Puolet Etelä-Karjalan pk-yrityksistä aikoo lisätä panostuksia ulkomaanmarkkinoille – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla

Jaa

Noin puolet Etelä-Karjalan pk-vientiyrityksistä aikoo lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen tulevana vuonna ja reilu kolmannes odottaa viennin arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä, mikä näkynee hieman koko maan tasoa korkeampana julkisten kansainvälistymispalvelujen käyttönä. Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Pk-yritysten viennin kasvattaminen onkin Suomen talouden ja yritysten kasvun kannalta erittäin tärkeä tavoite, jota Team Finland -verkosto edistää konkreettisilla kansainvälistymispalveluilla, verkoston tarjoamalla tuella ja rahoituksella.

Pk-yritysbarometrin mukaan Etelä-Karjalan pk-viejät ovat käyttäneet Finnveran ja Business Finlandin rahoituspalveluja ja muun muassa Suomen Yrittäjien, kauppakamarien ja ulkoministeriön palveluja.

−Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva erityisesti silloin, kun markkinat ovat kaukana, vähemmän tunnettuja ja kun niihin liittyy esimerkiksi kaupallisia tai poliittisia riskejä. Vastaamme muun muassa sellaisiin kysymyksiin kuin miten pk-yritys löytää oikeille markkinoille, miten lähetystöverkosto voi auttaa yksittäistä yritystä, miten vienti rahoitetaan ja mitä tehdä, kun eteen tulee haasteita, sanoo Team Finland -suurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

Venäjä ja Kiina erottuvat tilastoissa

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön Pk-yritysbarometrissa Venäjä nousee esiin pk-yritysten vientikohteena. Etelä-Karjalan kauppakamarin tilastoissa EU:n ulkopuolisten maiden ykkönen on Kiina, jonka osuus on neljännes maakunnan viennistä.

− Eteläkarjalaiset pk-sektorin yritykset ovat perinteisesti kansainvälistyneet suurteollisuuden alihankkijoina. Viennin painopiste on edelleen vahvasti Saksan ja Ruotsin markkinoilla, mutta Kiinan ja Kaukoidän alueen merkitys on kasvanut jatkuvasti, toteaa Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Etelä-Karjalassa vajaat puolet kansainvälisesti toimivista pk-yrityksistä kertoo, että viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on vähintään puolet.

− Pk-yritysbarometrissa Etelä-Karjalan vastaajajoukossa suoran tavaraviennin osuus on koko maata selvästi suurempi, jopa 58 prosenttia. Myös palveluviennin osuus on huomattava, vaikka on valtakunnallista tasoa alempi. Alueen otoksessa kansainvälisesti toimivien yritysten vastaajamäärä on kuitenkin pieni, jolloin tuloksia voi tulkita lähinnä suuntaa-antavasti, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Rahoituksen riittävyys keskeistä kansainvälistymisessä ja viennissä

Pk-yritysten tietoisuutta kansainvälistymispalveluista ja viennin rahoituspalveluista pyritään lisäämään tällä hetkellä Team Finland -toimijoiden Pk-yritykset maailmalle -kiertueella, joka tulee Lappeenrantaan 5.11.2019. Tilaisuudessa on paikalla muun muassa Suomen Yrittäjien Brysselissä työskentelevä asiantuntija Mira-Maria Kontkanen, joka kertoo suomalaisen vientiyrityksen toimintaympäristöstä Euroopassa. Tilaisuudessa Business Finland, Business Mill, Enterprise Europe Network, Finnvera, Etelä-Karjalan Kauppakamari, Etelä-Karjalan Yrittäjät, Suomalais-Ruotsalainen kauppakamari ja ulkoministeriö kertovat palveluistaan.

– Kansainvälistymisessä ja viennissä rahoituksen riittävyys on keskeinen tekijä. Rahoitusta tarvitaan tuotteiden valmistukseen ja valmistuksen ajalle, mutta yhä useammin rahoitus voi olla osa kauppaneuvotteluja. Ostajalle voi tarjota tuotteen lisäksi maksuaikaa, mikä parantaa vientiyrityksen kilpailuasemaa. Tämän tiedostaminen myös pk-yrityksissä voi olla avain kasvattaa pk-yritysten vientiä, jatkaa Finnveran rahoituspäällikkö Markku Liira.

Business Finlandilta eniten rahoitusta saivat Etelä-Karjalassa viime vuonna energiatekniikka ja valmistava teollisuus. Business Finlandin myöntämä rahoitus Etelä-Karjalassa toimiville yrityksille ja muille toimijoille oli viime vuonna noin 12,8 miljoonaa euroa. Rahoituksesta reilu puolet kohdistui yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Pk-yritysten rahoitusosuus oli noin kolme miljoonaa euroa ja siitä start up -yritysten osuus noin kaksi miljoonaa euroa.

Tervetuloa Assi Vapaudenaukiolle (Valtakatu 51, Lappeenranta) kuulemaan pk-yrityksille suunnatuista rahoitus- ja verkostoitumismahdollisuuksista ti 5.11. 2019 klo 8-10. Toimituksenne edustaja on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen.

Tilaisuudessa kuullaan lukuisten paikallisten yrittäjien ja Team Finland -verkoston asiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia kansainvälistymisestä. Koko tilaisuuden ohjelma löytyy täältä.

Lisätiedot ja mahdolliset haastattelutoiveet:

Thomas Palmgren, kansainvälisten suhteiden johtaja, Suomen Yrittäjät, puh. 050 500 3384, thomas.palmgren@yrittajat.fi

Juha Markkanen, Team Finland -suurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi.

Mika Peltonen, toimitusjohtaja, Etelä-Karjalan kauppakamari, 040 513 4490, mika.peltonen@chamber.fi

Markku Liira, aluepäällikkö, Finnvera, 029 460 2108, markku.liira@finnvera.fi

Team Finland -verkoston järjestämä Pk-yritykset maailmalle -kiertue kattaa syksyllä 2019 viisi paikkakuntaa, joista edessä ovat Lappeenranta 5.11. ja Mikkeli 26.11. Kiertue alkoi Porvoosta 11.9., Turusta 3.10 ja Seinäjoelta 22.10. Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto pyrkii tarjoamaan yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen. www.team-finland.fi

Pk-yritysbarometri on Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön kahdesti vuodessa teettämä kyselytutkimus. Syksyn barometri julkistettiin 11.9. Koko maassa tutkimukseen vastasi yli 6 000 pk-yritystä. Etelä-Karjalan alueella vastaajia oli 127, joista vientiä ja kansainvälistä liiketoimintaa harjoittaa 23.

Avainsanat

Kuvat

Etelä-Karjalan pk-yritysten toiminta ulkomailla. Lähde: Pk-yritysbarometri
Etelä-Karjalan pk-yritysten toiminta ulkomailla. Lähde: Pk-yritysbarometri
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Tulosvaroitus: Finnvera-konserni heikentää tulosnäkymiään vuodelle 20201.7.2020 12:00:00 EESTTiedote

Pörssitiedote 1.7.2020 klo 12.00 Finnvera Oyj, sisäpiiritieto Finnvera-konserni arvioi 26.2.2020 julkistetussa toimintakertomuksessaan ja tilinpäätöksessään, että Finnvera-konsernin toiminnan odotetaan olevan itsekannattavaa myös vuonna 2020 todeten, että tappioiden toteutumiseen ja odotettavissa olevien tappioiden kehitykseen liittyy epävarmuutta, mikä saattaa vaikuttaa tuloksen muodostumiseen merkittävästikin. Koronaviruspandemia aiheuttaa poikkeuksellista epävarmuutta tulevaisuuden näkymiin. Tämän hetken talousennusteiden mukaan muun muassa makrotaloudellisten indikaattoreiden laskennallisen vaikutuksen odotettavissa oleviin luottotappioihin arvioidaan pienentävän Finnvera-konsernin tulosta siten, että konsernin toiminta on tappiollista vuonna 2020. Finnvera-konsernin tappiollista tulosta kattavan vapaan oman pääoman ja valtiontakuurahaston määrä oli vuoden 2019 lopussa 1,9 miljardia euroa. Finnvera-konsernin puolivuosikatsaus 1.1.-30.6.2020 julkistetaan 21.8.2020. Lisätiedot: Pauli

Profit warning: Finnvera Group reduces its outlook for 20201.7.2020 12:00:00 EESTPress release

Stock Exchange Release July 1 2020 at 12 pm Finnvera Plc, inside information In its report of the Board of Directors and financial statements released on 26 February 2020, Finnvera Group estimated that its operations are expected to remain self-sustainable in 2020 and that the development of realised and expected credit losses involves uncertainty, which may have a considerable impact on the generation of the result. The coronavirus pandemic causes exceptional uncertainty in the outlook. According to current financial forecasts, the calculated impact of macroeconomic indicators on expected credit losses, among other factors, is estimated to impair Finnvera Group’s result so that the Group’s operations are unprofitable in 2020. At the end of 2019, non-restricted equity and the State Guarantee Fund covering a deficit in Finnvera Group’s results totalled EUR 1.9 billion. Finnvera Group’s Half-Year Report 1 January–30 June 2020 will be released on 21 August 2020. Further information: Pauli

Finnveran yritysrahoitusmittari 2/20: Koronakriisin ensi vaiheesta torjuntavoitto – Lyhennysvapaiden ja käyttöpääoman kysyntään toinen aalto syksyllä16.6.2020 10:11:42 EESTTiedote

Koronakriisin ensimmäinen vaihe on selätetty monissa yrityksissä eräänlaisella torjuntavoitolla, mutta syksyä odotetaan hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa. Tämä käy ilmi Finnveran yritysrahoitusmittarista. Lyhennysvapaiden ja lisärahoituksen kysynnän odotetaan voimistuvan tulevan puolen vuoden aikana, kun ilmeisimmät säästötoimet on jo tehty eikä liiketoiminta ole normaalitasolla. Kysyntä painottuu edelleen käyttöpääomaan, ja hakijoiksi odotetaan suurempia yrityksiä varsinkin teollisuuden aloilta. Vaarana on, että yrityskenttä polarisoituu kriisin seurauksena entistä selvemmin menestyjiin ja häviäjiin. Vienti tulee putoamaan, yksityinen kulutus on jo palautumassa.

Koronatilanne alensi omistajanvaihdosten määrää kolmanneksella – ”Hyvien omistajanvaihdoshankkeiden toivoisi mieluummin patoutuvan”22.5.2020 10:31:52 EESTTiedote

Koronakriisi on pienentänyt Finnveran rahoittamien omistajanvaihdosten määrää, ja vuonna 2020 omistajanvaihdoksiin myönnetty rahoitus todennäköisesti laskee. Maaliskuussa yrityskauppojen ja sukupolvenvaihdosten rahoituksia tehtiin Finnverassa vielä tasaiseen tahtiin, mutta huhtikuussa rahoitettujen omistajanvaihdosten kappalemäärä aleni 30 prosenttia verrattuna helmi- ja maaliskuuhun. Suurinta pudotus oli pienempien paikallisten yritysten kaupoissa majoitus- ja ravintolapalvelut-toimialalla, johon kohdistui merkittävästi rajoitustoimia. Riskinä on, että omistajanvaihdosten pato alkaa purkautua ei-toivotulla tavalla kannattavien ja ennen koronakriisiä terveellä pohjalla olleiden yritysten lopettamisten ja alasajojen kautta.

Finnveran takausosuus jopa 90 prosenttia, jos rahoituksen järjestyminen sitä edellyttää7.5.2020 14:04:53 EESTTiedote

Finnvera varautuu koronaviruspandemian jatkuessa syntyviin erilaisiin rahoitustarpeisiin nostamalla takausosuutensa enimmillään 90 prosenttiin. Jatkossakin Finnveran takausosuus on ensisijaisesti 80 prosenttia, mutta jopa 90 prosentin takaus voidaan myöntää pankin myöntämien velkakirjaluottojen takaamiseen, jos pk-yrityksen rahoituksen järjestyminen sitä ehdottomasti edellyttää.

Finnveraan koronatilanteessa palkattu Anne-Marie Mutanen: ”Työprojekti, jota ei ihan heti tule uudestaan”29.4.2020 10:31:40 EESTTiedote

− Se, että teemme työtä tällaisessa tilanteessa, on varmasti lajissaan työprojekti, jota ei ihan heti tule uudestaan. Ketterästi opimme uutta, mukaudumme muutokseen ja uusiin linjauksiin. Eletään vahvasti tässä ja nyt, sanoo Finnveran Kuopion-toimipisteessä huhtikuun alussa aloittanut yritysrahoituksen asiantuntija Anne-Marie Mutanen. Koronatilanteesta johtuvien kasvaneiden hakemusmäärien käsittelyyn tarvittiin pikaisesti lisäresursseja, ja erityisrahoitusyhtiö Finnveraan palkattiin StaffPointin kautta lähes 50 osaajaa. Heistä 18 työskentelee Kuopiossa ja loput Helsingissä. Finnvera on tehnyt maaliskuun alusta tähän päivään mennessä jo yli 11 000 rahoitus- ja muutospäätöstä pk-yrityksille koronatilanteesta johtuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme