Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Puutarhurien tietoiskuja ihmeellisestä ikilehdestä Kaisaniemessä pe 8. ja la 9.11.

Jaa

Ihmeellisen ikilehden (Welwitschia mirabilis) tuhatvuotinen elämä on alkanut Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneilla. Tervetuloa kuulemaan puutarhurien tietoiskuja ikilehdistä perjantaina 8.11. klo 13 ja 14 sekä isänpäivän aattona lauantaina 9.11. klo 12.30, 13.00 ja 13.30. Lisäksi puutarhuri on tavattavissa ja vastaamassa vierailijoiden kysymyksiin lauantaina klo 11–14.

Ikilehti on yksi maailman eriskummallisimmista ja pitkäikäisimmistä kasveista. Sillä on elämänsä aikana ainoastaan kaksi lehteä, jotka kasvavat jatkuvasti tyveltä, rispaantuvat suikaleiksi ja lakastuvat kärjistään. Yksilöiden elinikä voi ylittää reilusti tuhat vuotta. Laji on elänyt sukulaisineen maapallolla jo dinosaurusten aikaan. Nykyään lajia tavataan vain Namibin aavikolla.

Vuosikymmen työtä taustalla


Kaisaniemen ikilehdet ovat nyt 2,5 vuotta vanhoja ja ne ovat osa Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen kasvitieteellistä kokoelmaa. Näiden taimien eteen on puutarhalla työskennelty pitkään. Elinvoimaisten siementen löytämiseksi ja itämiseksi tehtiin lukuisia yrityksiä. Viimein, toukokuussa 2017, ensimmäiset siemenet itivät! Nyt ne ovat saaneet uuden kodin kasvihuoneiden aavikkohuoneesta.

Tervetuloa kuulemaan puutarhurien tietoiskuja ikilehdistä perjantaina 8.11. klo 13 ja 14 sekä isänpäivän aattona lauantaina 9.11. klo 12.30, 13.00 ja 13.30. Lisäksi puutarhuri on tavattavissa ja vastaamassa vierailijoiden kysymyksiin lauantaina klo 11–14.

Lisätiedot:

Ylipuutarhuri Pertti Pehkonen, pertti.pehkonen@helsinki.fi, p. 050 3185404
Puutarhuri Merja Pulkkinen, merja.l.pulkkinen@helsinki.fi, p. 050 5762728

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helpotusta kasvisruokavalioon: käymisen avulla B12-vitamiinia syntyy vaikka suoraan taikinassa4.8.2020 11:36:21 EESTTiedote

Kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla, syntyy ihmisen terveydelle välttämätöntä B12-vitamiinia. Lisäämällä käymiseen mukaan Lactobacillus brevis -maitohappobakteeria voitaisiin myös vegaaneille taata B12-vitamiinin riittävä ja turvallinen saanti suoraan elintarvikkeesta, ilman ravinnelisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme