Basam BooksBasam Books

Puhuttava runo - Marginaalista ponnistava Tuomas Alatalo herättää tunteita ja yllättää esikoisruonoteoksellaan

Jaa

Puhuttava runo -kokoelmaan kuuluu myös espoolaisen Tuomas Alatalon teos Olen uneni vallaton valtias (Basam Books 2020). Ilman puhekykyä hän on ilmaissut itseään avustajien tuella pyrkimyksenään herättää tunteita ja yllättää lukija viemällä tämä myös erikoisempiin maailmoihin, kuten pannuhuoneisiin.

Tuomas Alatalo - Olen uneni vallaton valtias (Basam Books 2020)
Tuomas Alatalo - Olen uneni vallaton valtias (Basam Books 2020)

Tasainen raksutus, makuuhuoneen kyljessä, sisään, ulos.

Hengitys vingahtaa, ilmaan nousee kuplia, ilmitulemattomia maitorohtosia
virtana sisään kuin unet joissa saa uudestaan ottaa horjuvan ensiaskeleen.

Tervehtiä itseään uudessa asennossa.

Kutsua ensimmäisen kerran maasta koko jalanmitta, varpaat, kantapää.
Tervehtiä pinnalla tulevaisuutta.

Oletko kuullut kuinka kuutamo telkesi mielettömyyteen kuuhullut?
Toivon ehtiväni mukaan.

Espoolainen Tuomas Alatalo (s. 1977) on esikoisrunoilija. Hänen tarinansa on varsin poikkeuksellinen: vaikean CP-vammansa vuoksi puhumaan kykenemättömänä hän murtautui puhuvien joukkoon vasta 16-vuotiaana löydettyään tuetusta kirjoittamisesta keinon kommunikoida. Dystonian ja toiminnanohjauksen vaikeuksien vuoksi Alatalo tarvitsee toisesta ihmisestä fyysisen tuen kirjoittaakseen – ilman avustavaa henkilöä hän ei kykene vetämään kättänsä pois näppäimistöltä. Mittavista haasteista huolimatta hän ei tyytynyt kirjoittamaan vain puhuakseen arkisista asioista vaan hän halusi harrastaa kirjoittamista myös taiteellisin tavoittein. Jo nuorena aikuisena hän julkaisi omaelämäkerrallisen teoksen

Olen ja saan sanoa (WSOY 1999) ja työskenteli kolumnistina Metro- ja Voima-lehdille. Hän hakeutui myös kirjoittamisen oppiin, jota hän onkin saanut runsaasti mm. Oriveden opistosta, Snellman-korkeakoulusta, Kriittisestä korkeakoulusta ja kesäyliopistosta. Proosallisen työskentelyn jälkeen hän innostui eritoten runoudesta nimenomaan kirjoittajakurssien ansiosta.

Alatalo on kirjoittanut runoja viime vuosituhannelta lähtien lukuisien avustajatulkkien turvin. Hänen ilmaisunsa on kehittynyt aikojen saatossa tiiviimmäksi, mutta sille tunnusomaiset piirteet ovat säilyneet samoina vuodesta toiseen: Alatalo pyrkii kuvaamaan kiinnostavasti ja omasta kokemuksestaan käsin kenties arkisia ja vähäpätöiseltäkin vaikuttavia asioita. Hän haluaa avata lukijalle omaa, hieman erilaista kokemusmaailmaansa kirjoittaen esimerkiksi siitä, miltä junan liike tuntuu pyörätuolista käsin.

Hänen pyrkimyksenään on herättää tunteita ja yllättää lukija viemällä tämä myös erikoisempiin maailmoihin, kuten pannuhuoneisiin. Silloin kun Alatalo ei kirjoita, hänet voi löytää ihmisten joukosta muun muassa konserteista, elokuvista, urheilutapahtumista tai nauttimasta hyvästä ruoasta. Alatalo ei anna vaikean vammansa rajoittaa häntä vaan hän haluaa elää nautinnollista, täyttä elämää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pike Hilakari
Markkinointi ja viestintä
Basam Books Oy
+358 40 532 4783
pike@basambooks.fi

Kuvat

Tuomas Alatalo - Olen uneni vallaton valtias (Basam Books 2020)
Tuomas Alatalo - Olen uneni vallaton valtias (Basam Books 2020)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Basam Books
Basam Books
Meritullinkatu 21
00170 HELSINKI

040 500 8695, asiakaspalvelu@basambooks.fihttps://basambooks.fi

Helsinkiläinen erikoiskustantamo Basam Books on palannut juurilleen filosofian, kaunokirjallisten klassikkojen, runojen ja suurten hahmojen elämäkertojen pariin. Vanha kunnon Basam Books jatkaa tutulla laadusta tinkimättömällä linjallaan ja kustantamon puikkoihin on palannut yli 20 vuotta alalla toiminut kustannusjohtaja Batu Samaletdin. Jatkossa kustannusohjelmaamme kuuluvat vahvasti myös äänikirjat, tavoitteena on tuoda kaikki Basam Booksin mestariteokset kuunneltavaksi myös äänikirjoina!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Basam Books

UUTUUSKIRJA: Häpeää, syyllisyyttä ja hylkäämistä24.6.2020 13:07:14 EESTTiedote

Juuri ilmestynyt Liisa Isotalon esikoisromaani Jostakin olen tullut (Basam Books 2020) herättää ajatuksia adoptiosta, sijaisuudesta, syyllisyydestä, häpeästä, hylkäämisestä, toivosta, osaansa sopeutumisesta, nähdyksi tulemisen tarpeesta ja rakkaudesta. Se kertoo koskettavan tarinan adoptoidusta tyttärestä ja hänen kahdesta äidistään Helsingin olympialaisten ja Berliinin muurin aikoihin. Tyttären tyttärelle ne ovat jo historiaa, vaikka kaikkihan toistuu. Vai toistuuko?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme