Räävitön fyysikkorap voitti Science-lehden Dance your Ph.D. -kisan

Science-lehden vuosittain järjestämän Dance your Ph.D. -kisan on voittanut joukko Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöitä. Jakub Kubečka, Ivo Neefjes ja Vitus Besel elävöittivät ilmakehän molekyyliklustereita käsittelevää tutkimustaan räävittömillä lyriikoilla, tanssiliikkeillä, animaatioilla ja dronekuvalla. Tulos toi ryhmälle voiton myös Dance your Ph.D. -kisan fysiikkakategoriassa.
– Kun valmistauduin kuvauksiin, kuuntelin kappaleen ääniraitaa varmaan 30 kertaa päivässä kuukauden ajan sisäistääkseni sen kunnolla. Taisin nähdä siitä uniakin. Koko prosessin ajan pidimme mielessä, että haluamme näyttää tiedemaailman ulkopuolisille, että tiede voi olla hauskaa, höpsöä ja jännittävää, Kubečka kertoo.
Koronarajoitukset vaikuttivat
Dance your Ph.D. -kisan osallistujien piti tutkimuksensa popularisoinnin lisäksi ratkaista myös se, miten huomioida koronarajoitukset videoiden kuvauksissa.
– Kun kuvaukset lähestyivät, Suomen koronatilanne huononi. Yhä enemmän rajoituksia astui voimaan, ja vaikutti jo siltä, että emme pääse lainkaan kuvaamaan. Mutta lopulta saimme luvan kuvata, kunhan noudattaisimme turvallisuusohjeita. Mukautimme videota niin, että samassa tilassa paikalla oli aina korkeinta kaksi ihmistä, esiintyjä ja kuvaaja. Suuri osa videosta tapahtuu ulkona, tutkijat kertovat.
Dance your Ph.D. -kisan järjestää Science-tiedelehti. Kisassa on neljä kategoriaa: biologia, kemia, fysiikka ja yhteiskuntatieteet. Tänä vuonna kisa järjestettiin 13:nnen kerran.
Jokaisen kategorian voittaja palkittiin 750 dollarilla. Helsingin yliopiston trio pokkasi lisäksi 2000 dollarin palkinnon koko kisan voittajina.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Katso voittajavideo: Molecular Clusters
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jakub Kubečka (englanniksi)
Tohtorikoulutettava, llmakehätieteiden keskus INAR, Helsingin yliopisto
jakub.kubecka@helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopistoPL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Oikeisto arvostaa sosiaalisessa mediassa tykkää-toimintoa, vasemmisto välttää sitä24.10.2025 11:04:34 EEST | Tiedote
Oikeistolainen aatemaailma hyväksyy kilpailullisen logiikan sosiaalisessa mediassa. Tässä aatteessa parhaat ajatukset nousevat esille tykkäämällä. Vasemmistolaisessa aatemaailmassa karsastetaan ideoiden välistä kilpailua, ilmenee tutkimuksesta.
Uusi tutkimus paljastaa poikkeavuuksia aivojen dopamiini- ja opioidijärjestelmässä autismikirjon häiriössä24.10.2025 10:22:19 EEST | Tiedote
Löydökset voivat selittää poikkeavaa sosiaalista käyttäytymistä ja tunne-elämää autismissa.
Koiran aineenvaihdunta reagoi paremmin rasvaan kuin hiilihydraatteihin24.10.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän tutkimuksen mukaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävä kuivaruokavalio ja vähähiilihydraattinen, raakaan lihaan perustuva ruokavalio vaikuttavat huomattavan eri tavoin koirien energia-aineenvaihduntaan.
Meksikonlahti, Telepaatti vai Bara Bada Bastu? Vuoden nimi 2025 valitaan seitsemän finalistin joukosta23.10.2025 09:02:48 EEST | Tiedote
Nimistöntutkimuksen asiantuntijat ovat valinneet Vuoden nimi 2025 -finaaliin seitsemän ehdokasta. Voittaja valitaan Nimistöntutkimuksen päivillä 31. lokakuuta.
Härkäpavusta lihankorvikkeeksi: tutkimus tuo ratkaisuja rakenteen ja vatsaystävällisyyden haasteisiin22.10.2025 15:25:29 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että vähemmän jalostetut härkäpapuraaka-aineet tukevat lihankorvikkeiden kuitumaista rakennetta. Härkäpavun esikäsittely taas vähentää tuotteiden vatsavaivoja aiheuttavia yhdisteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
