Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pyöräilyolosuhteet paranevat Saariston Pienellä Rengastiellä

Jaa
Saariston pienellä rengastiellä kehitetään pyöräilyn olosuhteita. Kesän 2021 aikana pienelle rengastielle saatiin uuden tieliikennelain mukaiset pyöräilyn opasteet. Olemassa olevia jalankulku- ja pyöräilyväyliä parannettiin uusimalla päällystettä Paraisilla sekä leventämällä ja päällystämällä kivituhkapintainen väyläosuus ennen Nauvon lauttarantaa. Pienen rengastien varrelle asennetaan pyörien pikahuoltopisteitä, joista osa on jo saatu paikoilleen. Myös muita parannuksia on tulossa. Parannukset toteutetaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen sekä Naantalin ja Paraisten yhteisrahoituksella ja ne ovat osa valtion ja Turun kaupunkiseudun kuntien välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimusta (MAL-sopimus).
Pyörien pikahuoltopiste
Pyörien pikahuoltopiste

Saariston pieni rengastie on rengasreitti, joka alkaa Turusta ja kulkee Naantalin ja Rymättylän kautta Hankaan, sieltä yhteysaluksella Nauvoon, josta edelleen Paraisille ja takaisin Turkuun. Reitin voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Koko reitti on nyt opastettu uuden tieliikennelain mukaisilla pyöräilyn opasteilla, joissa on Saariston rengastien tunnus ja näin ollen pyöräillessä on nyt helppo seurata oikeaa reittiä.

Pienen rengastien jalankulku- ja pyöräilyväylää uudelleen päällystettiin Paraisten keskustan ja Ersbyn välillä noin kolmen kilometrin matkalla ennen heinäkuun pyöräilysesonkia. Lisäksi Lillmälössä levennettiin ja asfaltoitiin viimeinen kivituhkapintainen osuus ns. polkutiestä ennen Nauvon lauttarantaa. Parannettu osuus oli noin kolme kilometriä. Näin saatiin valmiiksi koko 13 kilometrin pituisen polkutien parantaminen ja osuus on nyt kokonaisuudessaan asfaltoitu. Tälle entiselle polkutieosuudelle asetettiin myös ennakkovaroitusmerkkejä yllättävistä mutkista ja jyrkistä mäistä. Polkutie on aikoinaan rakennettu edullisesti suunnitteluohjeista tinkien, joten siellä on tavanomaisesta pyörätiestä poikkeavia mutkia ja mäkiä. Niitä ei kustannussyistä voitu parantaa polkutien päällystämisen yhteydessä. Ennakkovaroitusmerkeillä pyritään kuitenkin ehkäisemään yllättäviä tilanteita ja mahdollisia onnettomuuksia.

Pienen rengasten varrelle asennetaan myös viisi pyörien pikahuoltopistettä. Näistä neljä pistettä on jo saatu paikoilleen ja ne sijaitsevat Paraisten keskustassa, Lillmälön lauttarannassa, Hangassa ja Röölässä. Pikahuoltopisteestä löytyvät yleisimmät pyörän huollossa tarvittavat työkalut sekä jalkapumppu. Pikahuoltopisteessä on mahdollista nostaa pyörä telineelle huollon ajaksi.

Pienen rengastien tulevia parantamistoimenpiteitä on niin ikään MAL-hankkeena rakennettava jalankulku- ja pyöräilyväylä Särkänsalmen sillan kohdalle Naantalissa. Uusi väylä tulee olemaan noin 1,2 km pitkä ja sen myötä muodostuu yhtenäinen jalankulku- ja pyöräilyväyläyhteys Naantalista Merimaskuun. Väylän kustannusarvio on noin 3,0 milj. €. Kustannukset jakautuvat puoliksi Naantalin kaupungin ja ELY-keskuksen kesken. Rakentamistyöt alkavat vuonna 2022, jonka aikana hanke on tarkoitus saada myös valmiiksi.

Prostvikin ja Nauvon välisen jalankulku- ja pyöräilyväylän tarve on jälleen nostettu keskusteluihin. Kyseiselle välille on laadittu tiesuunnitelma jalankulku- ja pyöräilyväylästä 2010-luvun alkupuolella, mutta väylä jäi silloin rahoituksen puuttuessa toteuttamatta. Tiesuunnitelman päivittäminen on nyt todettu tarpeelliseksi sekä ELY-keskuksen että Paraisten kaupungin osalta. Väylän ratkaisuja joudutaan tiesuunnitelmassa muuttamaan nykyisen ohjeistuksen mukaiseksi. Norrströmmenin ja Biskopsön siltojen leventäminen on todettu erittäin haastavaksi ja osin mahdottomaksi. Rahoitusta tiesuunnitelman päivitykseen ei vielä ole.

Saariston pienen rengastien lisäksi parantamistoimia tullaan pohtimaan ns. isolla rengastiellä eli Saariston varsinaisella Rengastiellä. Rengastie kulkee Turusta Naantalin kautta Kustaviin ja sieltä Brändön, Houtskarin ja Korppoon kautta Paraisille ja takaisin Turkuun. ELY-keskus käynnistää todennäköisesti vuonna 2022 ison rengastien jalankulun ja pyöräilyn kehittämissuunnitelman laatimisen.

Lisätietoa: Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikennejärjestelmäasiantuntija Piritta Keto, p. 050 380 7760

Avainsanat

Kuvat

Pyörien pikahuoltopiste
Pyörien pikahuoltopiste
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Sepelin poisto aloitetaan tärkeimmiltä pääpyöräreiteiltä heti kelien salliessa21.3.2023 14:47:06 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on meneillään kokeilu liukkaudentorjuntaan käytetyn sepelin kevätharjausten aikaistamisesta Turun, Porin ja Rauman kaupunkiseuduilla tärkeimmillä pääpyöräilyreiteillä. Kokeilussa harjaukset pyritään tekemään määritellyillä väylillä maaliskuun loppuun mennessä. Toistaiseksi kelit ovat monin paikoin vielä melko talvisia. Urakoitsijat seuraavat sääennusteita ja ryhtyvät sepelin poistoon heti kelien salliessa.

I februari minskade antalet arbetslösa något i Egentliga Finland21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av februari 20 700 arbetslösa arbetssökande. I februari brukar antalet arbetslösa vanligen minska jämfört med januari och så gick det även denna gång. Antalet arbetslösa minskade med 300 personer jämfört med föregående månad. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 900 personer (4 %), dvs. något snabbare än i hela landet generellt (3%). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 300 (13 %) personer jämfört med året innan. I slutet av februari var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 9,0 %, vilket är 0,5 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften mindre än genomsnittet för hela landet (9,7%). I februari var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen och Saloregionen. I Saloregionen var antalet arbetslösa ändå nästan oförändrat. Jämfört med året innan fann

Varsinais-Suomen työttömien määrä tippui hieman helmikuun aikana21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä laskee normaalisti jonkin verran tammikuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä supistui 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 900 henkilöllä (4 %) eli hieman nopeammin kuin koko maassa yleisesti (3 %). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä laski 300 henkilöllä (13 %) verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,0 % eli 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,7 %) keskimäärin. Helmikuussa työttömiä oli Vakka-Suomea ja Salon seutua lukuun ottamatta vähemmän kolmessa muussa Varsinais-Suomen seutukunnassa verrattuna vuodentakaiseen. Salon seudulla työttömien määrä pysyi kuitenkin lähes identtisenä. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme