Purppuranpunainen väri muistuttaa huumeiden myrkytyskuolemista
Suomessa kuoli 234 henkilöä huumeisiin vuonna 2019. Tämä on enemmän kuin esimerkiksi tieliikenteessä kuolleiden määrä. Huumekuolemat ovat olleet kasvussa usean vuoden ajan. Merkittävä osa kuolleista oli alle 30-vuotiaita.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöt ovat huolissaan huumekuolemien määrän kasvusta ja haluavat osallistua kansainväliseen teemapäivään ottamalla käyttöön Overdose Awareness -kampanjassa käytetyn purppuranpunaisen värin viestinnässään. Väri symboloi tietoisuutta huumemyrkytyskuolemista. Tämän lisäksi julkaistaan verkkosivu, johon kootaan riskitietoa huumeista, ensiapuohjeita yliannostuksiin, kuvauksia joukkotapahtumissa tehtävästä työstä sekä myrkytyskuolemiin liittyviä yhteiskunnallisia teemoja ja keskusteluja. Tällä tavalla järjestöt haluavat saattaa tietoisuuteen työtään yliannostuskuolemien ehkäisyn parissa.
– Järjestöillä on tärkeä rooli huumekuolemien ehkäisyssä. He kohtaavat huumeita käyttäviä ihmisiä kaduilla, festivaaleilla ja muissa juhlimistilanteissa sekä ihmisten kodeissa – siellä, missä kuolemia voitaisiin ehkäistä. Myös tieto erilaisista uusista trendeistä ja riskeistä tulee usein nopeasti järjestöjen työntekijöiden tietoon, toteaa Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.
Vainikka toimii puheenjohtajana Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston (EPT-verkosto) huumetyöryhmässä, joka on kampanjan takana.
Verkostoon kuuluvan Youth Against Drugs ry:n toiminnanjohtajan Janne Paanasen mukaan hyvä tavoite olisi nolla kuolemaa, aivan kuten liikenteessä.
– Varsinkin nuoria tulisi auttaa ja tukea. On huolestuttavaa, että enemmän kuin kaksi kolmesta huumekuolemasta tapahtuu alle 40-vuotiaana. Huumekuolemien ehkäisyssä ei riitä, että kerromme päihteiden käytön haitallisuudesta. Meidän tulee myös kertoa, miten toimia vaaratilanteissa ja miten voi välttää käytöstä aiheutuvia pahimpia riskejä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Mirka Vainikka, toiminnanjohtaja, Irti Huumeista ry
p. 0400 937 128
mirka.vainikka@irtihuumeista.fi
Janne Paananen, toiminnanjohtaja, Youth Against Drugs ry
p. 050 551 9867
janne.paananen@yad.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 58 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Suomella ei ole varaa lisätä alkoholin kulutusta3.4.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.
Järjestöt: Päihteet ovat merkittävä ongelma kunnille ja hyvinvointialueille – katso paljonko alkoholi maksaa oman alueesi terveydenhuollolle12.2.2025 08:50:00 EET | Tiedote
Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.
Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa – oletus on, että juodaan16.1.2025 07:56:00 EET | Tiedote
Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”
Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi19.12.2024 11:42:14 EET | Tiedote
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme