Pellervon taloustutkimus PTT

PTT:n Markus Lahtinen: Suomessakin pitäisi harkita bensa- ja dieselveron väliaikaista alennusta

Jaa
Suomen pitäisi harkita bensan ja dieselin verotuksen laskemista syksyn budjettiriihessä, ehdottaa Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen blogissaan. Lahtisen mukaan on riski, että kansalaisten tuki Venäjän-vastaisille pakotteille ja Ukrainan tukemiselle vaarantuu, jos kotitalouksien taloushuoliin ei vastata. Nykyisessä sotatilanteessa taloutta ei voi arvioida irrallaan turvallisuuspolitiikasta.

"Sodan pitkittyessä on riskinä, että haitalliset vaikutukset rapauttavat kansalaisten tuen pakotteille. Vaikka suomalaisten tuki oli keväällä tehdyssä kyselyssä muuta Eurooppaa vankempaa, taloudellisen tilanteen heikentyminen sodan pitkittyessä voi vaarantaa myös suomalaisten tuen sodan voittamiseksi tarvittaville päätöksille", Markus Lahtinen kirjoittaa.

Tällä viikolla julkaistussa Eurobarometri-kyselyssä Venäjä-pakotteet saavat lähtökohtaisesti laajaa kannatusta EU-kansalaisilta. Sen sijaan jopa noin 60 prosenttia eurooppalaisista ei ole valmis siihen, että pakotteet nostavat energian tai elintarvikkeiden hintoja.

Monet Suomen tyypilliset verrokkimaat, kuten Ruotsi, Saksa ja Hollanti, ovat tehneet päätöksiä energian hintaan vaikuttavien verojen laskemisesta, ja kaikkien ratkaisut pitävät sisällään bensan ja dieselin verotuksen keventämisen. Vaikka näidenkään verojen laskeminen ei ole valtiontaloudelle ilmaista, alennuksen kustannus on paljon esimerkiksi merkittäviä tuloverojen alennuksia pienempi, Lahtinen sanoo.

"Vaikka pelkästään talouden hoidon kannalta tarkasteltuna hinnannousua ei pitäisi pyrkiä hyvittämään kotitalouksille, nykyisessä sotatilanteessa taloutta ei voi arvioida irrallaan turvallisuuspolitiikasta. Jos kotitalouksia ei tulla lainkaan vastaan, otetaan liian suuri riski kansalaisten tuen menettämisestä."

Markus Lahtisen mukaan veronalennuksella tulisi tavoitella merkittävää parinkymmenen sentin laskua litrahintoihin, jotta kansalaiset huomaisivat muutoksen. Päätöksen pitäisi kuitenkin olla ehdottomasti määräaikainen ja raueta ilman erillistä päätöstä jatkosta.

"Tällä tavoin rajoitetaan haitallisia vaikutuksia valtiontaloudelle ja muistutetaan siitä, että ilmastopolitiikan tavoitteet edellyttävät korkeata fossiilisen energian verotasoa myös jatkossa."

Lahtinen kirjoittaa blogissaan, että hintojen ja suhdannetilanteen vakauttaminen on äärimmäisen tärkeää kansalaisten pelkojen hälventämiseksi. Venäjän häviö edellyttää yhtenäistä länttä, ja yhtenäisyys on uhattuna, jos ihmiset kokevat jääneensä yksin kantamaan sodan kustannuksia.

Koko blogi on julkaistu PTT:n verkkosivuilla: https://www.ptt.fi/julkaisut-ja-hankkeet/uutiset/tarkeinta-on-turvallisuus-suomessakin-pitaisi-harkita-bensaveron-laskemista-jotta-kansalaisten-tuki-pakotteille-ei-vaarannu.html

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Tutkimus: Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden edistäminen vaatii tasapainoilua – kaikille sopivaa yhtä kotimaista hillintätoimea ei ole26.5.2023 08:19:30 EEST | Tiedote

Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden on ennustettu kasvavan moninkertaiseksi. Se vaatii kuitenkin paljon kompromisseja, sillä on vaikea luoda markkinaa, joka palvelisi yhtä aikaa yhteiskunnan etua sekä kuluttajien, yritysten ja tuottajien tavoitteita. Eri osapuolten suosimat hillintätoimet voivat olla ristiriitaisia ja tulokset hankalia todentaa. Kuluttajat puolestaan ovat kyselyn mukaan epätietoisia hiilimarkkinoiden toiminnasta ja suhtautuvat kriittisesti päästöjen kompensointiin.

Huoltovarmuuden vahvistaminen vaatii kannustimia sekä yrityksille että julkisille toimijoille ja mittaria tuotantoketjujen kriisikestävyydelle27.4.2023 11:04:01 EEST | Tiedote

Pandemia ja Ukrainan sota tuovat muutospaineita Suomen teollisuuden huoltovarmuuteen ja varautumiseen, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys. Sekä yksityisillä että julkisilla toimijoilla on oltava kannustimia ylläpitää huoltovarmuutta, huoltovarmuuskriittiset tuotteet on määriteltävä, ja huoltovarmuudelle on luotava mittari. Riskejä pitää pystyä hallitsemaan koko tuotantoketjujen tasolla. Tapaustutkimuksena tarkastellaan kotimaista tekstiili- ja vaateteollisuutta.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo laskee27.4.2023 09:57:51 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden viennin arvo laskee tänä vuonna etenkin puutuotteiden hankalan markkinatilanteen takia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Teollisuutta rasittaa yleinen kustannusten nousu ja rakentamisen hiipuminen niin Suomessa kuin globaalisti. Sopeutumistoimia on odotettavissa varsinkin sahoilla ja paperiteollisuudessa. EU:n tuleva pakkauksia ja pakkausjätettä koskeva asetus voi puolestaan heikentää suomalaisen kartongin markkina-asemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme