Suomen Punainen Risti SPR

Punainen Risti kartoitti yli 2 000 turvapaikanhakijan osaamisen: Suomen työmarkkinoille vaikea päästä osaamisesta huolimatta

Jaa

Suuri osa turvapaikanhakijoista on parhaassa työiässä olevia ihmisiä, joiden ensisijaisena toiveena on työllistyä, elättää itsensä ja perheensä sekä olla riippumaton yhteiskunnan tuista. Heillä on monipuolista koulutusta ja osaamista, mutta Suomen työmarkkinoille pääseminen koetaan vaikeaksi.

Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti
Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti

Tämä käy ilmi Suomen Punaisen Ristin teettämästä Itä-Suomen yliopiston selvityksestä ”Turvapaikanhakijoiden osaaminen yhteiskunnallisena voimavarana”. Selvitys on toteutettu ALL-YOUTH -tutkimushankkeessa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamana.

Selvityksessä analysoitiin kaikkiaan 2 003 täysi-ikäiselle turvapaikanhakijalle tehtyä osaamiskartoitusta. Punainen Risti teki kartoitukset ylläpitämissään 43 vastaanottokeskuksessa vuosina 2016–2018. Hanketta on tukenut konsultointi- ja teknologiapalveluita tarjoava Accenture.

Turvapaikanhakijoiden osaamista on aiemmin kartoitettu hyvin vähän. Punaisen Ristin osaamiskartoituksissa selvitetään turvapaikanhakijan koulutus, kielitaito, aikaisempi työkokemus sekä mahdolliset kouluttautumis- ja työllistymistoiveet. Tavoitteena on edistää turvapaikanhakijan kotoutumista, osallistumismahdollisuuksia ja pääsyä osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Osaamiskartoitus on auttanut turvapaikanhakijaa esimerkiksi löytämään työelämään tutustumispaikan (TET).

”Osaamiskartoitus on myös voimavarakeskustelu, jossa ollaan kiinnostuneita turvapaikanhakijan elämänhistoriasta ja osaamisesta. Keskustelu on auttanut turvapaikanhakijaa tunnistamaan omia vahvuuksia, mistä on ollut apua CV:n laatimisessa ja työn hakemisessa”, sanoo Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Korkeakoulua käyneitä neljännes

Osaamiskartoituksiin osallistuneista turvapaikanhakijoista suurin osa (86%) oli miehiä. Kaikkien vastaajien yleisimmät lähtömaat olivat Irak, Afganistan ja Somalia.

Vähintään kuusi vuotta perus- ja keskiasteen koulua käyneitä oli yli puolet vastanneista (56 %). Korkeakoulua ilmoitti käyneensä neljännes (25 %). Näistä tutkinnon ilmoitti omaavansa reilu puolet (56 %). Naisista kokonaan kouluja käymättömiä oli viidennes vastaajista (22 %) ja miehistä reilu kymmenes (14 %).

Miehillä oli eniten työkokemusta rakennus- ja myyntitöistä sekä konepaja-, asennus- ja korjaustöistä. Naisten työkokemus painottui palvelu- ja vaatetusaloille sekä kotitöihin.

Haasteena yksilöllinen ammatillinen suuntautuminen

Turvapaikanhakijoiden tulevaisuuden pohdinnoissa tuli esiin ensisijaisesti toiminnan ja mielekkään tekemisen tarve. Siitä kertoivat lukuisat “ihan mikä työ vain käy” -vastaukset. Lisäksi korostui se, millä aloilla työllistymismahdollisuuksia on, kuten rakennusalalla.

”Turvapaikanhakijat tiedostavat oman heikon työmarkkina-asemansa. He pohtivat omia mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla suhteessa toisiin turvapaikanhakijoihin tai vasta oleskeluluvan saaneisiin, eivätkä ehkä uskalla tai osaa haaveilla muusta,” sanoo Itä-Suomen yliopiston projektitutkija Tuula Joro.

Joron mukaan entistä yksilöllisempi ammattisuuntautuminen uudessa ympäristössä vaatisi kontakteja valtaväestöön ja tutustumista työelämän eri aloille. Esimerkiksi TET-jaksot voivat tuoda esiin uusia taipumuksia ja ammattialatoiveita.

”Tämä yhdistettynä kotoutumisen asiantuntijan antamaan yksilölliseen ohjaukseen mahdollistaisi kotoutujille omaan osaamiseen ja toiveisiin pohjautuvia tulevaisuuden ammattitoiveita. Niiden varaan voisi ryhtyä rakentamaan yhteiskunnassamme korkealle arvostettua työkansalaisuutta ja ammatti-identiteettiä,” sanoo Joro.

Punainen Risti jatkaa osaamiskartoitusten tekemistä ylläpitämissään 20 vastaanottokeskuksessa. Jatkossa Maahanmuuttovirasto ryhtyy toteuttamaan kartoituksia kaikissa Suomen vastaanottokeskuksissa.

---

TERVETULOA JULKISTAMISTILAISUUTEEN tiistaina 14.5.

Aika: 14.5.2019 klo 14.15.

Paikka: Punaisen Ristin keskustoimisto, Tehtaankatu 1 a, Helsinki. Operaatiohuone, 2. krs

Ilmoittautuminen tilaisuuteen maanantaihin 13.5. mennessä.

TILAISUUDEN OHJELMA ti 14.5.

Klo 13.45-14.15 Kahvitarjoilu
Klo 14.15-14.30 Tilaisuuden avaus ja selvityksen esittely: Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula
Klo 14.30-15.15 Paneelikeskustelu, osallistujat:
- Tuula Joro, projektitutkija, Itä-Suomen yliopisto
- Juho Suoramaa, johtaja, Punaisen Ristin Rauman vastaanottokeskus
- Antti Kanniainen, projektiasiantuntija, TEM pakolaistaustaisten ohjaus -hanke
Klo 15.15-15.45 Toimittajien ja muun yleisön kysymykset
Klo 16 Tilaisuus päättyy

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Viestinnän asiantuntija Noora Kero, Suomen Punainen Risti, p. 040 581 1063 
noora.kero@punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti
Kuva: Tatu Blomqvist / Suomen Punainen Risti
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme