Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Raahen vesistöjen säännöstelyn kehittäminen etenee, selvityksiä esitellään yleisötilaisuudessa 25.1.

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Raahen kaupunki ja SSAB Europe Oy tekivät vuosi sitten Raahen säännösteltyjen vesien tilan parantamista koskevan yhteistyösopimuksen. Sopimusosapuolet laativat vuosittain toimenpideohjelman, jossa sovitaan toimenpiteiden aikataulu, vastuut ja rahoitus. Vuoden 2022 toimenpiteinä on mm. laadittu uusi väliaikainen säännöstelyohje sekä selvitetty Haapajoen ja Pattijoen uomien vetokykyä.

Haapajärven tekojärvi.
Haapajärven tekojärvi.

Laadittuja selvityksiä esitellään kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa keskiviikkona 25.1.2023 klo 18–20 Tapahtumatalo Raahen Fregatti-salissa (Kirkkokatu 28, Raahe). Kahvitarjoilu 17:30 alkaen. Yleisöltä toivotaan näkemyksiä vuosien 2023–2024 toimenpiteistä.

Raahen terästehtaan vedenottoa varten on 1960-luvun alussa tehty vesistöjärjestely, jossa Piehinginjoen, Pattijoen ja Haapajoen vedet on ohjattu tehtaan käyttöön. Tätä varten on rakennettu Haapajärven tekoallas sekä padottu merestä Siniluodonlahti ja Kuljunlahti, jotka toimivat varastoaltaina.

Vesistöjärjestelyyn ja vedenkäyttöön liittyviä lupia ja kunnossapitovastuita on tällä hetkellä sekä valtiolla, Raahen kaupungilla että SSAB:lla. Järjestely on parantanut alueen tulvasuojelua, mutta toisaalta aiheuttanut mittavia muutoksia vesiluonnolle. Terästehtaan vedentarve on vuosikymmenten saatossa pienentynyt ja kierrätys lisääntynyt. Jatkossa vesistöjen säännöstelyssä on mahdollista ottaa aiempaa paremmin huomioon mm. vesistöjen tila ja virkistyskäyttö.

Alkuvuonna 2022 Haapajärven pinta oli tavallista alempana edellisenä vuonna tehtyjen juoksutusputken huoltotöiden takia. Vesipinta palautettiin tavanomaiselle tasolleen kevättulvan aikaan. Kevättulvaan varauduttiin laskemalla altaan pintaa tavanomaista alemmas. Heinäkuun lopun – elokuun vesisateista allasta täytettiin Pattijoen puolelta, jotta virtaamaa Pattijoen alaosalla voitaisiin vähentää.  Vuonna 2022 Haapajärven pinta oli luparajojen mukainen ja pääosin keskimääräisellä tasolla.

Säännöstelykäytäntöjä on jatkossa tarkoitus kehittää parempaan suuntaan ottaen huomioon Pattijoen ylä- ja alaosa, Haapajoki, Haapajärven tekojärvi, Piehinginjoki, Siniluodonlahti ja Kuljunlahti.

Säännöstelyn päätarkoituksena säilyy edelleen tehtaan vedenoton turvaaminen. Lisäksi painotetaan vesistöjen ekologian ja virkistyskäytön kannalta positiivisia toimia, ja huomioidaan Pattijoen alaosan tulvasuojelu. Säännöstelykäytäntöjä kehitetään nykyisten säännöstelylupien ehtojen puitteissa. Pääperiaatteena on käyttää vesistön säännöstelyrakenteita turvallisella, luvanmukaisella ja kestävällä tavalla. Tavoitteena on pyrkiä eri intressien (mm. vedenotto, virkistyskäyttö, ekologia, tulvasuojelu) kannalta optimaaliseen tilanteeseen myös erilaisissa vesitilanteissa. Tavoitteena on toimia vesi- ja säätilanteiden muuttuessa ripeästi, mutta harkiten ja pitkäjänteisesti.

Haapajoen ja Pattijoen uomien vetokykyä ja tulvivia alueita on tarkasteltu vuonna 2022 mallinnuksen avulla eri virtaamilla. Haapajoella suurikaan tulva ei uhkaa asutusta, mutta Pattijoella tulva nousee lähelle asuinrakennuksia. Tulvimista voitaisiin vähentää raivaamalla puustoa ja pensaikkoa jokiuomista tietyillä uomajaksoilla. Rantakasvillisuudella on myös monia hyötyjä ja sitä suositellaan säästettäväksi niillä uomajaksoilla, missä kasvillisuudesta ei ole haittaa uoman vetokyvylle.

Pattijoen pumppaamon on tarkoitus pumpata Haapajärven tekoaltaan kanavasta vettä Pattijokeen pienten virtaamien aikana. 2022 on selvitetty, ettei pumppaamon käyttö ole tällä hetkellä mahdollista, koska kanava on liettynyt pahoin pumppaamon imuputken kohdalla. Nykyinen pumppu ei myöskään ole riittävän tehokas tavoiteltavaan vesimäärän pumppaamiseen.  Pumppaamon kehittämisen yhteydessä arvioidaan myös Haapajärven kanavan kunnostustarvetta. Raahen kaupunki on hakenut rahoitusta pumppaamon suunnitteluun ja peruskorjaukseen. Hankkeen suunniteltu toteutusaika on vuosina 2023–2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus: Susanna Juntunen, etunimi.s.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 305
Raahen kaupunki: Aino Alatalo, etunimi.sukunimi@raahe.fi, p. 040 130 3810

Toimenpiteet ja niiden vastuuhenkilöt:
Säännöstelyohjeen uudistaminen: Timo Hampinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pattijoen ja Haapajoen uomien vetokyky: Susanna Juntunen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pattijoen pumppaamon käytön kehittäminen: Mikael Yritys, Raahen kaupunki

Kuvat

Haapajärven tekojärvi.
Haapajärven tekojärvi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Työttömien määrä kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla27.1.2023 08:05:00 EET | Tiedote

Työttömien määrä kasvoi viime vuoden lopussa Pohjois-Pohjanmaalla. Varsinkin lomautettuja oli vuoden vaihteessa huomattavasti enemmän kuin vielä syksyllä. Osa lisäyksestä johtuu heikentyneestä taloustilanteesta ja vähentyneestä työntekijätarpeesta, osa muutoksesta on tyypillistä kausivaihtelua, kun useissa tehtävissä työt vähenevät talvikuukausina. Avointen työpaikkojen tarjonnassa on nähtävissä edelleen pudotusta aiemmasta.

Oijärvelle laaditaan uusi säännöstelyohje25.1.2023 13:08:07 EET | Tiedote

ELY-keskus laatii Iin kunnassa Kuivajoen vesistöalueella sijaitsevalle Oijärvelle uuden säännöstelyohjeen vuoden 2023 aikana vesilain valvojan kehotuksen vuoksi. Voimassa oleva säännöstelyohje on otettu käyttöön vuonna 2012. Ohjeen tavoitteena on mm. ollut parantaa Oijärven ekologista tilaa takaamalla riittävä kevättulva sekä estää järven vedenpinnan lasku liian alas, koska se nopeuttaa rantojen umpeenkasvua. Lisäksi ohjeella on tavoiteltu luonnonmukaisempia virtaamaolosuhteita Oijärvestä lähtevään Kuivajokeen. Säännöstelyohjeen seurauksena etenkin kesäaikana vedenpinta on ollut tavoitetason yläpuolella. Vuonna 2012 käyttöön otettuun säännöstelyohjeeseen ollaan oltu pääosin tyytyväisiä ja ELY-keskuksen saaman palautteen määrä on vähentynyt. Viime vuosina palaute on kuitenkin lisääntynyt ja on havaittu nykyisen säännöstelyohjeen johtavan liian korkeisiin kesävedenpintoihin, josta voi olla haittaa mm. alueen linnustolle. Lisäksi vedenpinta on päässyt nousemaan kesä- ja syyssateiden myötä

ELY-keskus päätti asettaa kaksi vaarantamiskieltoa rakennussuojeluasioissa Oulussa20.1.2023 10:20:53 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt 19.1.2023 kaksi vaarantamiskieltoa koskevaa päätöstä. Vaarantamiskiellot määrättiin Tuirassa sijaitsevalle entiselle Kuulovammaisten koulurakennukselle, asuntolarakennukselle ja johtajan asuntorakennukselle (os. Lossikuja 6) kiinteistöineen ja Myllytullissa sijaitsevalle Pohjois-Pohjanmaan museorakennus Ainolalle (os. Ainolanpuisto 1) lähiympäristöineen.

Yleisötilaisuudet valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Pyhäjärvi - Pulkkila18.1.2023 09:57:31 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on käynnistänyt kesällä 2022 toimenpideselvityksen laatimisen valtatien 4 kehittämisestä Pyhäjärven ja Pulkkilan välillä. Selvityksessä määritetään pitkän aikavälin tavoitetilan toimenpiteet yhteensä noin 90 km pituiselle valtatiejaksolle, joka sijoittuu Pyhäjärven, Kärsämäen ja Siikalatvan kuntien alueelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme