Etelä-Savon ELY-keskus

Rahaa jaossa vesistökunnostushankkeisiin

Jaa

Etelä-Savon ELY-keskus myöntää avustuksia vesistökunnostusten toteuttamiseen ja suunnitteluun sekä vesiensuojelutoimijoiden alueellisten verkostojen vahvistamiseen. Erityisesti halutaan tukea maa- ja metsätalouden kokonaisvaltaiseen, valuma-aluelähtöiseen vesienhallintaan tähtääviä kunnostushankkeita. Haku on käynnissä ja päättyy 30.11.2022.

Hoitokalastusta. Kuva: Lasse Hämäläinen.
Hoitokalastusta. Kuva: Lasse Hämäläinen.

Rahoitettavilla vesistökunnostustoimilla edistetään ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmaa, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta maailman tehokkain vesiensuojelija. Avustettavilla hankkeilla halutaan muun muassa parantaa vesien tilaa ja vesiympäristöä sekä vahvistaa vesistökunnostajien ja valuma-alueiden eri maanomistajien yhteistyötä.

Avustettavia toimenpiteitä voivat vesikasvillisuuden poiston ja hoitokalastuksen lisäksi olla esimerkiksi vesienhallinnan ja valuma-aluekunnostusten yleissuunnittelu sekä konkreettisten toimien, kuten maa- ja metsätalousalueilla ravinnekuormitusta vähentävien vesiensuojelurakenteiden toteutus (esim. kosteikot ja virtaamansäätöpadot).

Avustuksilla voidaan tukea myös kuntien, yritysten, yhdistysten ja muiden paikallisten yhteisöjen muodostamien yhteistyöverkostojen toimintaa ja kehittymistä. Valtion tuen osuus on yleensä enintään puolet hankkeen kokonaiskustannuksista, mutta voi olla enemmänkin riippuen hankkeen vaikuttavuudesta.

Pertunmaalla järviä kunnostetaan yhteistuumin

Yksi Etelä-Savon alueella oleva aiemmin avustusta saanut taho on Pertunmaalla. Monivuotisessa hankkeessa on muun muassa hoitokalastettu, niitetty vesikasveja ja merkitty vedenalaisia kiviä. Tavoitteena on ollut järvien fosfori- ja typpipitoisuuksien pienentäminen. Pieni, mutta aktiivinen porukka paikallisia on puuhannut hankkeiden parissa jo vuosikymmeniä.

- Ennen teimme pelkästään osakaskunnan varoin kunnostuksia, mutta ELYn avustuksella on saatu kunnostuksista laajamittaisempia, toteaa Pertun osakaskunnan puheenjohtaja Kari Honkanen.

Näin aloitat kunnostushankkeen

Hanketta suunnitellessa on hyvä tietää vesistön nykyinen tila ja tehdyt toimet, sekä ottaa selville, vaativatko kunnostustoimet lupia. Myös kumppaneita kannattaa etsiä, sillä useimmat hankkeet hyötyvät yhteistyöstä. Ennakkoon on hyvä miettiä yhdessä ranta-asukkaiden, vesialueen omistajien ja muiden kiinnostuneiden kanssa oman vesistön ongelmia ja niihin sopivia kunnostustoimia. Lisäksi kannattaa suunnitella omarahoitusosuuden järjestämistä, selvittää hankkeelle sopiva vetäjä ja avustukselle järjestäytynyt hakijataho. ELY-keskus sekä valtakunnallinen Vesistökunnostusverkosto tarjoavat asiantuntija-apua vesistöjen taustatietojen keräämiseen, hankkeiden suunnitteluun sekä yhteistyökumppaneiden löytämiseen.

Hankkeeseen voi ryhtyä esimerkiksi vesiensuojelu- tai vesienhoitoyhdistys, säätiö, kyläyhdistys, ympäristöjärjestö, neuvontajärjestö, vapaa-ajan kalastukseen liittyvä yhdistys, kunta tai kaupunki. Hankkeen suunnitteluvaiheessa verkostoituminen on tärkeää, sillä useiden toimijoiden välinen yhteistyö lisää hankkeen vaikuttavuutta.

- Rahoitusmahdollisuudet vesistö- ja valuma-aluekunnostushankkeisiin ovat olleet viime vuosina hyvät. Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli ideoita löytyy, kannustaa johtava asiantuntija Juho Kotanen Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Vesistökunnostus hyödyttää kaikkia

Vesistöjen tila vaikuttaa merkittävästi luonnon ja ihmisten hyvinvointiin. Kunnostustoimilla varmistamme, että tulevatkin sukupolvet pääsevät nauttimaan viihtyisästä asuinympäristöstä sekä vesien virkistyskäytöstä uimarannoilla ja kala-apajilla. Lisäksi hyväkuntoiset vesistöt vahvistavat koko seutukunnan elinvoimaa. Ne tukevat kalataloutta, synnyttävät mahdollisuuksia matkailuliiketoimintaan ja piristävät kylätoimintaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöasiantuntija Lasse Hämäläinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 206
Johtava asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192
Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 029

Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Hoitokalastusta. Kuva: Lasse Hämäläinen.
Hoitokalastusta. Kuva: Lasse Hämäläinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme