HOK-Elanto

Puolivuosikatsaus 2022: päivittäistavarakaupan myynti kehittyi markkinaa vahvemmin, ravintoloiden myynti tuplaantui

Jaa

S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 2022 edellisvuodesta 6,3 prosenttia 1162,1 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakaupassa myynnin kasvu oli selkeästi markkinaa vahvempaa. Korona-ajasta palautuminen kesää kohti mentäessä tuplasi ravintoloiden myynnin.

Koronapandemia ja tiukat ravintolarajoitukset vaikuttivat vielä tammi-maaliskuussa 2022 vahvasti liiketoimintoihin, mutta tilanne normalisoitui kevättä ja kesää kohti tultaessa ja pandemian väistyessä. HOK-Elannon liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuun aikana päivittäistavarakaupassa 3 prosenttia, tavaratalokaupassa 13,4 prosenttia ja liikennekaupassa 47,3 prosenttia vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. 

- Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan päivittäistavarakaupan markkina kasvoi tammi-kesäkuussa 1,1 prosenttia*, joten markkinaa vahvempi kasvumme vahvistaa edelleen markkinajohtajan asemaamme toimialueellamme niin kivijalassa kuin verkossakin. Ruuan verkkokauppa on vakiinnuttanut paikkansa asiakkaidemme arjen helpottajana ja sen myynti on säilynyt hyvällä tasolla myös suurimpien koronapiikkien laannuttua. Tavaratalokauppa piristyi alkuvuoden aikana kesää kohti tultaessa huomattavasti ja liikennekaupan eli polttoaineen ja autopesujen myynti kävi vilkkaana, kertoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen

Vauhdikkainta koronasta palautuminen on ollut uuteen alkuun tiukkojen koronarajoitusten jälkeen kiihdyttäneellä ravintola-alalla, jonka myynti tuplaantui viime vuodesta.  

- Ihmiset ovat alkuvuoden koronahuipun jälkeen palanneet ravintoloihin ja Helsingin keskustassa liikkuminen on vilkastunut. Tästä kertoo sekin, että Helsingin keskustan suuret ravintolamme Kappeli, Mummotunneli ja La Famiglia tekivät tänä kesänä kaikkien aikojen myyntiennätykset, Liimatainen sanoo.  

HOK-Elannon alkuvuoden tulos ennen veroja oli -19,96 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 10,24 miljoonaa euroa. Tuloksen heikkenemisen taustalla ovat pääosin sijoitussalkun arvon lasku sekä koronasta aiheutuneiden sairauspoissaolojen kulut. HOK-Elannon maksuvalmius on hyvä ja omavaraisuusaste oli 76,9 prosenttia.

Uusia palveluita ja ravintolaklassikon paluu 

HOK-Elanto on investoinut pitkäjänteisesti läpi korona-ajan toimialueensa palveluiden kehittämiseen. Tammi-kesäkuussa investointeja tehtiin 32,9 miljoonalla eurolla. Alkuvuoden aikana HOK-Elanto avasi kauppakeskus Lippulaivaan Espooseen täysin uuden Prisman, Emotionin sekä Omistajapalvelun pankkipisteen, uuden S-marketin Klaukkalaan sekä uudet Alepat Espoon Jupperiin, Helsingin Katajanokalle ja Keravan Kannistoon. Lisäksi uudistettiin kuusi kaupan alan yksikköä. Ravintoloita avattiin kolme: Helsingin keskustassa Esplanadilla sijaitseva Kappeli avattiin peruskorjauksen jälkeen, Sokoksen tavaratalon kulmassa aloitti Hesburger ja Keravalle avattiin uusi Pizza & Buffa.

- Esplanadin yli 150-vuotiaan ravintolaklassikko Kappelin avautuminen uudistettuna vappuna on ollut yksi Helsingin ravintola-alan kevään suurimmista uutisista. Kulttuurihistoriallisesti arvokas ja vanhaa kunnioittaen remontoimamme Kappeli on saavuttanut ennätyksellisen suosion, Liimatainen kertoo.  

Kauppa- ja ravintolapalveluiden lisäksi pääkaupunkiseudun sähköautoilijoille avattiin kesäkuussa Helsingin ydinkeskustaan S-market Bulevardin yhteyteen ensimmäinen sähköautojen suurteholatausasema. Vuoden 2022 loppuun mennessä ABC-latausasemia on HOK-Elannon toimipaikkojen yhteydessä jo noin 30 ja niissä noin 230 laturipaikkaa. 

Ennätykselliset yli 2000 kesätyöntekijää 

HOK-Elannossa työskenteli kesäkuun lopussa 6677 henkeä, mikä on 401 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Vakituisen henkilöstönsä ohella HOK-Elanto työllisti kesän aikana ennätykselliset yli 2000 kesätyöntekijää niin lyhyemmissä Tutustu ja tienaa -harjoitteluissa kuin pidemmissäkin työsuhteissa.  

- Haluan kiittää hok-elantolaisia, jotka ovat alkuvuonna antaneet tärkeän panoksensa toimipaikkojemme arjen pyörittämisessä. Olemme myös erittäin iloisia ja ylpeitä siitä, että voimme tarjota kesätyötä näin suurelle joukolle työntekijöitä. Kesätyöntekijät tuovat meille työpanoksensa lisäksi tärkeää tietoa ja ymmärrystä siitä, mitä he pitävät työelämässä tärkeänä ja heiltä saatu palaute auttaa meitä kehittymään vetovoimaisena ja vastuullisena työnantajana entistäkin paremmaksi. Hienoa, että kesätyöntekijöistä monet jäävät meille töihin myös nyt syksyllä, Liimatainen sanoo. 

Koronasta palautuminen jatkuu 

Käynnistyvän syksyn aikana HOK-Elanto avaa odotetun, Helsingin suurimman S-marketin kauppakeskus REDI:in. Lisäksi parhaillaan käynnissä on Hyvinkään Prisma uudistus, jossa laajan myymälämiljöön päivityksen ohella myymälän tuotevalikoima kasvaa.   

HOK-Elanto ennustaa loppuvuodelle 2022 epävarmuuksista huolimatta positiivista myynninkehitystä. 

-  Alkava syksy tulee osaltaan näyttämään, miten koronasta palautuminen jatkuu. Toipuminen on hyvässä vauhdissa, mutta maailmantilanne ja inflaation tuomat epävarmuudet vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseen. Nyt jos koskaan pidämme huolta edullisesta ostoskorista ja osuvasta valikoimasta – tästä todisteena muun muassa Prisman menestyminen hintavertailuissa, Veli-Matti Liimatainen sanoo.  

HOK-Elannon keskeiset luvut 1–6/2022: 

  • Liikevaihto oli 1162,1 miljoonaa euroa (ed. v. 1 093,4 miljoonaa euroa).  
  • Tulos ennen veroja oli –19,96 miljoonaa euroa (ed. v. 10,24 milj. euroa).
  • Omavaraisuusaste oli 76,9 prosenttia (76,9 %). 
  • Investoinnit olivat 32,9 miljoonaa euroa (ed. v. 72,5 milj. euroa). 
  • Asiakasomistajia oli kesäkuun lopussa 655 299 (ed. v. 645 509). 
  • Maksetut Bonukset 38,3 miljoonaa euroa (ed. v. 37,0 milj. euroa). 
  • Aktiivisten työsuhteiden määrä oli kesäkuun lopussa 6677 (ed. v. 6276).  
  • Toimipaikkojen kokonaislukumäärä oli kesäkuun lopussa 374 (ed. v. 366). 

*Lähde, Päivittäitavarakauppa ry:n tilasto: Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia edellisvuodesta | Päivittäistavarakauppa ry (pty.fi)

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HOK-Elanto
HOK-Elanto
Tripla Workery West Firdonkatu 2 T 111
00520 Helsinki

010 76 600http://www.hok-elanto.fi

HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, jonka omistavat sen yli 650 000 asiakasomistajataloutta. Vuosittainen liikevaihtomme on yli 2 miljardia euroa ja meillä työskentelee noin 6 500 hok-elantolaista.

HOK-Elanto tuottaa etuja ja palveluja pääkaupunkiseudun ja lähialueiden asukkaille. Toimialueemme kattaa Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Vantaan. Marketteja, tavarataloja, ravintoloita, liikenneasemia ja muita toimipaikkoja alueellamme on yli 360. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto

Puurakenteinen Alepa Backas palvelee kartanomiljöössä – poikkeuksellinen kauppa lämmittää itse itsensä30.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Historiaa huokuvan Backaksen kartanon pihapiiriin Vantaalle 1. joulukuuta avattava Alepa Backas on HOK-Elannon ensimmäinen myymälä, jossa kaukolämpö on korvattu poikkeuksellisella ratkaisulla: kaupan kylmäkoneista syntyvä lauhdelämpö voidaan varastoida maan alle ja käyttää sieltä rakennuksen ja sen käyttöveden lämmitykseen. Jatkossa vastaavia energiaratkaisuja tullaan näkemään Alepa-myymälöissä enemmänkin.

Ravintola Salve uudistui. Merimieshenkisessä kortteliravintolassa viihdytään porukalla ja usein.7.11.2022 09:00:00 EET | Tiedote

Merimiesten kantapaikkana Helsingin Hietalahdenrannassa 125 vuotta sitten avautunut ravintola Salve raikasti sisustustaan ja ruokalistaansa. Uskollisen kanta-asiakaskunnan omaava ravintola keräsi myös asiakkaiden toiveita uudistuksen alla. Isot pyöreät pöydät, käsinojalliset tuolit, merimiesravintolan sielu sekä ruokalistalta silakat, lihapullat, lohikeitto ja wieninleike haluttiin säilyttää. Uudistettu ravintola on nyt auki.

Prisma Hyvinkään uudistus valmistui: Ruokatorille tarjolle ravintolatason annoksia ja myymälän energiankulutus puolittui1.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Prisma Hyvinkään laaja uudistushanke on valmistunut lokakuun lopussa. Hyvinkääläisten toiveisiin on vastattu muun muassa Kerää & Skannaa -palvelulla sekä tuomalla Ruokatorin valikoimaan sushia, kanansiipiä ja paikan päällä savustettua kalaa. Usean miljoonan investoinnissa myymälämiljöö päivittyi modernimmaksi ja myymälässä tehtiin merkittäviä energiansäästötoimia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme