Tampereen yliopisto

Puolueiden aluevaaliohjelmat tutkittavissa Tietoarkiston Pohtiva-palvelussa

Jaa

Suomen ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut. Liki kaikki rekisteröidyt puolueet ovat asettaneet ehdokkaita vaaleihin. Puolueiden historialliset hyvinvointialuelinjaukset ovat tutkittavissa Tietoarkiston ylläpitämässä poliittisten ohjelmien tietovarannossa Pohtivassa.

Mitä teemoja puolueet painottavat? Tulisiko maakuntavero ottaa käyttöön? Ketkä pääsevät tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluita? Miten pelastustoimi alueilla järjestetään? Digitalisoituuko terveydenhuolto? Vaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle, jotka 2023 alkaen vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoiminnan järjestämisestä.

Aluevaalit 2022 -sivulle on poimittu Pohtivan eli poliittisten ohjelmien tietovarannon  tietokannasta ehdokkaita asettaneiden puolueiden aluevaali- ja periaateohjelmat. Vaalisivu mahdollistaa aluevaaliohjelmien selailun, mutta käyttämällä Pohtivan muita monipuolisia rajaus- ja hakutoimintoja ohjelmista voi tehdä hakuja, muokata ohjelmajoukkoa sopivaksi tutkimustarpeisiin tai vertailla kehitystä joko puolueittain tai ajallisesti.

Pohtiva on palvellut tutkijoita, opiskelijoita, tiedonvälitystä ja kansalaisia jo vuodesta 2006. Ohjelmia on tietokannassa 1450, kaikkiaan 88 puolueelta. Ne on luokiteltu yleis-, vaali-, tavoite- ja erityisohjelmiin sekä muihin ohjelmiin. Teksteihin voi kohdistaa sanahakuja ja haut voi rajata ohjelman julkaisuvuoden, kielen tai puolueen perusteella.

Palvelussa kaikki ohjelmat on rakenteistettu yksinkertaisiksi tekstidokumenteiksi. Pohtivaan pyritään indeksoimaan puolueiden suomenkieliset ja ruotsinkieliset ohjelmat.

Tietoarkisto toimii Tampereen yliopiston yhteydessä. Päätehtävänään se arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimus, opetus- ja opiskelutarkoituksiin. Tietoarkisto edistää tieteen avoimuutta, läpinäkyvyyttä, tiedon kumuloitumista ja olemassa olevan tiedon tehokasta tutkimuskäyttöä, joita myös Pohtiva-palvelun ylläpito edistää. Toiminnan perusrahoitus tulee Tampereen yliopistolta, joka saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta valtakunnallisen tietoarkistotehtävän hoitamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Tuomas J. Alaterä
tuomas.alatera@tuni.fi

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Itsetuhoisten nuorten ja heidän vanhempiensa on vaikea saada oikeanlaista apua2.8.2022 11:58:29 EEST | Tiedote

Nuorten itsetuhoisuus on paljon muutakin kuin viiltelyä ja itsemurhayrityksiä tai itsemurhia. Tiina Maria Miettisen väitöstutkimuksen mukaan suomalaisnuorten itsetuhoisuus ilmenee monimuotoisesti. Sen tunnistaminen vaatii ammattilaiselta rohkeutta kysyä ja aitoa halua kuulla nuorta. Itsetuhoisten nuoret ja heidän vanhempansa odottavat saavansa yksilöllistä apua nykyistä helpommin.

Väitös: Ihmisen kantasoluista erilaistetut sydänlihassolut iskeemisen sydänsairauden mallinnuksessa2.8.2022 11:32:12 EEST | Tiedote

Iskeeminen sydänsairaus on maailmanlaajuisesti yleisin sydän- ja verisuonitauti ja kuolinsyy. Iskemia, eli kudoksen paikallinen hapenpuute, johtuu sydämessä yleensä sepelvaltimotukoksesta, joka rajoittaa tai estää veren virtausta sydänlihaskudoksessa. Ajoissa toteutettu reperfuusio, eli verenkierron palauttaminen sydänlihaskudokseen on oleellinen osa iskeemisen sydänsairauden hoitoa, mutta aiheuttaa aluksi lisää vauriota sydänkudokseen. Martta Häkli tutki väitöskirjassaan kantasolujen käyttöä iskeemisen sydänsairauden mallintamiseen.

Väitös: Kehittyneet teräkset vähentävät riippuvuutta fossiilista polttoaineista1.8.2022 09:53:11 EEST | Tiedote

Ajoneuvojen painon keventäminen ja energiatehokkuuden parantaminen vähentää riippuvuutta fossiilista polttoaineista ja helpottaa siirtymää esimerkiksi sähköautoihin. Niiden kolariturvallisuus ei kuitenkaan saa painon säästön myötä heikentyä. Kehittyneiden terästen ominaisuuksien optimointi on väitöskirjatutkija Olli Ojan mukaan tärkeää sekä muovattavuuden että rakenteellisen kestävyyden kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme