

Jaa
Metsäteollisuuden viennin arvo laskee tänä vuonna etenkin puutuotteiden hankalan markkinatilanteen takia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Teollisuutta rasittaa yleinen kustannusten nousu ja rakentamisen hiipuminen niin Suomessa kuin globaalisti. Sopeutumistoimia on odotettavissa varsinkin sahoilla ja paperiteollisuudessa. EU:n tuleva pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus voi puolestaan heikentää suomalaisen kartongin markkina-asemaa.

”Metsäteollisuus jatkaa viime vuonna alkanutta sopeutumistaan tuotantokustannusten nousuun, heikentyvään kysyntään ja puun tuonnin päättymiseen Venäjältä”, kertoo metsäekonomisti Matti Valonen.

Tänä vuonna metsäteollisuuden yhteenlasketun viennin arvo laskee 10 prosenttia edellisvuodesta. Se johtuu pääasiassa puutuotteiden viennin arvon erittäin voimakkaasta laskusta, sekä kartongin ja paperin viennin arvon vähenemisestä. Ensi vuonna viennin arvo pysyy tämän vuoden lukemissa. Ennustejaksolla kasvava sellun tuotanto ja vienti laskee entisestään metsäteollisuuden jalostusastetta.

Sahoilla ehkä edessä lomautuksia syksyllä

Rakentaminen vähenee maailmanlaajuisesti korkojen noustessa ja kuluttajien ostovoiman hiipuessa. Se vähentää sahatavaran kysyntää kaikilla keskeisillä markkina-alueilla eli Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Tämän vuoksi Suomen sahatavaran tuotanto laskee ja vienti supistuu. Lisäksi raaka-ainekustannukset ovat nousseet.

”Sahatavaran kysynnän voimakkaan laskun ja kustannusten nousun takia sahat joutunevat turvautumaan syksyllä lomautuksiin”, arvioi Matti Valonen. Uusien sahojen käyntiasteet ovat nekin jäämässä suunniteltua alhaisemmiksi markkinatilanteen takia.

Havu- ja lehtivanerin kysyntätilanteet eroavat merkittävästi toisistaan. Koivuvanerista on ollut Euroopassa huutava pula siitä asti, kun puun tuonti Venäjältä päättyi. Sitä käytetään muun muassa LNG-laivoissa ja kuljetusvälineteollisuudessa. Sen sijaan havuvanerin menekkiä heikentää rakentamisen väheneminen.

Paperi palasi vanhalle lasku-uralle, kapasiteettia suljetaan

Graafisten papereiden kysyntä on palautunut yli vuosikymmenen kestäneelle lasku-uralle. Viime vuonna korkealle kivunneet papereiden hinnat ja talouden epävarmuus ovat vain kiihdyttäneet paperin kulutuksen vähentymistä.

”Koronan jälkeen paperin kysyntä oli kapasiteetin sulkemisten vuoksi hetkellisesti jopa tarjontaa suurempi, ja hinnat nousivat. Nyt tarjontaa on taas kysyntää enemmän”, kertoo metsäekonomisti Marjo Maidell.

Paperiteollisuus on jo aloittanut sopeutumistoimet. Tuotantoa on rajoitettu koneita seisottamalla niin Suomessa kuin Euroopassakin. Myös kapasiteettia vähennetään: Stora Enso todennäköisesti sulkee toisen paperikoneen Anjalan tehtaalla, ja UPM ilmoitti sulkevansa tuotantolinjoja Keski-Euroopassa.

Kemin uusi tehdas lisää sellun tuotantoa ja vientiä

Maailman sellumarkkinoilla tarjonta kasvaa, mutta kysyntä on ainakin hetkellisesti vähenemässä. Lyhytkuituisen lehtisellun tarjonta kasvaa selvästi, kun esimerkiksi UPM:n tehdas Uruguayssa sai juuri käynnistysluvan. Pitkäkuituista havusellua valmistava Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas taas käynnistyy loppuvuodesta. Toisaalta havusellun tarjontaa vähentävät Kanadan tuotantovaikeudet.

Sellusta valmistettavien lopputuotteiden kysyntä on kuitenkin Euroopassa laskussa, ja Kiinassa pehmopapereissa ja pakkausmateriaaleissa on ylikapasiteettia. Etenkin ensi vuonna Kemin-tehdas kuitenkin lisää Suomen selluntuotantoa ja -vientiä. Vientiä kasvattaa myös sellua jatkojalostavien tehtaiden käyttöasteen lasku.

EU:n uusi pakkausjäteasetus voi uhata kartongin näkymiä

Kulutuksen väheneminen globaalisti heikentää kartonkien lähitulevaisuuden markkinanäkymiä. Esimerkiksi aaltopahvin kysyntä laski etenkin viime vuoden toisella puoliskolla, kun verkkokaupan kuljetukset vähenivät. Elintarvikepakkauksissa näkymät ovat paremmat, ja suomalaisille ensikuidusta valmisteluille kartonkituotteille ennakoidaan hieman muita tuotteita parempaa kysyntää.

”Kun kartongin asema Suomen metsäteollisuuden tärkeimpänä vientituotteena vahvistuu, on syytä pitää silmällä EU:n ehdotusta uudeksi pakkaus- ja pakkausjäteasetukseksi. Nykyinen ehdotus sisältää tekijöitä, jotka heikentävät pohjoismaisten kartonkituotteiden asemaa”, Marjo Maidell sanoo.

Ehdotuksen mukaan pakkausten tulee sisältää lisääntyvissä määrin kierrätettyjä raaka-aineita, ja uudelleenkäytettävien eli käytännössä muovisten pakkausten osuutta halutaan kasvattaa. Asetuksen lopullisesta sisällöstä neuvotellaan tänä ja ensi vuonna.

Koko PTT:n metsäalan ennuste on julkaistu verkkosivuillamme www.ptt.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Paperi-, kartonki- ja selluteollisuus: Marjo Maidell, 040 164 8139, marjo.maidell@ptt.fi
Saha- ja vaneriteollisuus: Matti Valonen, 040 164 8151, matti.valonen@ptt.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Tutkimus: Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden edistäminen vaatii tasapainoilua – kaikille sopivaa yhtä kotimaista hillintätoimea ei ole26.5.2023 08:19:30 EEST | Tiedote

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden on ennustettu kasvavan moninkertaiseksi. Se vaatii kuitenkin paljon kompromisseja, sillä on vaikea luoda markkinaa, joka palvelisi yhtä aikaa yhteiskunnan etua sekä kuluttajien, yritysten ja tuottajien tavoitteita. Eri osapuolten suosimat hillintätoimet voivat olla ristiriitaisia ja tulokset hankalia todentaa. Kuluttajat puolestaan ovat kyselyn mukaan epätietoisia hiilimarkkinoiden toiminnasta ja suhtautuvat kriittisesti päästöjen kompensointiin.

Huoltovarmuuden vahvistaminen vaatii kannustimia sekä yrityksille että julkisille toimijoille ja mittaria tuotantoketjujen kriisikestävyydelle27.4.2023 11:04:01 EEST | Tiedote

Pandemia ja Ukrainan sota tuovat muutospaineita Suomen teollisuuden huoltovarmuuteen ja varautumiseen, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Sekä yksityisillä että julkisilla toimijoilla on oltava kannustimia ylläpitää huoltovarmuutta, huoltovarmuuskriittiset tuotteet on määriteltävä, ja huoltovarmuudelle on luotava mittari. Riskejä pitää pystyä hallitsemaan koko tuotantoketjujen tasolla. Tapaustutkimuksena tarkastellaan kotimaista tekstiili- ja vaateteollisuutta.

PTT-ennuste: Ruuan hinnannousu hidastuu - korkea kustannustaso kurittaa yhä maatiloja18.4.2023 10:00:58 EEST | Tiedote

Ruuan hinta nousee tänä vuonna edelleen yleistä inflaatiota nopeammin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Taustalla vaikuttaa etenkin yleinen kustannustason nousu viime vuosien aikana. Ruuan kuluttajahinnat nousevat noin 7,5 prosenttia, mikä on selvästi viime vuotta vähemmän. Maatalouden yrittäjätulo kohenee hieman, kun muun muassa energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat laskevat, mutta kannattavuus pysyy heikkona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme