Sitra

Publikationen sammanfattar de mer långvariga effekterna av kriget i Ukraina

Dela

Sitras nya publikation sammanställer mer långvariga följder, osäkerhetsfaktorer och alternativa utvecklingsriktningar som gäller kriget i Ukraina. I den kaotiska och oklara situationen är det allt viktigare att titta på alla förändringar som helhet och identifiera de punkter på vilka vi kan påverka framtiden.

Foto: Topias Dean, Sitra
Foto: Topias Dean, Sitra

Rysslands attack mot Ukraina chockerade hela världen och förmörkade framhetsvisionerna. Plötsligt finns det en hel del nya osäkerhetsfaktorer som gör framtiden oklar. Därför ger Sitra nu ut webbpublikationen Förutsägelser om effekterna av kriget i Ukraina, som sammanställer krigets effekter, osäkerhetsfaktorer och alternativ för framtiden under de närmaste 5–10 åren. Publikationen erbjuder dessutom redskap som kan hjälpa oss att handla i en värld som är full av överraskningar.

”Kriget gör att vi vänder blicken till det som händer just nu och till de omedelbara effekterna. Man kan få en känsla av att det inte går att påverka saker och ting. Samtidigt har många ett stort behov av att få veta vad som möjligtvis kan hända, och hur situationen kan utvecklas. Vi vill erbjuda både en helhetsbild över utvecklingen och redskap som kan hjälpa oss att handla just nu för en bättre framtid”, berättar Katri Vataja, direktör för förutsägelse och strategi vid Sitra.

I krigssituationer betonas hotbilderna. Man ska ändå inte ignorera dem, utan man måste bemöta hotbilderna och tänka igenom dem. Utöver hoten har vi många beslut att fatta i den här stunden och vi har också möjligheter att påskynda önskvärda förändringar. 

”I publikationen tar vi upp många sådana alternativ som känns otrevliga eller skrämmande. Syftet är inte att skrämma, utan att hjälpa med att identifiera de åtgärder som behövs just nu och också att presentera möjligheter som kan inge hopp. Även om det nu känns hopplöst och svårt att se hur man skulle kunna påverka saker och ting, hjälper det att ha ett långsiktigt perspektiv – det stärker aktörskapet och öppnar nya vyer, där man upptäcker att man kan fatta beslut om olika alternativ. Det gör att många saker som förut kändes omöjliga plötsligt känns möjliga. Vi kan fortfarande påverka hur framtiden formas”, betonar Vataja.

Även om Rysslands anfallskrig i Ukraina slukar all vår uppmärksamhet just nu, försvinner tidigare kriser och megatrender ingenstans. Därför är det viktigt att tänka på kopplingarna och spänningarna mellan krigets effekter och andra utvecklingsprocesser och att titta på förändringarnas helhetsbild. Om vi betraktar kriget ur megatrendernas perspektiv, aktualiseras t.ex. följande frågor som bör diskuteras just nu: Hur kan vi förnya energi- och matproduktionen och övergå till mer hållbara modeller? Hur utvecklas de geopolitiska maktförhållandena? Hur kan vi stärka förtroendet och minska på ojämlikheten? Hur kan ekonomin vara en kraft för förändring? Hur kan teknologin stödja demokrati och fred?

Publikationen Förutsägelser om effekterna av kriget i Ukraina innehåller en framtidstabell som är ordnad efter olika megatrender. Tabellen presenterar 15 olika osäkerhetsfaktorer som anknyter till situationen i Ukraina, och som är viktiga att analysera med tanke på Finlands framtid. Varje faktor har 3–4 framtidsalternativ. I utvecklingsarbetet för denna framtidstabell hade vi en fråga som ledstjärna. Frågan lyder: Vilka är de främsta osäkerhetsfaktorerna som har anknytning till kriget i Ukraina och i vilka vi kan identifiera alternativa utvecklingsriktningar? Vem som helst kan skapa scenarier eller beskrivningar av olika händelser eller situationer i framtiden utgående från vår tabell. Syftet med dessa scenarier är att hjälpa oss att skapa föreställningar om möjliga framtidsalternativ.

Eftersom situationen utvecklas kontinuerligt, uppdaterar vi publikationen och framtidstabellen vid behov.

Nyckelord

Kontakter

Katri Vataja, Direktör, Förutsägelse och strategi, katri.vataja@sitra.fi, +358 (294) 618 230
Mikko Dufva, Ledande Expert, Förutsägelse, mikko.dufva@sitra.fi, +358 (29) 4618 249
Anna Wartiovaara, Ledende Expert, Kommunikation och samarbertsrelationer, anna.wartiovaara@sitra.fi, +358 40 8302825

Bilder

Foto: Topias Dean, Sitra
Foto: Topias Dean, Sitra
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum