PTT politiikkasuositus maataloudesta: Nuorille on turvattava halu ja kyky maatalousyrittäjiksi – kotimaisella ruuantuotannolla ei ole muuten tulevaisuutta
”Nuorilla ja tulevaisuuden yrittäjillä täytyy olla näkymä ja luottamus siihen, että maatalous tarjoaa perustan taloudellisesti kannattavalle liiketoiminnalle kestävällä tavalla”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.
PTT:n politiikkasuositus seuraavalle hallitukselle maa- ja elintarviketaloudesta keskittyy erityisesti nuorten näkökulmaan. Maataloudella ja ruuantuotannolla ei ole Suomessa tulevaisuutta, jos nuoret eivät pidä maatalousalaa houkuttelevana ja usko, että ala voisi tarjota heille toimeentulon.
Muuttunut turvallisuusympäristö on lisännyt kansallisen huoltovarmuuden ja varautumisen tärkeyttä. Se korostaa ruuantuotantokyvystä huolehtimista ja maatalouden kannattavuuden merkitystä.
Joka kriisiin ei aina uutta tukipakettia – ruokaketjun tulonjako tasaisemmaksi
Nuorten yrittäjien tilannetta tulee edistää esimerkiksi helpottamalla omistajanvaihdosten tekemistä. Sukupolvenvaihdoksia on tapahtunut maatiloilla vähän viime vuosien heikon kannattavuuskehityksen aikana. Maatalousyrittäjien keski-ikä on korkea, ja alle 40-vuotiaita on heistä vain vajaa 15 prosenttia.
Kannattavuuden kannalta olennaista on, että ruuantuotanto pitää saada toimimaan yhä enemmän markkinalähtöisesti. Ruokaketjuun tarvitaan tasaisempi tulonjako.
”Valtiolla ei tulisi olla tarve jokaisen äkillisen kriisin ratkaisemiseksi luoda uusia tukipaketteja. Markkinoiden tulisi pystyä kantamaan riskiä ja takaamaan ruokaketjun tasaisempi tulonjako myös kriisitilanteissa”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Kujalan mukaan on huomattava sekin, että julkisten ruokahankintojen pitkät sopimusjaksot hidastavat ruuan tuotantokustannusten nousun siirtymistä hintoihin. Hankinnat olisi saatava paremmin palvelemaan ruokamarkkinoiden toimivuutta.
Tukijärjestelmän pitää kannustaa aktiiviseen ja kestävään ruuantuotantoon
Uudistukset maataloustukijärjestelmään ovat välttämättömiä. Tukia tulee suunnata entistä paremmin aktiiviseen ja kestävään ruuantuotantoon. Tukipolitiikan tulee kannustaa heikkotuottoisten peltojen poistamiseen tuotannosta ja peltojen hallinnan siirtämiseen aktiivista ruuantuotantoa harjoittaville tiloille.
Ilmastotoimenpiteiden ja niiden ohjauskeinojen tulee olla maatalousyrittäjien kannalta hyväksyttäviä ja riittävän kannustavia, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan ja maatilojen taloudellinen kestävyys turvataan.
”Yhteiskunnan päätöksenteossa on pidettävä huolta, että johdonmukaisesti taataan se, että maatalousyrittäjillä on edellytykset harjoittaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävää maatalouselinkeinoa”, sanoo Sari Forsman-Hugg.
Koko politiikkasuositus on julkaistu PTT:n verkkosivuilla https://www.ptt.fi/ptt-politiikkasuositus-maataloudesta-nuorille-luotava-luottamus-ruuantuotannon-tulevaisuuteen/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka KinnunenmaatalousekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:040 154 5943pekka.kinnunen@ptt.fiPäivi Kujalavanhempi maatalousekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:+358 40 194 5184paivi.kujala@ptt.fiSari Forsman-HuggtutkimusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:0400 639 450sari.forsman-hugg@ptt.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana26.6.2025 11:50:15 EEST | Tiedote
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Pikakommentti: Käänne tulossa työmarkkinoilla25.6.2025 08:54:31 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttää olevan kääntymässä parempaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun uusia tilastotietoja. Myönteisiä merkkejä oli näkyvissä jo viime kuussa, ja sama kehitys on jatkunut.
Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja9.6.2025 09:53:44 EEST | Tiedote
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme