Tampereen yliopisto

Puolueiden aluevaaliohjelmat tutkittavissa Tietoarkiston Pohtiva-palvelussa

Jaa

Suomen ensimmäisten aluevaalien ennakkoäänestys on alkanut. Liki kaikki rekisteröidyt puolueet ovat asettaneet ehdokkaita vaaleihin. Puolueiden historialliset hyvinvointialuelinjaukset ovat tutkittavissa Tietoarkiston ylläpitämässä poliittisten ohjelmien tietovarannossa Pohtivassa.

Mitä teemoja puolueet painottavat? Tulisiko maakuntavero ottaa käyttöön? Ketkä pääsevät tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluita? Miten pelastustoimi alueilla järjestetään? Digitalisoituuko terveydenhuolto? Vaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle, jotka 2023 alkaen vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoiminnan järjestämisestä.

Aluevaalit 2022 -sivulle on poimittu Pohtivan eli poliittisten ohjelmien tietovarannon  tietokannasta ehdokkaita asettaneiden puolueiden aluevaali- ja periaateohjelmat. Vaalisivu mahdollistaa aluevaaliohjelmien selailun, mutta käyttämällä Pohtivan muita monipuolisia rajaus- ja hakutoimintoja ohjelmista voi tehdä hakuja, muokata ohjelmajoukkoa sopivaksi tutkimustarpeisiin tai vertailla kehitystä joko puolueittain tai ajallisesti.

Pohtiva on palvellut tutkijoita, opiskelijoita, tiedonvälitystä ja kansalaisia jo vuodesta 2006. Ohjelmia on tietokannassa 1450, kaikkiaan 88 puolueelta. Ne on luokiteltu yleis-, vaali-, tavoite- ja erityisohjelmiin sekä muihin ohjelmiin. Teksteihin voi kohdistaa sanahakuja ja haut voi rajata ohjelman julkaisuvuoden, kielen tai puolueen perusteella.

Palvelussa kaikki ohjelmat on rakenteistettu yksinkertaisiksi tekstidokumenteiksi. Pohtivaan pyritään indeksoimaan puolueiden suomenkieliset ja ruotsinkieliset ohjelmat.

Tietoarkisto toimii Tampereen yliopiston yhteydessä. Päätehtävänään se arkistoi ja välittää sähköisiä tutkimusaineistoja tutkimus, opetus- ja opiskelutarkoituksiin. Tietoarkisto edistää tieteen avoimuutta, läpinäkyvyyttä, tiedon kumuloitumista ja olemassa olevan tiedon tehokasta tutkimuskäyttöä, joita myös Pohtiva-palvelun ylläpito edistää. Toiminnan perusrahoitus tulee Tampereen yliopistolta, joka saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta valtakunnallisen tietoarkistotehtävän hoitamiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erityisasiantuntija Tuomas J. Alaterä
tuomas.alatera@tuni.fi

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Psykiatrian on palattava juurilleen – ihminen kiinnostuksen kohteeksi oireiden sijaan17.1.2022 10:34:21 EET | Tiedote

Psykiatriset erikoisalat eivät houkuttele tällä hetkellä nuoria lääkäreitä. Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Nykypsykiatria pyrkii arvostetuksi osaksi lääketiedettä korostamalla oirekeskeistä diagnostiikkaa ja näyttöön perustuvia vuokaavioita hoidon kulusta. On epäilty, että kärsivä ihminen yksilöllisine tarpeineen on unohtumassa ja jää näkemättä muuna kuin oirekimppuna. Psykiatria loittonee ihmistieteisiin nojaavasta perustastaan. LL Enikö Éva Savander tutki väitöstyössään, olisiko paluu potilaskeskeiseen ongelmien ja hoidon tarpeen arviointiin julkisen terveydenhuollon psykiatrisessa avohoidossa vielä mahdollista.

Väitös: Uudet anturit tekevät pehmoroboteista älykkäämpiä17.1.2022 10:01:28 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Anastasia Koivikko tutki väitöskirjassaan uusia pehmorobottien antureiden ja tarttujien valmistusmenetelmiä. Robotteja, jotka on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kutsutaan pehmoroboteiksi. Niiden pehmeys tekee niiden käytöstä turvallisempaa ihmisten lähellä, sillä ne eivät vahingoita, vaikka törmäisivät ihmiseen. Näihin robotteihin tarvittavien osien, kuten antureiden, tulee olla myös pehmeitä, jotta robotin pehmeys ei kärsisi.

Hoitajat suhtautuvat yhä myönteisemmin hoivarobotiikkaan13.1.2022 14:46:43 EET | Tiedote

Hoitajien asenteet etähoidossa sovellettavaa robotiikkaa kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi. Tieto käy ilmi tuoreesta Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen sekä VTT:n tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin vanhushoivan työntekijöiden asenteita robottien käytöstä etähoidossa. Neljässä vuodessa tapahtunutta asennemuutosta tutkijat selittävät sillä, että robotiikka ymmärretään yhä useammin hoitotyön ja työntekijän omien arvojen mukaiseksi.

Väitös: Lasten silmänliiketutkimuksista saatiin toistettavia tuloksia, mutta niiden ennustearvo jäi epäselväksi11.1.2022 12:04:42 EET | Tiedote

Vauvan näönvarainen tarkkaavaisuus alkaa kehittyä aiemmin kuin monet motoriset ja kielelliset taidot. Sen vuoksi näönkäytön tutkiminen voi tarjota tavan arvioida lapsen kehitystä jo elämän alkutaipaleella. FM Juha Pyykkö tutki väitöskirjassaan silmänliikeseurannan ja myöhemmän kehityksen yhteyttä Malawin maaseudulla väestössä, joka on aliedustettu kehityspsykologisessa tutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme