Varsinais-Suomen ELY-keskus

Pyörällä Saariston Rengastiellä? Ehdottomasti!

Jaa

Saariston Rengastie on kiva kiertää myös pyöräillen. Elämys on ainutlaatuinen ja tarjoaa monenlaisia maisemia ja nähtävyyksiä. Isolla Rengastiellä on pyöräiltävää parisen sataa kilometriä ja Pienellä Rengastiellä pituutta on noin 120 kilometriä. Reitti on kuljettavissa ympäri pyöräillen vain kesäkaudella. Muistathan pyöräilyreissua suunnitellessasi saaristoliikenteen aikataulut, jotka löytyvät Lautta.net-reittioppaasta.

Rengastien varrella on pyörien huoltopisteitä. Seudullisten pyöräilyreittien viitoitusta ja opastusta on uusittu uusilla opastusmerkeillä. Turvallisuuden lisäämiseksi Saariston rengastielle on tulossa tänä kesänä infotaulut, joissa muistutetaan muut liikennemuodot huomioivasta turvallisesta ajotavasta.

Keskeisillä kaupunkiseutujen bussipysäkeillä on pyörien liityntäpysäköintipaikkoja. Saaristotien varrella pyöräparkkeja on mantereen puolella. Jos olet yhdistämässä pyöräilyn ja joukkoliikenteen, polkupyörä on mahdollista ottaa mukaan linjoille 901–904 (Turku-Parainen-Nauvo-Korppoo-Houtskari). Näillä linjoilla on tavarankuljetustila. Pyöräpaikkaa ei kuitenkaan voida varmuudella luvata, eikä sitä voi varata etukäteen. Kuljetusmaksu on 5 e / pyörä.

Pyörän kuljettaminen maantielautoilla ja yhteysaluksilla on mahdollista. Lautoilla tai aluksilla ei ole kuitenkaan omia, erillisiä kiinnityspaikkoja pyörille. Henkilökunta opastaa pyörien paikan aluksilla.

Jalankulku- ja pyöräilyväylät Saariston Rengastiellä

Saariston Iso Rengastie kulkee Turusta Naantalin kautta Kustaviin. Kustavista rengastie jatkuu Brändön, Houtskarin ja Korppoon kautta Paraisille ja takaisin Turkuun.

Erillinen jalankulku- ja pyöräilyväylä on väleillä Turun keskustasta Paraisille Nauvon lauttarantaan saakka (noin 40 km) sekä Turun keskustasta Naantalin Merimaskuun Kirkonsalmentien risteykseen saakka (noin 27 km), josta Särkänsalmen sillan kohta rakentuu vuonna 2022. Muilta osin reitillä pyöräillään pääasiassa tienpientareella.

Saariston Pieni Rengastie alkaa Turusta ja kulkee Naantalin ja Rymättylän kautta Hankaan. Hangasta rengastietä kuljetaan yhteysaluksella Nauvoon, josta edelleen Paraisille ja takaisin Turkuun.

Tällä reitillä erillinen jalankulku- ja pyöräilyväylä on väleillä Turun keskustasta Paraisille Nauvon lauttarantaan saakka (noin 40 km) sekä Turun keskustasta Naantaliin Rymättyläntien risteykseen saakka (noin 23 km) sekä Rymättylässä noin 3 kilometrin matkalla. Huomioithan, että Särkänsalmen sillan kohta rakentuu vuonna 2022. Muilta osin reitillä pyöräily pääasiassa tienpientareella.

Pienen Rengastien reitti on opastettu Turusta Pienen Rengastien ympäri pyöräilyopasteilla. Rengastie on opasteissa merkitty Saariston Rengastien tunnuksella ja pyöräillessä on helppo seurata oikeaa reittiä.

Saariston Rengasteillä tienpientareet ovat monin paikoin hyvin kapeat ja turvallinen pyöräily edellyttää valppautta. Turvallisuuden lisäämiseksi Saariston Rengasteille on tulossa tänä kesänä infotaulut, joissa muistutetaan kaikkia tienkäyttäjiä muut liikennemuodot huomioivasta turvallisesta ajotavasta. Toinen infotaulu on tulossa Kustavintielle Y-tien läheisyyteen, jossa piennar kapenee. Toinen on tulossa Nauvon Prostvikiin, josta pyöräreitti jatkuu pidemmälle saaristoon ilman erillistä pyöräilyväylää. Saaristossa autoja liikkuu tyypillisesti jonossa lauttojen purkautuessa, minkä jälkeen liikenne on yleensä rauhallisempaa.

Pyörien huoltopisteet Pienen Rengastien varrella

Saariston Pienen Rengastien varrelle on asennettu viisi pyörien pikahuoltopistettä. Huoltopisteet sijaitsevat Paraisten keskustassa, Lillmälön lauttarannassa, Nauvossa, Hangassa ja Röölässä. Pikahuoltopisteestä löytyvät yleisimmät pyörän huollossa tarvittavat työkalut sekä jalkapumppu. Pikahuoltopisteessä on mahdollista nostaa pyörä telineelle huollon ajaksi.

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikennejärjestelmäasiantuntija Piritta Keto, p. 0295 022 763

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Saariston Rengastiet
Saariston Rengastiet
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Keskikesän päällystystöitä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa1.7.2022 13:15:17 EEST | Tiedote

Yleisimmän kesälomakauden liikenteellisesti merkittävin tienpäällystyskohde lounaisessa Suomessa sijaitsee Salossa. Valtatietä 1 päällystetään Uskelanjoen ja Isokylän moottoritietunneleiden länsipään välillä. Työ toteutetaan viikolla 28 ilta- ja yöaikaan noin klo 18–06 välisenä aikana. Liikenne ohjataan työkohteen ohitse yhdellä kaistalla ja tästä saattaa hiljaisemmankin liikenteen aikana aiheutua ruuhkautumista ja jonoja.

Mynämäellä Joenperän siltatyömaan liikennekatko siirtyy myöhemmäksi1.7.2022 11:12:13 EEST | Tiedote

Mynämäellä maantiellä 2021 (Karjalantie) sijaitsevan Joenperän sillan kesäkuussa alkaneissa korjaustöissä seuraavana on vuorossa sillan kansirakenteiden uusiminen. Kansirakenteiden uusimistöiden ajaksi liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla ja liikennekatkon oli määrä alkaa 4.7. Liikennekatkon aikataulua joudutaan kuitenkin siirtämään myöhemmäksi. Uudesta liikennekatkon ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin, kun aikataulu tarkentuu.

Vid färjleden i Högsar genomförs ett ettårigt försök med sjötrafikljus- och märkningar30.6.2022 09:58:48 EEST | Tiedote

Finlands Färjetrafik Ab har i samarbete med NTM-centralen i Egentliga Finland testat och utvecklat en eldriven vajerfärja vid färjeläget i Högsar i Nagu sedan 2018. Man kan avsevärt minska utsläppen från färjetrafiken med eldrivna vajerfärjor. Dragvajern är nära vattenytan i färjans färdriktning och tidvis rejält ovanför vattenytan. För att trygga säkerheten för den övriga sjötrafiken genomförs ett ettårigt försök med sjötrafikljus- och märkningar på färjleden i Högsar. Syftet med projektet är att bedöma möjligheterna att använda lösningen i större utsträckning på färjrutterna.

Högsarin lossiväylällä toteutetaan vuoden mittainen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilu30.6.2022 09:55:00 EEST | Tiedote

Suomen Lauttaliikenne Oy on yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa testannut ja kehittänyt sähkökäyttöistä vaijerivetoista lossia Högsarin lauttapaikalla Nauvossa vuodesta 2018 lähtien. Sähkökäyttöisillä vetovaijerilosseilla voidaan vähentää merkittävästi lossiliikenteestä aiheutuvia päästöjä. Vetovaijeri on lossin kulkusuunnassa lähellä vedenpintaa ja ajoittain reilusti vedenpinnan yläpuolella. Muun vesiliikenteen turvallisuuden varmistamiseksi toteutetaan vuoden mittainen vesiliikennevalo- ja merkintäkokeilu Högsarin lossiväylällä. Hankkeen tarkoituksena on arvioida mahdollisuudet käyttää ratkaisua laajemmin lossireiteillä.

Piispanristin pyöräilylaskuri kertoo pyöräilijämäärien vaihteluista27.6.2022 09:12:42 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY keskus asensi kiinteän pyöräilylaskurin maantien 110 jalankulku- ja pyöräilyväylille Piispanristille toukokuussa 2020. Kahden vuoden laskentatulosten perusteella voidaan pyöräilijämäärissä havaita selkeä vuodenaikavaihtelu. Myös arkiliikenteen ja viikonlopun pyöräilijäjakauma on aivan erilainen ja lisäksi säätilat vaikuttavat merkittävästi pyöräilijämääriin. Kesäisin maantien 110 vartta pyöräilee päivittäin noin 1200 pyöräilijää päivässä, arkisin hieman enemmän ja viikonloppuisin vähän vähemmän. Vuonna 2021 pyöräilijälaskuri rekisteröi yhteensä lähes 250 000 pyöräilijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme