Puolet Etelä-Karjalan pk-yrityksistä aikoo lisätä panostuksia ulkomaanmarkkinoille – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla

Jaa

Noin puolet Etelä-Karjalan pk-vientiyrityksistä aikoo lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen tulevana vuonna ja reilu kolmannes odottaa viennin arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä, mikä näkynee hieman koko maan tasoa korkeampana julkisten kansainvälistymispalvelujen käyttönä. Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Pk-yritysten viennin kasvattaminen onkin Suomen talouden ja yritysten kasvun kannalta erittäin tärkeä tavoite, jota Team Finland -verkosto edistää konkreettisilla kansainvälistymispalveluilla, verkoston tarjoamalla tuella ja rahoituksella.

Pk-yritysbarometrin mukaan Etelä-Karjalan pk-viejät ovat käyttäneet Finnveran ja Business Finlandin rahoituspalveluja ja muun muassa Suomen Yrittäjien, kauppakamarien ja ulkoministeriön palveluja.

−Palvelujen merkitys voi olla ratkaiseva erityisesti silloin, kun markkinat ovat kaukana, vähemmän tunnettuja ja kun niihin liittyy esimerkiksi kaupallisia tai poliittisia riskejä. Vastaamme muun muassa sellaisiin kysymyksiin kuin miten pk-yritys löytää oikeille markkinoille, miten lähetystöverkosto voi auttaa yksittäistä yritystä, miten vienti rahoitetaan ja mitä tehdä, kun eteen tulee haasteita, sanoo Team Finland -suurlähettiläs Juha Markkanen ulkoministeriöstä.

Venäjä ja Kiina erottuvat tilastoissa

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön Pk-yritysbarometrissa Venäjä nousee esiin pk-yritysten vientikohteena. Etelä-Karjalan kauppakamarin tilastoissa EU:n ulkopuolisten maiden ykkönen on Kiina, jonka osuus on neljännes maakunnan viennistä.

− Eteläkarjalaiset pk-sektorin yritykset ovat perinteisesti kansainvälistyneet suurteollisuuden alihankkijoina. Viennin painopiste on edelleen vahvasti Saksan ja Ruotsin markkinoilla, mutta Kiinan ja Kaukoidän alueen merkitys on kasvanut jatkuvasti, toteaa Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen.

Etelä-Karjalassa vajaat puolet kansainvälisesti toimivista pk-yrityksistä kertoo, että viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on vähintään puolet.

− Pk-yritysbarometrissa Etelä-Karjalan vastaajajoukossa suoran tavaraviennin osuus on koko maata selvästi suurempi, jopa 58 prosenttia. Myös palveluviennin osuus on huomattava, vaikka on valtakunnallista tasoa alempi. Alueen otoksessa kansainvälisesti toimivien yritysten vastaajamäärä on kuitenkin pieni, jolloin tuloksia voi tulkita lähinnä suuntaa-antavasti, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Rahoituksen riittävyys keskeistä kansainvälistymisessä ja viennissä

Pk-yritysten tietoisuutta kansainvälistymispalveluista ja viennin rahoituspalveluista pyritään lisäämään tällä hetkellä Team Finland -toimijoiden Pk-yritykset maailmalle -kiertueella, joka tulee Lappeenrantaan 5.11.2019. Tilaisuudessa on paikalla muun muassa Suomen Yrittäjien Brysselissä työskentelevä asiantuntija Mira-Maria Kontkanen, joka kertoo suomalaisen vientiyrityksen toimintaympäristöstä Euroopassa. Tilaisuudessa Business Finland, Business Mill, Enterprise Europe Network, Finnvera, Etelä-Karjalan Kauppakamari, Etelä-Karjalan Yrittäjät, Suomalais-Ruotsalainen kauppakamari ja ulkoministeriö kertovat palveluistaan.

– Kansainvälistymisessä ja viennissä rahoituksen riittävyys on keskeinen tekijä. Rahoitusta tarvitaan tuotteiden valmistukseen ja valmistuksen ajalle, mutta yhä useammin rahoitus voi olla osa kauppaneuvotteluja. Ostajalle voi tarjota tuotteen lisäksi maksuaikaa, mikä parantaa vientiyrityksen kilpailuasemaa. Tämän tiedostaminen myös pk-yrityksissä voi olla avain kasvattaa pk-yritysten vientiä, jatkaa Finnveran rahoituspäällikkö Markku Liira.

Business Finlandilta eniten rahoitusta saivat Etelä-Karjalassa viime vuonna energiatekniikka ja valmistava teollisuus. Business Finlandin myöntämä rahoitus Etelä-Karjalassa toimiville yrityksille ja muille toimijoille oli viime vuonna noin 12,8 miljoonaa euroa. Rahoituksesta reilu puolet kohdistui yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Pk-yritysten rahoitusosuus oli noin kolme miljoonaa euroa ja siitä start up -yritysten osuus noin kaksi miljoonaa euroa.

Tervetuloa Assi Vapaudenaukiolle (Valtakatu 51, Lappeenranta) kuulemaan pk-yrityksille suunnatuista rahoitus- ja verkostoitumismahdollisuuksista ti 5.11. 2019 klo 8-10. Toimituksenne edustaja on lämpimästi tervetullut tilaisuuteen.

Tilaisuudessa kuullaan lukuisten paikallisten yrittäjien ja Team Finland -verkoston asiantuntijoiden näkemyksiä ja kokemuksia kansainvälistymisestä. Koko tilaisuuden ohjelma löytyy täältä.

Lisätiedot ja mahdolliset haastattelutoiveet:

Thomas Palmgren, kansainvälisten suhteiden johtaja, Suomen Yrittäjät, puh. 050 500 3384, thomas.palmgren@yrittajat.fi

Juha Markkanen, Team Finland -suurlähettiläs, ulkoministeriö, 050 3271 314, juha.markkanen@formin.fi.

Mika Peltonen, toimitusjohtaja, Etelä-Karjalan kauppakamari, 040 513 4490, mika.peltonen@chamber.fi

Markku Liira, aluepäällikkö, Finnvera, 029 460 2108, markku.liira@finnvera.fi

Team Finland -verkoston järjestämä Pk-yritykset maailmalle -kiertue kattaa syksyllä 2019 viisi paikkakuntaa, joista edessä ovat Lappeenranta 5.11. ja Mikkeli 26.11. Kiertue alkoi Porvoosta 11.9., Turusta 3.10 ja Seinäjoelta 22.10. Team Finland on yrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto pyrkii tarjoamaan yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen. www.team-finland.fi

Pk-yritysbarometri on Finnveran, Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön kahdesti vuodessa teettämä kyselytutkimus. Syksyn barometri julkistettiin 11.9. Koko maassa tutkimukseen vastasi yli 6 000 pk-yritystä. Etelä-Karjalan alueella vastaajia oli 127, joista vientiä ja kansainvälistä liiketoimintaa harjoittaa 23.

Avainsanat

Kuvat

Etelä-Karjalan pk-yritysten toiminta ulkomailla. Lähde: Pk-yritysbarometri
Etelä-Karjalan pk-yritysten toiminta ulkomailla. Lähde: Pk-yritysbarometri
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus 1/2020: Venäjän kasvuodotukset vaatimattomat, Kaakkois-Aasian seuraava nousija voi olla Uzbekistan8.1.2020 13:00:00 EETTiedote

Venäjä on perinteisesti ollut Suomen keskeisiä vientimarkkinoita, mutta markkinoiden epävarmuus ja viime vuosina kaupalle asetetut pakotteet puolin ja toisin ovat hidastaneet vientiä Venäjälle. Uzbekistan ja Kazakstan puolestaan ovat Keski-Aasian nousevia talouksia, joita kohtaan kiinnostus on Suomessa kasvussa. Suomalaisyritysten kannattaa hyödyntää vientipotentiaali. Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa suomalaisyritysten vientiä maihin taloudellisista tai poliittisista epävarmuuksista huolimatta. Finnveran vuoden 2020 ensimmäisen Maat ja markkinat -katsauksen aiheena ovat Venäjä, Uzbekistan ja Kazakstan.

Kolmannes Etelä-Savon pk-yrityksistä uskoo viennin arvon kasvavan tulevana vuonna – kansainvälistymispalvelut auttavat haasteellisilla markkinoilla19.11.2019 10:30:00 EETTiedote

Joka viides vienti- ja ulkomaanmarkkinoilla toimivista Etelä-Savon pk-yrityksistä aikoo tulevana vuonna lisätä panostuksiaan kansainvälistymiseen. Kolmannes yrityksistä uskoo vientinsä arvon kasvavan. Tämä selviää syksyn pk-yritysbarometrista. Maakunnan pk-yritysten vientikohteena korostuu Pohjoismaiden ja muun EU:n ohella Venäjä. Julkisten kansainvälistymispalvelujen merkitys voi olla ratkaiseva haasteellisilla markkinoilla.

Finnvera: Funding enables export companies’ foreign trade14.11.2019 10:01:21 EETPress release

Finnvera’s funding has succeeded as planned this year. In October Finnvera, a Finnish state-owned specialised financing company, issued a USD 1 billion bond and in April a EUR 1 billion bond. Both of the issues’ order books were twice oversubscribed. Finnvera’s annual funding needs amount to some two billion euros. The goal is to obtain funding from capital market to enable Finnvera to provide competitive export credits to customers of Finnish export companies. Arranging financing to Finnish exporters’ foreign customers may play a crucial part in closing an export deal.

Finnvera: Varainhankinta mahdollistaa kauppoja vientiyrityksille14.11.2019 10:00:35 EETTiedote

Valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran varainhankinta on onnistunut suunnitellusti tänä vuonna. Finnvera laski lokakuussa liikkeeseen 1 miljardin Yhdysvaltain dollarin joukkovelkakirjalainan ja huhtikuussa 1 miljardin euron joukkovelkakirjalainan. Molemmat ylimerkittiin kaksinkertaisesti. Finnveran rahoitustarpeet ovat olleet vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Varainhankinnan päämääränä on kilpailukykyisen rahoituksen mahdollistaminen suomalaisten vientiyritysten asiakkaille. Ostajarahoituksen järjestäminen ulkomaisille ostajille on usein edellytys vientikaupan syntymiselle.

Finnveran Maat ja markkinat -katsaus: Ahdinkoon ajautunut Argentiina sai ulkomaiset rahoittajat paniikkiin – Aasiassa kasvu jatkuu25.10.2019 14:30:00 EESTTiedote

Finnvera alkaa julkaista eri markkinoita suomalaisen viennin näkökulmasta luotaavaa Maat ja markkinat -katsausta. Ensimmäinen katsaus keskittyy Aasiaan ja toisaalta Latinalaiseen Amerikkaan. Aasian markkinoilla kasvu jatkuu. Argentiinassa poliittinen epävarmuus on romahduttanut luottamuksen maan talouteen, mikä vaikuttaa myös suomalaisten vientiyritysten mahdollisuuksiin Argentiinassa. OECD-maiden vientitakuulaitokset pudottivat Argentiinan äskettäin heikoimman maksukyvyn luokkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme