Pellervon taloustutkimus PTT

PTT-ennuste: Ruuan hinnannousu hidastuu - korkea kustannustaso kurittaa yhä maatiloja

Jaa
Ruuan hinta nousee tänä vuonna edelleen yleistä inflaatiota nopeammin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Taustalla vaikuttaa etenkin yleinen kustannustason nousu viime vuosien aikana. Ruuan kuluttajahinnat nousevat noin 7,5 prosenttia, mikä on selvästi viime vuotta vähemmän. Maatalouden yrittäjätulo kohenee hieman, kun muun muassa energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat laskevat, mutta kannattavuus pysyy heikkona.

”Ruuan kuluttajahintojen nousupaineet hellittävät vasta vähitellen. Kustannusten nousu ruokaketjussa on ollut poikkeuksellisen raju, ja se näkyy viiveellä kuluttajahinnoissa, kun hintamuutoksia viedään läpi koko ruokaketjun matkalta. Tänä vuonna myös korkojen nousu sekä tehdyt palkkaratkaisut näkyvät ruokaketjunkin kustannuksissa”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Ruuan kuluttajahintojen nousu jatkuu tänä vuonna yleistä inflaatiokehitystä nopeampana, mutta nousuvauhti kuitenkin hidastuu asteittain viime vuoteen verrattuna. Ruuan hinta, sisältäen elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat, nousee tänä vuonna keskimäärin 7,5 prosenttia, kun yleisesti kuluttajahinnat nousevat PTT:n ennusteen mukaan noin viisi prosenttia.

Ennuste perustuu oletukseen, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu nykyisellään. Pahin shokki on jo koettu, ja markkinat sopeutuvat valitsevaan tilanteeseen. Sodan tilannekuva voi kuitenkin muuttua nopeasti, mistä voi seurata markkinahäiriöitä.

Tuotantopanosten hinnat laskevat ja tuottajahintojen nousu hidastuu

Vuosi 2022 oli äärimmäisen vaikea maatiloille tuotantopanosten rajun hinnannousun vuoksi. Lannoitteiden hinnat kohosivat yli 80 prosenttia, ja sähkön hinnasta ja riittävyydestä oli suuria huolia erityisesti syksyllä sekä alkutalvesta. Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat laskevat merkittävästi, mutta lainakorkojen nousu lisää kustannuksia erityisesti isoja investointeja tehneille tiloille.

”Kustannustaso jää kuitenkin aikaisempia vuosia korkeammaksi, mikä heikentää kannattavuutta etenkin kotieläintiloilla. Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat”, kertoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Erityisesti sikatilojen pärjääminen puhutti viime vuonna. Kustannusten nousu ja viime vuoden talousahdinko näkyvätkin erityisesti sianlihan mutta myös naudanlihan tuotannon vähenemisenä. Suuri vaikutus on kuitenkin kuluttajakysynnällä: inflaatio ja heikko ostovoima yhdessä korkean lihan hinnan kanssa laskevat sian- ja naudanlihan kysyntää ja siirtävät kulutusta halvempiin ruhonosiin. Tuontilihan kulutus on kasvanut muun muassa ruokapalvelu- ja ravintolasektorin palautuessa pandemiasta.

”Lihan tuottajahinnoissa on laskupainetta, mutta niiden odotetaan pysyvän tavanomaista korkeammalla tasolla tänä vuonna, jotta elintarviketeollisuus saa varmistettua kotimaisen raaka-aineen saatavuuden”, sanoo maatalousekonomisti Mauri Yli-Liipola.

Teollisuuden näkymät heikohkot – kuluttajakysynnän kehityksestä epävarmuutta

Elintarviketeollisuuden suhdannenäkymä on edelleen verraten heikko. Talouden epävarmuus ja yleinen kustannustason nousu rasittavat toimialaa, ja ruuan hinnan nousu sekä kysynnän muutokset heikentävät teollisuuden tuotanto-odotuksia ja myyntiä. Heikohko näkymä hidastaa myös investointien toteutusta. Ensi vuotta kohden kustannusten ja hintojen nousupaineet hellittävät, mikä parantaa suhdannenäkymiä.

Kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt. Kotitaloudet reagoivat hintojen nousuun sopeuttamalla ostoskorinsa sisältöä. Kysyntää kohdistuu yhä enemmän edullisemman hintakategorian tuotteisiin, ja kaupan omien merkkituotteiden myynti kasvaa. Samansuuntaista kehitystä on nähtävissä laajemmin Euroopassa.

Ruuan kulutustottumuksissa tapahtuu niin ikään muutoksia. Sian- ja naudanlihan kulutus vähenee, ja siipikarjanlihan kasvaa hienoisesti. Nestemäisten maitovalmisteiden kulutus laskee, ja samalla kasvipohjaisten välipalatuotteiden suosio jatkuu. Valmisruokien suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

Koko ennuste on julkaistu PTT:n sivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/ennusteet/maa-ja-elintarviketalous-kevat-2023/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Kujala, paivi.kujala@ptt.fi, 040 194 5184
Sari Forsman-Hugg, sari.forsman-hugg@ptt.fi, 0400 639 450
Pekka Kinnunen, pekka.kinnunen@ptt.fi, 040 1545 943
Mauri Yli-Liipola, mauri.yli-liipola@ptt.fi, 040 586 8223

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Tutkimus: Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden edistäminen vaatii tasapainoilua – kaikille sopivaa yhtä kotimaista hillintätoimea ei ole26.5.2023 08:19:30 EEST | Tiedote

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden on ennustettu kasvavan moninkertaiseksi. Se vaatii kuitenkin paljon kompromisseja, sillä on vaikea luoda markkinaa, joka palvelisi yhtä aikaa yhteiskunnan etua sekä kuluttajien, yritysten ja tuottajien tavoitteita. Eri osapuolten suosimat hillintätoimet voivat olla ristiriitaisia ja tulokset hankalia todentaa. Kuluttajat puolestaan ovat kyselyn mukaan epätietoisia hiilimarkkinoiden toiminnasta ja suhtautuvat kriittisesti päästöjen kompensointiin.

Huoltovarmuuden vahvistaminen vaatii kannustimia sekä yrityksille että julkisille toimijoille ja mittaria tuotantoketjujen kriisikestävyydelle27.4.2023 11:04:01 EEST | Tiedote

Pandemia ja Ukrainan sota tuovat muutospaineita Suomen teollisuuden huoltovarmuuteen ja varautumiseen, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Sekä yksityisillä että julkisilla toimijoilla on oltava kannustimia ylläpitää huoltovarmuutta, huoltovarmuuskriittiset tuotteet on määriteltävä, ja huoltovarmuudelle on luotava mittari. Riskejä pitää pystyä hallitsemaan koko tuotantoketjujen tasolla. Tapaustutkimuksena tarkastellaan kotimaista tekstiili- ja vaateteollisuutta.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo laskee27.4.2023 09:57:51 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden viennin arvo laskee tänä vuonna etenkin puutuotteiden hankalan markkinatilanteen takia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Teollisuutta rasittaa yleinen kustannusten nousu ja rakentamisen hiipuminen niin Suomessa kuin globaalisti. Sopeutumistoimia on odotettavissa varsinkin sahoilla ja paperiteollisuudessa. EU:n tuleva pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus voi puolestaan heikentää suomalaisen kartongin markkina-asemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme