Radioaktiiviset aineet löytyvät viranomaisten yhteistyöllä
Radioaktiivisten aineiden ja ydinaineiden valvontaan ja turvallisuuteen liittyvä toiminta on Suomessa Poliisin, Pelastuslaitoksen, Tullin ja tilanteesta riippuen monen organisaation yhteistyötä. Säteilyturvallisuuteen liittyvä syväosaaminen on Säteilyturvakeskuksessa (STUK).
Viranomaisyhteistyönä tehdyn havaitsemisarkkitehtuurin toimittaja, johtava asiantuntija Kari Peräjärvi STUKista toteaa, että hyvällä havaitsemisarkkitehtuurilla varmistetaan onnistunut ja kustannustehokas viranomaistoiminta, vältetään päällekkäistä tekemistä ja eri viranomaisten toimintojen väliin jääviä aukkoja.
Kari Peräjärven mukaan asiat ovat Suomessa varsin hyvällä tolalla. ”Pelkästään se, että meillä on yhteistyön arkkitehtuuri, joka pystytään kuvaamaan, on hyvä asia”, hän sanoo.
Julkaistu raportti osoittaa Peräjärven mukaan myös sen, että viranomaisyhteistyötä tulee vielä kehittää ja toiminnan resurssointi kaipaa jatkuvaa huomiota. Raportista on myös hyötyä, kun suunnitellaan alaan liittyvää tutkimusta.
Suomen ydinaineiden ja muiden radioaktiivisten aineiden havaitsemisarkkitehtuuri on rakennettu kansallisen CBRNE-strategian pohjalta. CBRNE-lyhenne tulee sanoista chemical, biological, radiological/nuclear, explosives. Kansallisen arkkitehtuurin laatimiseen kehottaa myös Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n suositus.
Tieto liikkuu asiantuntijaa nopeammin
Konkreettisina esimerkkeinä eri toimijoiden yhteistyöstä johtava asiantuntija Kari Peräjärvi mainitsee isoihin kansainvälisiin urheilutapahtumiin liittyvät turvajärjestelyt, joissa varaudutaan myös radioaktiivisten aineiden väärinkäyttöön. Toinen esimerkki on Suomen rajoilla tapahtuva ympärivuorokautinen valvonta, joka kattaa myös radioaktiiviset aineet. Säteilyvalvonta on liitetty operatiivisen viranomaistoiminnan kiinteäksi osaksi, jota STUK asiantuntijuudellaan tukee.
Viime vuosina Suomessa käyttöön otetut tekniset ratkaisut valvonnassa ja tiedonsiirrossa ovat tehostaneet viranomaisvalvontaa ja radioaktiivisten aineiden havaitsemista huomattavasti. Yhä harvemmin STUKin asiantuntija lähtee paikanpäälle tekemään mittauksia, koska muut viranomaiset pystyvät hoitamaan havainnoinnin ja mittaamisen kokonaisuudessaan. Mittaustieto tuloksista kulkee nopeasti ja luotettavasti STUKiin asiantuntijalle, joka tiedon perusteella pystyy antamaan suosituksia tilanteen hoitamiseksi etänä.
Safety Security Safeguards
Ydin- ja säteilyturvallisuuteen kuuluu, että ydinvoimalaitoksia ja säteilylähteitä teollisuudessa ja terveydenhuollossa osataan käyttää ja käytetään turvallisesti ja se, että vastuullisilla viranomaisilla on tieto siitä, missä ydinaineet ja muut radioaktiiviset aineet ovat. Olennainen osa turvallisuutta on myös lainvastaiseen toimintaan varautuminen ja sen estäminen. Jos vaarallisia radioaktiivisia aineita katoaa tai joutuu vääriin käsiin, ne pitää löytää ja palauttaa valvonnan piiriin.
Englanniksi toimintojen nimet ovat safety, security ja safeguards, kolme ässää. STUKin raportti ”Ydinaineiden ja muiden radioaktiivisten aineiden valtakunnallinen havaitsemisarkkitehtuuri” koskee nimenomaan lainvastaiseen toimintaan varautumista eli security-osuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Kari Peräjärvi, puh. (09) 759 88 705
Mediapalvelu
Puh:010 850 4761Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radioaktiva ämnen fortsätter att minska4.7.2025 09:57:23 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av miljön i Finland berättar vilka radioaktiva ämnen som inte ursprungligen hörde till naturen som hittades år 2024, var de påträffades och i vilka mängder de förekommer i miljön.
Radioaktiivisten aineiden määrä yhä laskussa4.7.2025 09:57:23 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen julkaisema Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa -vuosiraportti kertoo, mitä luontoon alun perin kuulumattomia radioaktiivisia aineita vuonna 2024 löytyi, mistä niitä löytyi ja kuinka paljon niitä ympäristössä on.
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme