VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Puoluerahoitusta ennätysmäärä – valvonta lisäsi rahoituksen läpinäkyvyyttä

Jaa

Eduskuntapuolueet sekä niiden piiri- ja naisjärjestöt noudattavat rahoitussäännöksiä pääosin hyvin. Tarkastusvirastolle ilmoitettu vuoden 2019 puoluerahoitus oli määrältään ennätyksellisen suuri: 4,3 miljoonaa euroa. Myös ilmoituksia aiempien vuosien tuista saatiin huomattava määrä.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tarkastanut kaikkien eduskuntapuolueiden sekä eräiden valtionavustusta saavien puolueiden piirijärjestöjen ja naisjärjestöjen rahoituksen usealta vuodelta. Tarkastettuja tahoja oli kaikkiaan 49. VTV valvoo myös poliittiseen toimintaan myönnettyjä valtionavustuksia eli puoluetukea ja selvitti näiden avustusten sopimus- ja tilitysmenettelyjä.

Tarkastusviraston rekisteriin ilmoitettiin puolueiden, niiden piiri- ja naisjärjestöjen sekä muiden puolueyhdistysten ja lähiyhteisöjen saamia tukia vuodelta 2020 noin 2,8 miljoonaa euroa. Vaalivuoden 2019 rahoitusilmoitusten määrä oli 4 miljoonaa euroa. Tarkastuksen ja sen myötä tehtyjen täydennysten jälkeen luku nousi ennätykselliseen 4,3 miljoonaan euroon. Puoluerahoituksen valvonta aloitettiin vuonna 2011.

”Puolueet noudattavat rahoitussäännöksiä yleensä hyvin. Silti erityisesti puolueiden piiri- ja naisjärjestöissä havaittiin lukuisia suorituksia, joista ei ollut tehty lain edellyttämiä ilmoituksia. Tarkastusten jälkeen rekisteriin ilmoitettiin kuitenkin useita tukisuorituksia ja monen vuoden ajalta, eli rahoituksen läpinäkyvyyttä saatiin parannettua”, kertoo VTV:n johtava tilintarkastaja Klaus Krokfors.

Puolueiden valtionavustustilityksissä piirijärjestöille ja naisjärjestöille siirretyt avustukset ovat vuosittain poikenneet avustuksen saajien ilmoittamista määristä. VTV on tarkastuksissaan kehottanut täsmentämään raportointia. Korjausten jälkeen puolueiden ja niiden piiri- ja naisjärjestöjen valtionavustustilitykset vastasivat toisiaan tai ero selitettiin muissa tilinpäätösasiakirjoissa.

Myös vanhempia tukirahoja tuli esiin tarkastuksissa

Vuonna 2020 VTV:n rekisteriin ilmoitettiin myös aiempiin vuosiin kohdistuvia tukia noin 1,6 miljoonaa euroa. Huomattava osa takautuvista ilmoituksista perustuu vasta tehtyihin tarkastuksiin.

VTV tarkastaa vuosittain sekä puoluerahoitusta että puolueiden valtionavustusta eli puoluetukea. Suomessa on noin 6 000 puolueyhdistystä, joista VTV valvoo noin 150:tä. VTV:llä ei ole tarkastusoikeutta puolueiden paikallisyhdistyksiin.

Vaali- ja puoluelainsäädäntöä kehitetään parhaillaan parlamentaarisessa vaalityöryhmässä. Työryhmä selvittää vaali-, puolue- ja vaalirahoituslain sekä muuta poliittista toimintaa koskevan lainsäädännön kehittämistarpeita ja tekee tarvittavia muutosehdotuksia.

VTV:n puoluerahoitustarkastukset jatkuvat taas syksyllä 2021. Tarkastusväliä on lyhennetty ja lyhennetään edelleen, jotta rahoitustiedot olisivat entistä ajantasaisempia ja läpinäkyvämpiä.

 

Tutustu uuteen julkaisuun:

Valtiontalouden tarkastusviraston kertomus eduskunnalle puoluerahoituksen valvonnasta 2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme