Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Puotilanrantaan uusi merellinen asuinalue

Jaa

Puotilanrantaan suunnitellaan uusia asuntoja 3 200 uudelle asukkaalle. Uusi asuinalue sijoittuu nykyisen venesataman alueelle Meripellontien eteläpuolelle. Rakentumisen myötä Puotilasta poistuu veneiden laituri- ja säilytyspaikkoja. Lisää venepaikkoja saadaan laajentamalla Vuosaarenlahden venesatamaa. Suunnitelmista voi keskustella osallistumalla kaavakävelyihin Puotilassa 7.6. ja Vuosaaressa 9.6.

Havainnekuvassa näkymä Vartiokylänlahdelta Puotilanrantaan. Kuva: Voimagraphics oy
Havainnekuvassa näkymä Vartiokylänlahdelta Puotilanrantaan. Kuva: Voimagraphics oy

Puotilan venesataman alueelle suunnitellaan uutta merellistä aluetta 3 200 asukkaalle. Asuinalue sijoittuu nykyisen venesataman maa- ja vesialueille, lähelle Itäkeskuksen palveluita. Suunnitelman tavoitteena on rakentaa uusi naapurusto, jossaasuminen ja veneharrastus yhdistyvät merelliseksi asuinalueeksi. Meri ja veneily pyritään tuoda esille Puotilanrannassa asumisen ratkaisuissa, virkistysreiteillä sekä liike- ja työskentelytiloissa.     

Asuinkortteleiden yhteyteen varataan alueita pysäköintilaitoksille sekä paikka päiväkodille.  Asuinkerrostalojen katutasolle tulee liiketilaa lähipalveluja ja työskentelytiloja varten. Lisäksi alueelle sijoitetaan pienvenesatama noin 250-350 venepaikalle sekä mahdollisesti kelluvien asuinrakennusten korttelialue.  Suunnittelussa varaudutaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan merenpinnan nousuun sekä yleistyviin sään ääri-ilmiöihin, kuten entistä kovempiin rankkasateisiin ja hellejaksoihin. 

Puotilanrannan tekosaaren kilpailu ja suunnittelun eteneminen  

Puotilanrannassa yksi asuinkortteli sijoitetaan nykyiselle vesialueelle, joka yhdistetään silloilla mantereeseen. Tekosaaren suunnittelusta ja toteutuksesta on tarkoitus järjestää erillinen kilpailu vuonna 2023 ennen kaavaehdotuksen laadintaa. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus kommentoida kilpailutöitä ennen päätöksentekoa.   

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kaavaehdotuksesta syksyllä 2024. Alustavan arvion mukaan rakentaminen voisi alkaa vuonna 2026. 

Vuosaaren lisää veneiden säilytyspaikkoja  

Puotilan venesataman kaikki tämänhetkiset venepaikat eivät jatkossa enää mahdu alueelle.  Nykyisistä talvisäilytyspaikoista suurin osa poistuu, kun alue muutetaan asuinkäyttöön. Puotilasta poistuvien vene- ja talvisäilytyspaikkojen vuoksi Vuosaarenlahden pienvenesatamaa laajennetaan. Helsingin väestönkasvun arvioidaan lisäävän omalta osaltaan venepaikkojen kysyntää ja myös muille venesatamiin kytkeytyville toiminnoille on alueella kysyntää.  

Vuosaareenlahden venesatamaan mahdollistetaan uusi talvisäilytysalue veneille, laiturirakenteet sekä uusi aallonmurtaja. Suunnittelun alueena on Ruusuniemi, joka sijaitsee Vuosaaren itäosassa Vuosaaren satama-alueen eteläpuolella. Aallonmurtajaa leventämällä venepaikkojen määrä tuplaantuu noin 900-1000 venepaikkaan. Autopaikkojen määrä on mahdollista lisätä noin 400 autopaikalla ja veneiden talvisäilytyspaikkoja noin 150 paikalla.  

Tervetuloa kävelylle suunnittelijan kanssa Puotilaan 7.6. ja Vuosaareen 9.6.    

Puotilanrannan ja Vuosaarenlahden venesataman suunnitelmiin voi tutustua kävelyn merkeissä kesäkuun alussa. Kävelyillä tutustutaan alueisiin yhdessä suunnittelijoiden kanssa ja keskustellaan tulevista suunnitelmista.  

Puotilan venesataman kävely järjestetään 7.6.2022 klo 17.30–19.30. Lähtöpaikka on venekerhon rakennuksen edestä osoitteessa Meripellontie 11. 

Vuosaarenlahden venesataman kävely järjestetään 9.6.2022 klo 17.30–19.30. Lähtö tapahtuu Merenkulkijankujan alussa olevalta pysäköintialueelta Ruusuniementien ja Merenkulkijankujan risteyksen itäpuolella.  

Vuosaarenlahden pienvenesataman kaavaratkaisun osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä samaan aikaan Puotilanrannan hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman kanssa. 

Suunnitteluaineistoon voi tutustua verkkosivuilla https://www.hel.fi/suunnitelmat sekä Vuotalossa ja Itäkeskuksen kirjastossa 30.5.–17.6.2022 välisenä aikana. Mielipiteet Puotilanrannan ja Vuosaarenlahden venesataman suunnitelmista pyydetään esittämään viimeistään 17.6.2022. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Ukkonen
Arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
Asemakaavoitus
puh. 09 310 20516
jussi.ukkonen@hel.fi

Kuvat

Havainnekuvassa näkymä Vartiokylänlahdelta Puotilanrantaan. Kuva: Voimagraphics oy
Havainnekuvassa näkymä Vartiokylänlahdelta Puotilanrantaan. Kuva: Voimagraphics oy
Lataa
Havainnekuva Puotilanrannasta. Kuva: Voimagraphics oy
Havainnekuva Puotilanrannasta. Kuva: Voimagraphics oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme