Finanssiala ry

Rahamokat, opit ja kokemukset – Tonnin tubetuskilpailu nuorille

Jaa
Mokat, opit ja opetukset rahasta – niistä kertomalla voi voittaa tuhat euroa nuorille suunnatussa #Tubetatonni-kilpailussa. Tarkoitus on saada nuoret pohtimaan rahankäyttöään ja jakamaan kokemuksiaan muille. Finanssialan kumppaneineen toista kertaa järjestämän #Tubetatonni-kisan kilpailutöitä tehdään myös Nuorten Akatemian järjestämillä koulukiertueilla.

Kaikille yli 15-vuotiaille avoin tubetuskilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Hyvien kokemusten jälkeen kilpailun järjestämistä päätettiin jatkaa. Kilpailua järjestämässä ovat Finanssiala ry:n lisäksi FINE vakuutus- ja rahoitusneuvonta sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.

Kilpailua järjestävän Finanssiala ry:n Jussi Karhusen mukaan Youtube on tällä hetkellä luontainen kanava tavoittaa nuoria. ”Vaikkei nuori itse osallistuisi kilpailuun, saattaa omakohtaista pohdintaa tulla, jos oma kaveri tai muu nuorelle tärkeä mielipidejohtaja kertoo rahankäyttökokemuksistaan”, Karhunen sanoo. ”Kilpailuun osallistuakseen ei tarvitse olla ekonomisti tai makrotalouden fakiiri, vaan arkipäiväiset pohdinnat riittävät” Karhunen rohkaisee.

Videoita tehdään myös koulukiertueilla

Tänä vuonna #Tubetatonni-kisan videoita tehdään myös peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa Nuorten Akatemian järjestämillä koulukiertueilla tammi-helmikuun taitteessa. Porissa ja pääkaupunkiseudulla pidettäviä hieman alta 20 työpajaa ohjaa kolme nuorta, joilla on itsellään kokemusta tubettamisesta.

”Päätavoitteena kaikessa toiminnassamme on tukea nuorten osallisuutta. Nuorten talousosaaminen on ollut viime vuosina todella suosittu kouluvierailuaihe. #Tubetatonni -koulukiertue tarjoaa nuorille erilaisen ja mielekkään oppituntikokemuksen, kun opettajan sijaan luokan eteen astuu nuori tubettajaohjaaja. Kaikki työpajamme toteutetaan nuorelta nuorelle -periaatteella”, kertoo Nuorten Akatemian markkinointikoordinaattori Katerina Eskelinen.

Koulut voivat tilata työpajoja osaksi opetustaan. Pääkaupunkiseudulla pidettäviä työpajoja on vielä muutama vapaana kouluille varattavaksi.

Ammattivloggaajan vinkeillä voittoon?

Ammatikseen tubettava Tume on mukana kampanjassa omalle seuraajakunnalleen Finanssiala ry:n kanssa yhteistyössä tehdyllä videolla. Siinä Tume pohtii muun muassa kavereilta velkojen karhuamisen vaikeutta ja noloja tilanteita kassalla kun summa nousee arvaamattomiin lukemiin. Tiukkaa pohdintaa tulee myös siitä, ostaako ruokaa vai uudet kengät.

”Nykyään käytän rahaa enemmän kuin ennen. En kuitenkaan sanoisi itseäni tuhlaajapojaksi, säästän myös paljon. Tavoitteena olisi lähiaikoina muuttaa omilleen, joten rahankäyttö tulee viimeistään silloin painottumaan vuokraan, ruokailuun ja muihin arkisiin asioihin”, Tume pohtii omia tapojaan käyttää rahaa.

Ammatikseen vloggaavalla Tumella on Youtubessa lähes 170 000 seuraajaa. Yhdellä videolla hän tavoittaa kymmeniä tuhansia nuoria.

Tume neuvoo #Tubetatonni-kilpailuun osallistuvia nuoria pitämään videon ytimekkäänä. ”Vaikka puhutkin vain kameralle, kuvittele puhuttelevasi toista ihmistä! Videota kannattaa myös suunnitella. Käsikirjoituksen avulla on helppo kulkea loogisessa järjestyksessä”, Tume sanoo.

Kilpailuun voi osallistua lataamalla Youtubeen enintään kahden minuutin pituisen videon omasta arkisesta rahankäytöstään ja lähettämällä siitä tiedon järjestäjille. Kilpailu on auki 18.2. saakka. Lisätietoja kilpailusta saa osoitteesta www.tubetatonni.fi. Kilpailun parhaat palkitaan valtakunnallisen lukiolaisten Talousguru-kilpailun finaalin yhteydessä 2.3.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Tumen vlogi: Puhutaan rahaaSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Karhunen, Finanssiala ry, 020 793 4240
Katerina Eskelinen, Nuorten Akatemia, 050 3446 867
Tumen haastattelupyynnöt: Emmi Lehtomaa, 050 337 3623

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye