Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pyöräväylien yksisuuntaistaminen jatkuu kantakaupungissa – Helsinginkadun ja Nordenskiöldinkadun työt käynnistyvät huhtikuussa

Jaa

Helsingin kaupunki muuttaa tänä vuonna useita nykyisin kaksisuuntaisia pyöräliikenteen järjestelyitä yksisuuntaisiksi kantakaupungin alueella. Rakennustyöt käynnistyvät tällä viikolla Helsinginkadulla ja ensi viikolla Nordenskiöldinkadulla.

Pyöräväylät päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella. Kuvassa Hämeentien pyöräkaista. Kuva: Raine Huvila
Pyöräväylät päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella. Kuvassa Hämeentien pyöräkaista. Kuva: Raine Huvila

Helsinginkadun pyöräliikenteen yksisuuntaistamiseen liittyvät työt Alppipuiston ja Vauhtitien välisellä risteysalueella aloitetaan viikolla 16. Töiden aikana parannetaan jalankulun ja pyöräliikenteen erottelua, mutta pyöräliikenne säilyy kaksisuuntaisena siihen saakka, kunnes Sturenkadun risteysalueelle rakennetaan pyöräilyn yksisuuntaisuutta tukevat järjestelyt.

Helsinginkadulla parannetaan myös kadun kuivatusta, rakennetaan uudet liikennevalot sekä tehdään niihin liittyviä kaapelointitöitä. Töiden aikana puretaan istutuksia Töölönlahden rantaraitin puolelta kahden uuden yhteiskäyttöpylvään rakentamisen vuoksi. Istutukset uusitaan uusien pylväiden rakentamisen jälkeen. Yhteiskäyttöpylväiden perustuksia varten tehdään pienimuotoisia ponttaus- ja paalutustöitä, joista aiheutuu melua. Häiritseviä töitä tehdään arkisin kello 7–18 välisenä aikana.

Nordenskiöldinkadun pyöräväylän yksisuuntaistaminen Auroranportin ja Vauhtitien välillä aloitetaan viikolla 17. Urakan aikana uusitaan myös pienissä määrin nurmikkoa sekä siirretään liikennevalojen ohjauskaappi ja liikennevalojen kaapeliputkia. Samalla siirretään Auroranportilla oleva Auroran sairaalan linja-autojen odotuskatos asfaltin reunaan viheralueelle. Nordenskiöldinkadulla työskennellä arkisin kello 7–18 välisenä aikana.

Työalueet rajataan työmaa-aidoilla, jotta alueella liikkuminen on turvallista. Pyöräilijöille ja kävelijöille merkitään kiertotiet työalueiden ohi. Työt eivät aiheuta muutoksia joukkoliikenteen eikä autoliikenteen reitteihin. Sekä Helsinginkadun että Nordenskiöldinkadun työt valmistuvat elokuun loppuun mennessä.

Pyöräväyliä uudistetaan ympäri kantakaupunkia

Helsinginkadun ja Nordenskiöldinkadun lisäksi pyöräliikenteen uudistuksia tehdään tänä vuonna vielä Savonkadulla, Ratapihantiellä, Viipurinkadulla, Kotkankadulla ja Stenbäckinkadulla. Kaikki työt pyritään saamaan loppuun elokuun 2022 loppuun mennessä.

Helsinginkadulla, Nordenskiöldinkadulla ja Stenbäckinkadulla urakoitsijana toimii VRJ Etelä-Suomi.

Stara uudisti Aleksis Kiven kadun pyöräliikennettä yksisuuntaiseksi alkuvuodesta 2022, minkä lisäksi Stara rakentaa Viipurinkadun, Savonkadun, Ratapihantie ja Kotkankadun uudet pyöräilyjärjestelyt.

Uudistukset parantavat liikenneturvallisuutta ja selkeyttävät liikennejärjestelyitä

Uusissa liikennejärjestelyissä hyödynnetään pääosin nykyisiä katurakenteita. Merkittävimmät muutokset tehdään risteysalueille. Uudet pyörätiet ja -kaistat päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella, jotta ne erottuvat selkeästi jalkakäytävästä ja ajoradasta.

Uudistusten tavoitteena on parantaa kantakaupungin pyöräliikenneverkon toimivuutta ja selkeyttää liikennejärjestelyitä.

Yksisuuntaiset pyöräväylät ovat kaksisuuntaisia väyliä turvallisempia erityisesti risteysalueilla, ja ne myös vähentävät pyöräilijöiden kohtaamisista aiheutuvia vaaratilanteita. Samalla jalankulun olosuhteet ja turvallisuus paranevat, kun pyöräliikenne ja jalankulku erotellaan toisistaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Nyyssönen
projektinjohtaja, Helsinginkatu
kaupunkiympäristön toimiala, rakennuttaminen
p. 09 3102 0569
anna.nyyssonen@hel.fi

Juhani Jaatinen
projektinjohtaja, Nordenskiöldinkatu
kaupunkiympäristön toimiala, rakennuttaminen
p. 09 3107 0693
juhani.jaatinen@hel.fi

Urakoitsija:
Veijo Rasanen
työnjohtaja
VRJ Etelä-Suomi Oy
p. 050 468 8733
veijo.rasanen@vrj.fi

Kuvat

Pyöräväylät päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella. Kuvassa Hämeentien pyöräkaista. Kuva: Raine Huvila
Pyöräväylät päällystetään punaisella asfaltilla ja pinnoitteella. Kuvassa Hämeentien pyöräkaista. Kuva: Raine Huvila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 19.5.202219.5.2022 19:03:51 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 19.5.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 9.6.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme