Pellervon taloustutkimus PTT

PTT:n tilannekatsaus: Sodan vaikutukset alkavat vasta näkyä ruokamarkkinoilla

Jaa

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset alkavat vasta näkyä ruokamarkkinoilla, ja epävarmuus voi jatkua useiden vuosien ajan, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n maa- ja elintarviketalouden tilannekatsaus. Kevään aikana sekä maatalouden tuottajahinnat että ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet nopeasti ja nousupaine jatkuu yhä. Hinnat voivat jäädä pidemmäksi aikaa korkeammalle kuin mitä tavanomainen hintataso oli ennen pandemiaa ja sotaa.

”Jo viime syksyn kustannuskriisi nosti esille maatalouden riippuvuuden globaalista energiantuotannosta ja taloudesta. Sota puolestaan korosti Euroopan riippuvuutta Venäjältä tuotavista energiasta, lannoitteista ja rehuista. Pitkittynyt sota näkyy tuotantopanosten hinnoissa, tuottajahinnoissa ja ruuan hinnassa, myös Suomessa”, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Sota on tähdentänyt huoltovarmuuden ja varautumisen tärkeyttä. Suomessa perustuotteissa - viljassa, maidossa ja lihassa - omavaraisuusaste on erittäin korkea, mutta niiden tuotanto on riippuvainen tuontipanoksista.

”Tuotantopanosten niukkuus ja korkea hinta aiheuttaa epävarmuutta omavaraisuuteen lähivuosina. Voimakas kustannusten nousu vaikeuttaa entisestään erityisesti heikossa taloustilanteessa olevien tilojen toimintaa”, sanoo maatalousekonomisti Pekka Kinnunen.

Ruuan kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt sodan myötä

Pandemian ja sodan vaikutukset ovat näkyneet rajuimmin ja nopeimmin tuotantopanosten, kuten lannoitteiden ja energian hinnassa. Tämä on nostanut maatalouden kustannuksia voimakkaasti, mutta muutos siirtyy tuottajahintoihin ja ruuan kuluttajahintoihin viiveellä. Tuottajahinnoissa on kuitenkin alkanut tapahtua nousua kevään aikana. Huhtikuussa sianlihan tuottajahinta nousi 17 prosenttia, naudanlihan 12 prosenttia ja siipikarjanlihan 23 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

PTT ennusti maaliskuun suhdanne-ennusteessaan ruuan kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin 11 prosenttia. Huhtikuussa ruuan hinnan nousu oli jo yleistä inflaatiota nopeampaa. Toukokuussa ruuan hinta nousi 9 prosenttia vuoden takaisesta, kun yleisesti kuluttajahinnat nousivat 7 prosenttia.

”Tuottajahinnoilla on osin vastattu maatalouden kustannusten nousuun, ja muutos siirtyy kuluttajahintoihin viiveellä. Silti nousupaine sekä tuottaja- että kuluttajahinnoissa jatkuu edelleen, ja sodan vaikutukset alkavat vasta näkyä”, sanoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Ruuan hinnan nousu kiihtyykin edelleen kesän ja syksyn aikana, koska tuottajahintojen nousu on ollut nopeaa. Arvioon liittyy kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä.

Riskinä on sekin, että jos viljasato jäisi ennakoitua pienemmäksi Suomessa ja maailmanlaajuisesti, se nostaisi elintarvikkeiden kuluttajahintoja jopa ennustettua enemmän. Suomessa kevään kylvöolosuhteet olivat kuitenkin melko suotuisat ja viljasadosta voidaan odottaa tällä hetkellä tavanomaista.

Globaalisti esimerkiksi vehnän tuotanto on laskemassa lievästi, koska kuumuus ja kuivuus koettelevat satoja. Ukrainan viljasadon ennakoidaan pienenevän vähintään kolmanneksella sodan takia, ja vienti on vaikeaa, koska maan vientisatamat ovat kiinni.

PTT:n tilannekatsaus on luettavissa verkkosivuillamme (linkki alla).

Syksyn maa- ja elintarviketalouden ennuste julkistetaan 27.9.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT
Pellervon taloustutkimus PTT
Eerikinkatu 28 A
00180 HELSINKI

https://www.ptt.fi

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

PTT:n Markus Lahtinen: Suomessakin pitäisi harkita bensa- ja dieselveron väliaikaista alennusta23.6.2022 10:26:58 EEST | Tiedote

Suomen pitäisi harkita bensan ja dieselin verotuksen laskemista syksyn budjettiriihessä, ehdottaa Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen blogissaan. Lahtisen mukaan on riski, että kansalaisten tuki Venäjän-vastaisille pakotteille ja Ukrainan tukemiselle vaarantuu, jos kotitalouksien taloushuoliin ei vastata. Nykyisessä sotatilanteessa taloutta ei voi arvioida irrallaan turvallisuuspolitiikasta.

Suomessa yhä niukasti keskisuuria kasvuyrityksiä - kiriapua voisi saada liiketoiminnan ekosysteemeistä9.6.2022 08:57:26 EEST | Tiedote

Keskisuurten kasvuyritysten määrä on Suomessa edelleen pieni, ja yritysten nopea kasvu melko harvinaista, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n raportti. Keskisuurten yritysten merkitys on kuitenkin kokoaan suurempi, ja digitalisaatio sekä vihreä siirtymä voivat toimia niiden kasvun vauhdittajina. Yritysten määrän lisäämisessä auttaisivat ekosysteemiajattelu ja julkisten tukien parempi kohdentaminen.

MUISTUTUSKUTSU: Miten tukea keskisuurten yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja resilienssiä? - Tutkimusraportin julkistus 9.6. klo 9.00 7.6.2022 09:16:41 EEST | Kutsu

Keskisuuret yritykset ovat merkittävä työllistäjä - miten huolehditaan siitä, että ne menestyvät digitalisaation ja vihreän siirtymän murroksissa? Tule kuuntelemaan Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n arvioita keskisuurten kasvuyritysten tilanteesta ja suosituksia niiden kasvun edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme