Puhuttava runo - Marginaalista ponnistava Tuomas Alatalo herättää tunteita ja yllättää esikoisruonoteoksellaan

Tasainen raksutus, makuuhuoneen kyljessä, sisään, ulos.
Hengitys vingahtaa, ilmaan nousee kuplia, ilmitulemattomia maitorohtosia
virtana sisään kuin unet joissa saa uudestaan ottaa horjuvan ensiaskeleen.
Tervehtiä itseään uudessa asennossa.
Kutsua ensimmäisen kerran maasta koko jalanmitta, varpaat, kantapää.
Tervehtiä pinnalla tulevaisuutta.
Oletko kuullut kuinka kuutamo telkesi mielettömyyteen kuuhullut?
Toivon ehtiväni mukaan.
Espoolainen Tuomas Alatalo (s. 1977) on esikoisrunoilija. Hänen tarinansa on varsin poikkeuksellinen: vaikean CP-vammansa vuoksi puhumaan kykenemättömänä hän murtautui puhuvien joukkoon vasta 16-vuotiaana löydettyään tuetusta kirjoittamisesta keinon kommunikoida. Dystonian ja toiminnanohjauksen vaikeuksien vuoksi Alatalo tarvitsee toisesta ihmisestä fyysisen tuen kirjoittaakseen – ilman avustavaa henkilöä hän ei kykene vetämään kättänsä pois näppäimistöltä. Mittavista haasteista huolimatta hän ei tyytynyt kirjoittamaan vain puhuakseen arkisista asioista vaan hän halusi harrastaa kirjoittamista myös taiteellisin tavoittein. Jo nuorena aikuisena hän julkaisi omaelämäkerrallisen teoksen
Olen ja saan sanoa (WSOY 1999) ja työskenteli kolumnistina Metro- ja Voima-lehdille. Hän hakeutui myös kirjoittamisen oppiin, jota hän onkin saanut runsaasti mm. Oriveden opistosta, Snellman-korkeakoulusta, Kriittisestä korkeakoulusta ja kesäyliopistosta. Proosallisen työskentelyn jälkeen hän innostui eritoten runoudesta nimenomaan kirjoittajakurssien ansiosta.
Alatalo on kirjoittanut runoja viime vuosituhannelta lähtien lukuisien avustajatulkkien turvin. Hänen ilmaisunsa on kehittynyt aikojen saatossa tiiviimmäksi, mutta sille tunnusomaiset piirteet ovat säilyneet samoina vuodesta toiseen: Alatalo pyrkii kuvaamaan kiinnostavasti ja omasta kokemuksestaan käsin kenties arkisia ja vähäpätöiseltäkin vaikuttavia asioita. Hän haluaa avata lukijalle omaa, hieman erilaista kokemusmaailmaansa kirjoittaen esimerkiksi siitä, miltä junan liike tuntuu pyörätuolista käsin.
Hänen pyrkimyksenään on herättää tunteita ja yllättää lukija viemällä tämä myös erikoisempiin maailmoihin, kuten pannuhuoneisiin. Silloin kun Alatalo ei kirjoita, hänet voi löytää ihmisten joukosta muun muassa konserteista, elokuvista, urheilutapahtumista tai nauttimasta hyvästä ruoasta. Alatalo ei anna vaikean vammansa rajoittaa häntä vaan hän haluaa elää nautinnollista, täyttä elämää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pike Hilakari
Markkinointi ja viestintä
Basam Books Oy
+358 40 532 4783
pike@basambooks.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsinkiläinen erikoiskustantamo Basam Books on palannut juurilleen filosofian, kaunokirjallisten klassikkojen, runojen ja suurten hahmojen elämäkertojen pariin. Vanha kunnon Basam Books jatkaa tutulla laadusta tinkimättömällä linjallaan ja kustantamon puikkoihin on palannut yli 20 vuotta alalla toiminut kustannusjohtaja Batu Samaletdin. Jatkossa kustannusohjelmaamme kuuluvat vahvasti myös äänikirjat, tavoitteena on tuoda kaikki Basam Booksin mestariteokset kuunneltavaksi myös äänikirjoina!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
Runoteos rehtorista2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Petri Vartiaisen "Rehtorin Runnoelma" ottaa pihteihinsä kehitysintoisen rehtorin, joka muutosvimmassaan on tuhota sen vähänkin sivistyksen, jota koulusta vielä löytyy. Samalla teos kasvaa vertauskuvaksi nykyajan työelämästä.
"Unelmien työn arkkitehti" – kirja, joka ravistelee työelämää pintaa syvemmältä24.6.2025 13:13:00 EEST | Tiedote
Johtamista, työhyvinvointia ja työkulttuuria on kehitetty vuosikymmeniä, mutta moni työpaikka kamppailee yhä samojen ongelmien kanssa. Kati Rautio ja Niko Leppänen osoittavat kirjassaan "Unelmien työn arkkitehti", miten arjen muutoksilla voidaan rakentaa hyvinvoivaa ja tuottavaa työpaikkaa – ilman aikaa, rahaa ja voimavaroja syövää kehittämishypetystä.
Satiiri vai varoitus? "Meillä sitä ei voi tapahtua" paljastaa demokratian haavoittuvuuden17.6.2025 17:27:28 EEST | Tiedote
Voiko demokratia murentua huomaamatta? Sinclair Lewisin jo vuonna 1935 kirjoittama romaani Meillä sitä ei voi tapahtua näyttää, miten karismaattinen, kansan suosion saavuttanut poliitikko voi ohjata kansakunnan kohti diktatuuria. Teos on sekä terävä satiiri että vakava varoitus siitä, kuinka helposti pelkoja ja katkeruutta voidaan käyttää vallan välineinä. Sen viesti on ajankohtaisempi kuin koskaan. Teoksen on suomentanut Antti Immonen. Lisätietoja: Anita Salo, anita@basambooks.fi.
Kuka sinut hoitaa? - "Selma" kertoo, miten käy, jos ei kukaan29.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kuka sinut hoitaa, kun et enää jaksa? Ja mitä tapahtuu, jos kukaan ei tule? Selma kohtasi tämän kysymyksen, kun hänen aviomiehensä sairastui muistisairauteen. Hän ei saanut tarvitsemaansa apua, eikä suostunut ottamaan harteilleen hoivavelvollisuutta yksin. Lopulta hän joutui vastaamaan teostaan oikeudessa – syytettynä heitteillepanosta, ihmiskaupasta ja jopa naapurin miehen taposta. Virva Muotkan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva romaani Selma paljastaa, mitä saattaa tapahtua, kun hyvinvointivaltio jättää ihmiset yksin järjestelmän painon alle.
Pastori Johannes Corneliuksen painajaismainen matka hengellisyydestä maagiseen realismiin15.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Sami Marten (srk-pastori, TM) pienoisromaani vie lukijansa painajaismaiselle matkalle, jossa Johannes-papin uhkaavat ilmestykset raottavat verhoa tuonpuoleiseen ja sekoittavat unen ja valveen maailmat. Kirja tutkii kiellettyä rakkautta, mystisiä kohtaamisia ja syvää uupumusta maagisen realismin keinoin. Espoon keskiaikaisen kirkon kiehtova miljöö tarjoaa näyttämön sekä kauhun kuristavalle pimeydelle että rakkauden ikuiselle valolle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme