Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Pyhtäällä hoidetaan hiekkarantoja Helmi-elinympäristöohjelmassa

Jaa

Hiekkarantoja ja näiden tunnusomaista lajistoa uhkaa rehevöityminen ja tämän aikaansaama runsaan kasvillisuuden leviäminen. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on tänä syksynä teettämässä heikentyneelle hiekkarannalle harvinaislaatuisen kunnostusurakan. Hanke toteutetaan osana Ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa hyvässä yhteistyössä Pyhtään kunnan kanssa.

Ilmakuva Verssonpohjan kunnostettavalta alueelta. Kuva Timo Laine.
Ilmakuva Verssonpohjan kunnostettavalta alueelta. Kuva Timo Laine.

Avoin hiekkaranta katoamassa

Historiallisia ilmakuvia tutkimalla huomaa selvästi, miten Pyhtään Verssonpohjan hiekkaranta on ennen ollut avoin. Rantalinja on muuttunut paljon 50-luvusta lähtien. Tällä hetkellä suuri osa alkuperäisestä hiekkarannasta ei ole avointa. Rantahietikkoa peittää ajautunut korsimassa ja sen eristää merestä leppätaimikko, luhta ja ruovikko.

Hiekkarantaa kunnostamalla palautetaan ja säilytetään kasvillisuutta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on tänä syksynä teettämässä heikentyneelle hiekkarannalle harvinaislaatuisen kunnostusurakan. Hiekkarantaa on tarkoitus ennallistaa kuorimalla pois eitoivottu kasvillisuus ja näin mahdollistaa hiekkarantakasvillisuuden palautuminen ja säilyminen. Nyt kun Itämeren rehevöitymistä ollaan vähitellen saamassa aisoihin, ja etenkin itäisellä Suomenlahdella veden laatu on ollut paranemaan päin, toivotaan kunnostuksen jäävän kertaluontoiseksi toimenpiteeksi.

Rannan hoitotoimenpiteet tehdään loka-marraskuussa 2021. Hankkeen päätavoitteena on hiekkarannalle kuulumattoman kasvillisuuden poistaminen noin 200 metrin matkalta. Poistettavaan kasvillisuuteen sisältyy paitsi rantakasvillisuus, myös muutamat isot puut, joiden versot ovat vallanneet tilaa rannalla. Suurin osa urakasta tehdään koneellisesti, mutta arvokkaan hiekkarantakasvuston päällä vältetään koneella liikkumista.

Tuloksena aallokolle avointa rantaa

Toimenpiteiden myötä ensi kesänä huomattavasti nykyistä suurempi osa hiekkarannasta tulee olemaan avoimena aallokolle. Täällä tulee viihtymään nykyistä paremmin paitsi ihmiset, myös hiekkarannalle tyypillinen taantunut lajisto. Vain osa laajasta hiekkaranta-alueesta hoidetaan tänä vuonna ja työt jatkunevat seuraavina vuosina. Poistettava kasvillisuus läjitetään pohjavesialueen ulkopuolelle, läheiselle Verkkoniemelle. Biomassa lajitellaan niin, että se olisi mahdollista uusiokäyttää kasvupohjana. Hiekkarantakunnostuksessa syntyneen biomassan hyötykäytöstä saadaan projektin myötä lisää kokemusta.

Toimenpiteiden hyödyt:

  • luonnon monimuotoisuuden säilyminen,
  • hiekkarantaluontotyypin umpeenkasvun ehkäiseminen ja sen pinta-alan kasvattaminen,
  • parantuneet virkistysarvot,
  • rehevöitymisen aikaansaaman biomassan hyödyntäminen, kasvanut tieto ja kokemus rantaluontotyyppien hoidosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Kimmo Inki
P. 0295 029 238

Luonnonsuojeluasiantuntija Petra Pohjola
P. 0295 029 227

s-postit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Ilmakuva Verssonpohjan kunnostettavalta alueelta. Kuva Timo Laine.
Ilmakuva Verssonpohjan kunnostettavalta alueelta. Kuva Timo Laine.
Lataa
Kaunis merinätkelmä kuuluu hiekkarantojen tyypilliseen kasvillisuuteen. Kuva Petra Pohjola.
Kaunis merinätkelmä kuuluu hiekkarantojen tyypilliseen kasvillisuuteen. Kuva Petra Pohjola.
Lataa
Verssonpohjan avoimena pysynyttä hiekkarantaa. Etualalla koko maassa rauhoitettu rantatyräkki. Kuva Petra Pohjola.
Verssonpohjan avoimena pysynyttä hiekkarantaa. Etualalla koko maassa rauhoitettu rantatyräkki. Kuva Petra Pohjola.
Lataa
Hiekkarantojen kasvipeitteisyyttä lisää rannoille kertyvät järviruo’on vanhat korret. Kuva Petra Pohjola.
Hiekkarantojen kasvipeitteisyyttä lisää rannoille kertyvät järviruo’on vanhat korret. Kuva Petra Pohjola.
Lataa
Luonnontilaisen hiekkarannan kasvillisuutta Pyhtään Koukkusaaressa. Kuva Petra Pohjola.
Luonnontilaisen hiekkarannan kasvillisuutta Pyhtään Koukkusaaressa. Kuva Petra Pohjola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202123.11.2021 08:23:49 EET | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 lokakuusta 17 prosentin verran ja on kaksi prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 lokakuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maan keskitasoa. Lomautettujen määrä on noussut syyskuusta 14 prosenttia, mutta on selvästi matalampi kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömiä on seitsemän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten työttömien määrän kehitys on Kaakkois-Suomessa koko maata parempi – alle 25-vuotiaden työttömien määrä laski edellisvuodesta 32 prosenttia ja alle 20-vuotiaiden määrä laski 21 prosenttia. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa lokakuun aikana auki 72 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, syyskuu 202126.10.2021 08:24:55 EEST | Tiedote

Työttömyys on laskenut vuoden 2020 syyskuusta 19 prosentin verran ja on kolme prosenttia matalampaa kuin vuoden 2019 syyskuussa. Kaakkois-Suomen työllisyyden kehitys on koko maahan verrattuna parempi. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Pitkäaikaistyöttömiä on yhdeksän prosenttia viime vuotta enemmän, mutta määrä on laskussa edelliskuukausista. Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski viime vuodesta 35 prosentilla. Uusia työpaikkoja oli Kaakossa syyskuun aikana auki 45 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme