SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Pullotettua etiikkaa. Kuluttajat valitsevat nyt laseihinsa vastuullista viiniä.

Jaa

Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia nauttimiensa viinien vastuullisuudesta. Tänä vuonna S-ryhmän ravintoloissa nautittavat asiakasomistajaviinit on valittu vastuullisuusnäkökulma huomioiden. Orgaaniset Ekuò puna-, valko- ja kuohuviini tulevat pohjois-italialaiselta perheyritykseltä Cielo e Terralta.

Vuosittain vaihtuvia asiakasomistajaviinejä on ollut saatavilla S-ryhmän ravintoloissa jo 18 vuotta. Hyvän hinta-laatu-suhteen omaavat viinit valitaan maan suurimmalla viinikilpailutuksella joka vuosi. Viimeisimmän viinikilpailutuksen yhdeksi keskeisimmistä argumenteista nostettiin viinin ja sen tuotannon vastuullisuus. Voittajiksi valikoituivat italialaiset Ekuò -luomuviinit; valko-, puna- ja kuohuviini. Samppanjana jatkaa Nicolas Feuillatte.

”Kun asiakasomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa vastuullisiin viinivalintoihin koko Suomessa, voidaan jo puhua laajasta vaikuttamisesta. Asiakasomistajaviinejä myydään meillä 500 000 pulloa vuodessa”, kertoo markkinointipäällikkö Ulla Kivilaakso SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

Asiakasomistajaviinien vastuullisen tuotannon korostaminen nivoutuu luontevasti koko S-ryhmän Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmaan, jossa yhdessä asiakasomistajien kanssa tehdään konkreettisia tekoja yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutosta vastaan ja kiertotalouden puolesta, eettisen toimintakulttuurin ja ihmisoikeuksien parantamiseksi sekä hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi.

Viiniä kestävän kehityksen periaattein

Cielo e Terra on venetolainen, neljännessä polvessa toimiva perheyritys, jonka viinit valmistetaan luomuviljellyistä rypäleistä. Rypäleet tuottaja hankkii noin 2 000 paikalliselta viininviljelijältä.

Luomuviinien osalta rypäleet kasvatetaan niin, että luonto kuormittuu mahdollisimman vähän. Esimerkiksi kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita ei käytetä lainkaan. Luontaisesti viinituotannossa syntyville sulfiiteille on luomuviinissä määritelty tavanomaista viiniä alhaisemmat enimmäismäärät.

”Sen lisäksi, että Ekuò-viinit ovat luomua, valmistetaan ne myös kestävän kehityksen periaatteita noudattaen”, kertoo avainasiakaspäällikkö Katariina Immonen maahantuoja Winestate Oy:stä. ”Viiniä ei tuoteta siten, että kaikki viljelymaasta saatava hyöty on saatava heti käyttöön. Pikemminkin ajatuksena on jättää luonto ja viljelymaa aiempaa parempaan kuntoon”, Immonen tarkentaa. ”Kestävän kehityksen tuotanto on usein luomua, mutta vielä pidemmälle vietyä.”

Yhtä kestävän kehityksen periaatetta noudattaen jokaisesta myydystä Ekuò-viinipullosta saadusta tulosta osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, muun muassa syrjäytymisuhassa olevien nuorten työllistämiseen.

Minimoitu hiilijalanjälki

Punainen ja valkoinen Ekuò-viini on pakattu kevyimpään mahdolliseen pulloon, ns. kevennettyyn lasiseen viinipulloon, joka saa painaa enintään 420 grammaa. Kevennetyllä pakkaustavalla pyritään pienentämään kuljetuksissa käytettävän polttoaineen kulutusta.

Myös Ekuò-viinejä maahantuova Winestate tekee osansa keventääkseen viininjuonnin aiheuttamaa hiilijalanjälkeä: viinit saapuvat Italiasta Suomeen meriteitse.


Asiakasomistajien valko-, puna ja kuohuviini, 23,90 e / pullo (S-Etukortilla). Omistajan samppanjana jatkaa Nicolas Feuillatte, hinta S-Etukortilla 43,90 e.

Lisätietoja:

Ulla Kivilaakso, markkinointipäällikkö, SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus, ulla.kivilaakso@sok.fi, puh. 050 66 288

Katariina Immonen, avainasiakaspäällikkö, partner, Winestate Oy, katariina.immonen@winestate.fi, puh. 0400 515 112

S-ryhmän ravintoloiden luomusertifioidut asiakasomistajaviinit kaudella 5/2019 – 5/2020:

Valkoviini: Ekuó Organic Chardonnay

Monipuolinen ruokaviini, joka sopii niin pastojen, merenherkkujen kuin alkupalojen kanssa. Toimii myös seurustelujuomana tai aperitiivina.

Väri: oljenkeltainen

Tuoksu: kukkea, lajikkeelle tyypillisesti sitruunaa ja kypsää persikkaa

Maku: raikkaan hapokas ja kuiva.

Punaviini: Ekuó Merlot

100% Merlot-viini on parhaimmillaan paahdettujen ja grillattujen liharuokien kumppanina. Toimii myös kovien juustojen kanssa.

Väri: Tumma rubiininpunainen

Tuoksu: Runsaan hedelmäinen, luumun ja suklaan lisäksi yrttisyyttä ja mausteisuutta

Maku: hedelmäinen ja mehukas, kypsien tanniinien ja pehmeän hapokkuuden ryhdittämä.

Kuohuviini: Ekuó Garganega-Chardonnay

Raikas hedelmäinen aperitiiivi. Sopii hyvin salaattien, kasvisruokien, kalan ja äyriäisten kanssa nautittavaksi. Maistuu myös keveiden pastaruokien viininä.

Väri: Oljenkeltainen, hieman vihertävä

Tuoksu: kukkea, rypäleinen, häivähdys vihreää omenaa

Maku: pirteän hapokas, raikkaan hedelmäinen, kukkea ja sitrusten sävyttämä

 

Vastuullisten viinien määritelmät

Luomuviini / Biologico / Organic:

EU:ssa luomusertifikaatin saanut viini on sekä viljelty että valmistettu luomutuotannon virallisia määräyksiä noudattaen. Siten viinin viljelyssä ei esimerkiksi käytetä kemiallisia torjunta-aineita ja lopputuotteessa sallittu maksimisulfiittimäärä on pienempi kuin tavallisessa viinissä. Kaikilla raaka-aineiden toimittajilla tulee olla luomusertifikaatti.

Biodynaaminen viini:

Biodynaaminen viljely perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Biodynaamiset tuotteet ovat aina luomuja, mutta vielä paljon enemmän. Biodynaamisessa viljelyssä, oli se viljaa tai viiniä, on sama ihanne ja periaate: tila on mahdollisimman itsenäinen yksikkö. Tämä tarkoittaa, että kaikki on tasapainossa, on sekä eläimiä että kasveja. Kemiallisia lannoitteita, torjunta-aineita tai lisäaineita ei käytetä.

Reilu kauppa eli Fair trade:

Eettinen kauppa perustuu ajatukselle, että viljelijälle ja työntekijälle maksetaan oikeudenmukainen korvaus työstään ja että työolosuhteet ovat asianmukaiset.

Vegaaninen viini:

Vaikka viini itsessään on kasviperäinen tuote, sen valmistusprosessissa voidaan käyttää erilaisia eläinperäisiä aineksia. Eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, maitoproteiinia ja munanvalkuaista, käytetään pääasiassa säätelemään viinin kirkkautta. Vegaaniviinejä ei kirkasteta eläinperäisillä aineilla.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi

S-ryhmä on osuustoiminnallinen yritysryhmä, joka muodostuu 19 alueosuuskaupasta, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnasta (SOK) sekä niiden tytäryhtiöistä. Osuuskauppojen jäsenet eli asiakasomistajat omistavat osuuskaupat, jotka puolestaan omistavat keskusliike SOK:n.

S-ryhmän keskeiset liiketoiminta-alueet ovat marketkauppa, tavaratalo- ja erikoisliikekauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa, rautakauppa sekä rahoituspalvelut. S-ryhmän vähittäismyynti oli vuonna 2018 noin 11,5 miljardia euroa, ja se oli suurin yksityinen työllistäjä Suomessa yli 38 000 työntekijällään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

S-ryhmän vuoden 2018 yhteisövero 61,8 miljoonaa euroa4.11.2019 05:45:00 EETTiedote

S-ryhmä maksoi vuonna 2018 yhteisöveroa yhteensä 61,8 miljoonaa euroa. Lukuun on laskettu S-ryhmän keskitettyjä ketjuohjaus- ja asiantuntijapalveluita tuottavan SOK:n sekä S-ryhmän alueosuuskauppojen sekä niiden tytäryhtiöiden maksamat yhteisöverot. Kokonaisuudessaan S-ryhmän yritykset tilittivät Suomen valtiolle ja kunnille yhteensä lähes 1,8 miljardia euroa veroja ja maksuja vuonna 2018. Lisätietoja: https://www.s-kanava.fi/web/s-ryhma/vuosikatsaus/yhteiskunta#Verojalanjälki viestinta@sok.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme