HSY

Puutarhatyöt meneillään – hävitä kurtturuusut ajoissa ja toimita ne HSY:n toimipisteisiin

Jaa

Vieraslajikasvit kuten kurtturuusut, jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen siementen kehittymistä. Vieraslajikasvit voit toimittaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden toimipisteisiin.

Vieraslajikasvit eivät kuulu Suomen luontoon, joten haitallisina ne kannattaa hävittää puutarhasta ennen siementen kehittymistä. Kansallisen vieraslajilain ja asetuksen vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta mukaan kurtturuusut pitää hävittää kotipihoista vuoden 2022 kesäkuun alkuun mennessä.

- Helpointa vieraslajikasvien hävittäminen on nyt keväällä, kun kasvukausi on vasta alkamassa ja kasveissa eivät ole vielä siemenet kehittyneet, kannustaa HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Kun poistat puutarhastasi vieraslajikasveja, toimi näin:

  1. Pienet määrät voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu.
  2. Peräkärrykuormat voi tuoda HSY:n Sortti-asemille 5 euron kuormahintaan. Pelkät kurtturuusut voi tuoda irrallisena ja laittaa ne Sortti-asemalla risujen keräykseen. Muut vieraslajikasvit tulee pakata muovipusseihin siementen leviämisen estämiseksi ja laittaa sekajätelavalle. Sieltä ne viedään jätevoimalaan energiahyödynnettäväksi.
  3. Suuret kuorma-autokuormat, kuten talkoolavat toimitetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen Espooseen, jossa ne haketetaan ja käytetään tukiaineena biojätteen käsittelyssä. Tuotaessa on mainittava, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraslajikasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan. Vastaanotto on maksullinen.

Tarkemmat tiedot löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/puutarhajate.

Vieraslajikasvit ovat ihmisen mukana Suomeen kulkeutuneita kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa. Vieraslajikasvit leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista. Kansallisen vieraslajistrategian tavoitteena on ehkäistä vieraslajien aiheuttamia haittoja ja muun muassa hävittää kurtturuusut Suomesta.


Lisätietoja:

HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen, puh. 045 139 4035, hanna.tukiainen@hsy.fi

Vastaanotto Sortti-asemilla: HSY:n toimintovastaava Eetu Keinänen, puh. 050 383 2646, eetu.keinanen@hsy.fi

Puutarhajätteen vastaanotto ja käsittely: www.hsy.fi/puutarhajate

https://mmm.fi/vieraslajit

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjä arvioidaan pääkaupunkiseudulla2.6.2021 09:22:39 EEST | Tiedote

Kulutusperäiset ilmastopäästöt muodostavat noin puolet suomalaisten kokonaishiilijalanjäljestä, mutta tietoa niistä on tuotettu toistaiseksi vähän. Kulutusperäisiä päästöjä syntyy esimerkiksi ruoantuotannosta ja matkailusta. HSY:n valmistelemassa Kestävän kaupunkielämän ohjelmassa on yhtenä toimenpiteenä arvioida ensimmäistä kertaa näitä kuluttamisen välillisiä päästöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme