Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pyöräilijät pääsevät kartoittamaan pyöräväylien kuntoa mobiilipelin avulla

Jaa

Helsinki kokeilee ensimmäistä kertaa joukkoistettua pyöräväylien kuntokartoitusta, johon kuka tahansa voi osallistua ja ansaita rahaa. Ainoat tarvittavat välineet ovat älypuhelin ja sen pidike sekä polkupyörä.

Kuva: Juhani Poutanen, Crowdchupa
Kuva: Juhani Poutanen, Crowdchupa

Kuntokartoitus alkaa 10. heinäkuuta ja päättyy kun kaikki kartoitettavat kadut on käyty läpi. Osallistumista varten pyöräilijä tarvitsee ilmaisen Crowdchupa-mobiilisovelluksen sekä älypuhelimen, joka tulee kiinnittää polkupyörän tankoon. Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot.

Kaupunki toivoo kokeilun tuottavan kattavasti tietoa jalankulku- ja pyöräväylien kunnosta, kertoo Helsingin katukunnossapidon projektipäällikkö Antti Takkunen.

”Perinteisesti tarkoitukseen on käytetty esimerkiksi erillisiä mittausajoneuvoja, kun taas tässä toteutuksessa tiedon keruu hoituu ketterästi ja kevyesti pyöräilijöiden avulla. Osallistujille iso kiitos jo etukäteen! Kartoituksesta hyötyvät kaikki osapuolet, eli nyt pääsee tekemään varsinaista hyötyliikuntaa.”

Pyöräväyliä kartoitetaan reilut 300 kilometriä

Jos menetelmä osoittautuu toimivaksi ja pyöräväylien vauriotyypeistä saadaan relevanttia tietoa, sitä pystytään hyödyntämään korjaustarpeen arvioinnissa ja toimenpiteiden priorisoinnissa. Kartoitettavia pyöräväyliä on reilut 300 kilometriä, kun pyöräväyliä on Helsingissä yhteensä noin 1200 kilometriä. Mukaan on valittu pääasiassa päällystettyjä pyöräliikenteen pääreittejä.

Pyöräteitä kartoitetaan sovelluksella samaan aikaan myös Tampereella sekä Vaasassa, Kuopiossa, Vihdissä ja Paimiossa, joissa sovellusta on jo aiemmin käytetty ajoratojen kuntokartoituksessa.

”Joukkoistamalla kuntokartoitukset on mahdollista toteuttaa tunneissa ja niiden kustannukset voidaan jopa puolittaa. Käyttäjät tienaavat keskimäärin yli kaksi euroa kilometriltä”, kertoo sovelluksen kehittäneen yrityksen Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Tarkempaa tietoa Helsingin kartoitustempauksesta saat liittymällä Crowdchupan sähköpostilistalle tai Facebook-seuraajaksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Takkunen, projektipäällikkö
Helsingin kaupunki
puh. 040 687 2414
antti.takkunen@hel.fi

Toni Paju, toimitusjohtaja
Crowdchupa
puh. 050 322 6263
toni.paju@crowdchupa.com

Kuvat

Kuva: Juhani Poutanen, Crowdchupa
Kuva: Juhani Poutanen, Crowdchupa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme