Etelä-Savon ELY-keskus

Puulaan laskevien jokien kalataloudelliset kunnostustyöt jatkuvat

Jaa

Puulaan laskevien jokien kalataloudelliset kunnostustyöt jatkuvat tänä syksynä Etelä-Savossa. Viime vuoden lopulla valmistuivat Vuojakosken ja pääosin Korpikosken kunnostustyöt sekä Vuojakosken säännöstelypadon muutostyöt pohjapadoksi.

Vuojakosken pohjapato. Kuva: Juha Maaranen. Vapaa julkaistavaksi.
Vuojakosken pohjapato. Kuva: Juha Maaranen. Vapaa julkaistavaksi.

Tämän syksyn työt aloitettiin Korpikosken pienen sivu-uoman kunnostuksilla. Loppuviikosta työt jatkuvat Kangasniemellä Hännilänjokireitillä, jossa kohteina ovat Kokkoniemenkoski, Tiiholankoski, Äkrynkoski ja Kolhonkoski. Kunnostustyöt aloitetaan Äkrynkoskella. Viimeisenä kohteena toteutetaan loppusyksyllä Tamarankosken kunnostukset. Kaikkien kunnostussuunnitelman mukaisten kohteiden töiden on arvioitu valmistuvan tämän vuoden marraskuussa.

Tavoitteena luontainen järvitaimenkanta

Hankkeessa ennallistetaan uomia ja lisätään uhanalaisen järvitaimenen lisääntymis- ja pienpoikasalueiden määrää. Olemassa olevat jokirapukannat huomioidaan kunnostuksen toteuttamisessa. Kunnostuksessa hyödynnetään viimeisintä tutkimustietoa ja kunnostuksen osaamista järvitaimenen lisääntymisalueiden ja poikasalueiden rakentamisessa. Suunnitelmissa esitetyt periaatteet perustuvat Suomessa toteutettuihin tutkimuksiin ja käytännön kokemukseen kunnostusten seurannasta ja laadun kehittämisestä. Yksityiskohtainen poikas- ja kutualueiden sijoittelu sekä virtausten ohjaaminen tehdään kunnostustyön aikana kalataloudellisen kunnostustyön asiantuntijan ohjaamana.

Kunnostettavat vesialueet arvokkaita kohteita

Puula on Mäntyharjunreitin suurin järvi, jota uhanalainen järvitaimen käyttää syönnösalueena ja vaellusreittinä. Puula on kuuluisa erityisen nopeakasvuisista järvilohista ja –taimenista. Etelä-Savon virtavesien kunnostusohjelmassa Läsäkoski on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Vuojakoski ja Hännilänjokireitti on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi. Paikallisesti arvokkaita ovat Korpikoski ja Tamaranjoki.

Kunnostukset toteutetaan yhteistyössä

Hankekokonaisuus on yhteistyöhanke, jonka toteutuksen kustannuksista vastaavat tehdyn yhteistyösopimuksen mukaisesti Etelä-Savon ja Pohjois-Savon ELY-keskukset, Puulan kalatalousalue, Vuojakosken padon omistajat, Kangasniemen kunta ja Mikkelin kaupunki. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 190 000 €.

Kunnostuksien kiviainesten toimitukset toteuttaa Maansiirto Lahikainen Oy Kangasniemeltä. Konetyöt toteuttaa urakoitsija Jari T. Liukkonen Oy Hirvensalmelta. Yritys on toteuttanut useita ELY-keskuksen aiempia jokikunnostuskohteita. Kunnostustöitä ohjaa Keski-Suomen ELY-keskuksesta ympäristösuunnittelija Pasi Perämäki. Työt tehdään yhteistyössä maa- ja vesialueen omistajien kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalastusbiologi Teemu Hentinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 037, teemu.hentinen(at)ely-keskus.fi

Johtava asiantuntija Juha Maaranen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 207, juha.maaranen(at)ely-keskus.fi

Ympäristösuunnittelija Pasi Perämäki, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 798, pasi.peramaki(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Vuojakosken pohjapato. Kuva: Juha Maaranen. Vapaa julkaistavaksi.
Vuojakosken pohjapato. Kuva: Juha Maaranen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme