HSY

Puunpoltosta syntyy enemmän hiukkaspäästöjä kuin autoliikenteestä – Omilla tulisijan käyttötavoilla voi vähentää päästöjä

Jaa

HSY:n tekemän arvion mukaan pääkaupunkiseudun polttoperäisistä hiukkaspäästöistä reilu kolmannes johtuu puunpoltosta ja noin neljäsosa autojen pakokaasuista. Suurimmat päästöt esiintyvät vanhoilla ja tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla.

Päästöjen kannalta puulajilla ei ole väliä vaan tärkeintä on se, että polttopuu on kuivaa.
Päästöjen kannalta puulajilla ei ole väliä vaan tärkeintä on se, että polttopuu on kuivaa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja TTS Työtehoseura toteuttivat keväällä 2019 kyselytutkimuksen pääkaupunkiseudun pientaloasukkaiden tulisijojen käytöstä. Tulosten perusteella HSY laski puunpoltosta aiheutuvat päästöt pääkaupunkiseudulla.

- Arviomme mukaan pääkaupunkiseudun polttoperäisistä hiukkaspäästöistä 33 prosenttia syntyy kotitalouksien puunpoltosta. Autojen pakokaasujen osuus on 26 prosenttia. Energiantuotannosta syntyy hiukkaspäästöjä eniten eli 38 prosenttia, mutta näillä päästöillä on vain pieni merkitys hengitysilman laatuun, sillä päästöt purkautuvat korkeista piipuista ja pääsevät laimenevaan yläilmoissa, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Polttotavalla ja tulisijatyypillä on suuri merkitys päästöihin

Useimmat pääkaupunkiseudun asukkaat polttavat puuta joko varaavassa takassa tai puusaunassa. Tulisijan käyttö aiheuttaa aina savuja eli päästöjä ilmaan. Erityisesti roskien tai kostean puun polttaminen saa savupiipusta tupruamaan ilmaan runsaasti hiukkasia. Hiukkaspäästöt ovat haitallisia ihmisen terveydelle ja ne vähentävät myös viihtyisyyttä. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut omassa tulisijassa palavat.

- Puun käyttömäärä, poltettavan puun kosteus, tulisijatyyppi ja tulisijan ikä sekä polttotavat vaikuttavat päästöihin. Pääsääntöisesti uudemmat tulisijat ovat vähäpäästöisempiä kuin vanhemmat. Tärkeää on polttaa vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia kuten maitotölkkejä, Myllynen sanoo.

Pienennä päästöjä sytyttämällä tulisija oikein

Kannattaa tarkistaa aina oman tulisijan käyttöohjeesta, miten tulisijaa käytetään oikein. Jos käyttöohjetta ei löydy, tässä parhaat vinkit takan sytyttämiseen:

 • Tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen polttamista.
 • Kierrätä roskat. Älä polta niitä tulisijassasi.
 • Puhdista tulipesä tuhkasta, ja tyhjennä tuhkaluukku.
 • Avaa savupelti. Voit avata myös ikkunaa.
 • Polta vain kuivaa puuta. Kuivat klapit helähtävät yhteen lyödessä.
 • Lado puut väljästi tulipesään. Jätä reunoille tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään.
 • Täytä tulisija korkeintaan puolilleen. Lado isommat klapit alle ja pienemmät päälle.
 • Avaa tulisijan ilmanottoaukot.
 • Sytytä puut päältä tai yläosasta. Hyviä sytykkeitä ovat tuohi, lastut ja puupohjaiset sytytyspalat.
 • Kun puut palavat kunnolla, pienennä arinan alta tulevan ilman määrää.
 • Lisää toinen pesällinen hiilloksen päälle niin, että puut syttyvät kunnolla ja nopeasti.
 • Katso lisää vinkkejä osoitteesta poltapuhtaasti.fi.

Asukkaille tarjolla ilmaista puunpolttoneuvontaa 25.11.2020 

Keskiviikkona 25.11.2010 kello 17.30–19.30 järjestettävä Polta puuta puhtaammin -webinaari tarjoaa käytännön opastusta puunpolttoon kaikille kiinnostuneille. Tilaisuudessa kerrotaan, mikä on helpoin tapa aloittaa puiden poltto omassa tulisijassa, miten puita lisätään ja millä tavoin lämmityskerta lopetetaan. Tulisijan käyttöön opastaa Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä myös muille mukana oleville puunpolton ja ilmanlaadun asiantuntijoille. Tilaisuuden järjestää EAKR-rahoitteinen Kuivaa asiaa -hanke, jossa ovat mukana TTS, HSY ja Turun kaupunki. Teamsin kautta järjestettävään webinaariin voi ilmoittautua osoitteessa poltapuhtaasti.fi viimeistään 22.11.2020.

Lisätietoja:

Kuvat

Päästöjen kannalta puulajilla ei ole väliä vaan tärkeintä on se, että polttopuu on kuivaa.
Päästöjen kannalta puulajilla ei ole väliä vaan tärkeintä on se, että polttopuu on kuivaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY haluaa kiinteistöjen omistajat mukaan vesihuollon aluesaneeraukseen26.4.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa toukokuun alussa vesihuoltoverkoston saneerauksen Pitäjänmäen, Marttilan ja Reimarlan alueilla. Hankkeessa testataan uutta aluesaneerauksen toimintamallia, jossa myös kiinteistönomistajille tarjotaan mahdollisuus kunnostaa omat tonttijohtonsa HSY:n urakan yhteydessä. Mukaan lähteville kiinteistönomistajille on tarjolla erityinen taloudellinen etu.

HSY:n hallituksen päätökset 23.4.202123.4.2021 10:45:23 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Blominmäen itäisen valuma-alueen viemäröinnin hankesuunnitelman ja Kivikon Sortti-aseman uudistamisen hankesuunnitelman. Hallitus hyväksyi myös Digitalisaatio-ohjelman ja CEB-pankin kanssa tehtävän rahoitussopimuksen. Hallitus päätti seuraavat hankinnat: - jätehuollon kuljetuspalveluiden IT-järjestelmän toimittajaksi valittiin CGI - Ämmässuon eteläisen hyötykäyttökentän esirakentamistöiden urakoitsijaksi valittiin Louhintahiekka Oy - vesijohtoverkostojen rakentamisessa ja kunnossapidossa tarvittavat aluemittakaivot hankitaan Oy Lining Ab:ltä - Metsäpirtin kompostointikentällä tarvittavat työkonepalvelut tilataan Ekolannoite Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen maaliskuulta. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti, asia 11 muutetun esityksen mukaan. HSY tiedottaa erillisillä tiedotteilla Blominmäen itäisen valuma-alueen viemär

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme