Finanssivalvonta

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet kohdennettava todellisen riskin mukaan - valvonnassa painotetaan riskienhallintakeinoja

Jaa
Finanssivalvonnan arviossa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeistä suomalaisella pankkisektorilla on verrattu kunkin pankin tarjoamien palveluiden riskitasoja sen käyttämiin riskinhallintakeinoihin. Kokonaisarvion pohjalta rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen kokonaisriski pankkisektorilla on merkittävä*. Finanssivalvonta kiinnittää erityistä huomiota talletuspankkien käytäntöihin asiakkaiden riskiluokituksista ja asiakkaiden palveluiden käytön seurannasta. Näiden avulla rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet kohdentuvat todellisen riskin mukaan.

Pankkitoiminnassa suurin riski rahanpesun ja terrorismin rahoittamisesta liittyy tuotteisiin ja palveluihin, jotka mahdollistavat varojen saattamisen laillisen maksujärjestelmän piiriin, niiden säilyttämisen sekä varojen siirtämisen nopeasti, tarvittaessa rajojen yli. Käytännössä erittäin merkittävä ominaisriski liittyy siis erilaisiin maksupalveluihin kuten käteispanoihin- ja käteisnostoihin, maksutileihin, rahanvälitykseen sekä maksutapahtumien toteutukseen ja vastaanottoon. Tuotteiden ja palveluiden riski näkyy erityisesti siinä, että talletuspankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten riskin on arvioitu olevan suurempi suhteessa luottolaitoksiin, jotka tarjoavat ainoastaan erilaisia rahoituspalveluita.

Riskiarviossa on otettu huomioon sellaiset valvonnan yhteydessä havaitut luottolaitosten riskien hallintakeinojen puutteet, joilla on kokonaisriskiä kohottava vaikutus. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistoimien on tärkeää kohdentua korkeariskisiin asiakkaisiin eivätkä ne toisaalta saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa matalariskisille asiakkaille. Siksi pankeilla on oltava käytännöt siihen, miten arvioivat asiakassuhteisiinsa ja toimintaansa liittyvät rahanpesuriskit, tunnistavat asiakkaansa sekä tuntevat ja seuraavat asiakkaidensa palvelujen käyttöä. Pankkien tarjoamien palveluiden ja niiden käytössä olevien riskienhallintakeinojen heikkouksien perusteella arvioituna suurin kokonaisriski on pääosin kotimaassa toimivilla pienemmillä talletuspankeilla.

- Kiinnitämme valvonnassa erityistä huomiota siihen, että pankeilla on käytössä menetelmät asiakkaiden riskiluokitteluun ja asiakkaiden toiminnan seuraamiseksi. Näillä voidaan varmistaa, että toimet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi kohdentuvat oikein nimenomaan korkeariskisiin asiakkaisiin, toteaa toimistopäällikkö Pekka Vasara Finanssivalvonnasta.

Sektorikohtainen riskiarvio ohjaa luottolaitoksiin kohdistuvia Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvontatoimenpiteitä tulevina vuosina. Sitä tullaan hyödyntämään muun muassa tarkastuskohteiden ja teema-arvioiden kohteiden valinnassa.

- Riskiarvion tehtävänä on ohjata valvojan työtä ja samalla kiinnittää valvottavien huomiota niiden toimintaan liittyviin riskeihin. Riskiarvion pohjalta ei esimerkiksi määrätä vielä seuraamuksia, mutta sen avulla tunnistetaan tarkemmin selvitettäviä ja valvottavia alueita, Vasara sanoo.

Finanssivalvonta on julkaissut yhteenvedon arviostaan sen valvonnan piiriin kuuluvien luottolaitosten toimintaan liittyvistä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen sektorikohtaisista riskeistä. Sektorikohtainen riskiarvio perustuu osittain Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ominaisriskiarvioon, joka julkaistiin huhtikuussa 2022.

Liitteet

* Finanssivalvonta käyttää rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä arvioidessaan seuraavaa asteikkoa, joka vastaa EBAn käyttämää asteikkoa: Erittäin merkittävä - Merkittävä - Melko merkittävä - Vähemmän merkittävä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa Pekka Vasara, toimistopäällikkö, Rahanpesun estäminen.


Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9 - 16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

Finansinspektionens bedömning: en del av de aktörer som beviljar konsumentkrediter hanterar inte insolvensriskerna i tillräcklig grad, brister även i avtalsvillkoren21.3.2024 13:15:00 EET | Tiedote

Finansinspektionen har bedömt hanteringen av insolvensrisker och rutinerna hos de aktörer som beviljar konsumentkrediter i Finland. Mellan dessa aktörer observerades betydande skillnader i hur de hanterar insolvensrisker: De andra kreditgivare som över­fördes under Finansinspektionens tillsyn i juli 2023 har betydligt större brister i sina kreditgivningsrutiner än bankerna. Av dessa andra aktörer som beviljar konsumentkrediter iakttar alla inte heller den lagstiftning som gäller konsumentkreditgivning i sina avtals­villkor. Finansinspektionen förutsätter att aktörerna korrigerar de brister som observerats i bedömningarna.

Finanssivalvonnan arvio: osa kuluttajaluotonmyöntäjistä ei hallitse maksukyvyttömyysriskejä riittävällä tavalla, myös sopimusehdoissa puutteita21.3.2024 13:15:00 EET | Tiedote

Finanssivalvonta on arvioinut Suomessa kuluttajaluottoja myöntävien tahojen maksukyvyttömyysriskien hallintaa ja menettelytapoja. Näiden toimijoiden välillä havaittiin huomattavia eroja maksukyvyttömyysriskien hallinnassa: Finanssivalvonnan valvontaan heinäkuussa 2023 siirtyneillä muilla luotonantajilla oli huomattavasti enemmän puutteita luotonmyöntökäytännöissään kuin pankeilla. Muista kuluttajaluotonantajista kaikki toimijat eivät myöskään täysin noudata sopimusehdoissaan kuluttajaluotonantoa koskevaa lainsäädäntöä. Finanssivalvonta edellyttää toimijoiden korjaavan arvioinneissa havaitut puutteet.

FIN-FSA’s assessment: some consumer lenders fail to manage default risks adequately, shortcomings also in contract terms21.3.2024 13:15:00 EET | Press release

The Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) has reviewed the management of default risks and conduct by parties granting consumer credit in Finland. Significant differences were identified among the market participants in the management of default risk: other lenders that were transferred under FIN-FSA supervision in July 2023 have significantly more shortcomings in their credit granting practices in comparison with banks. Furthermore, some of the other consumer lenders do not fully comply with legislation on consumer lending in their contract terms. The FIN-FSA will require these entities to remediate the shortcomings identified in the reviews.

Bedrägerier och svindlerier i anslutning till betalningar är ett ökande fenomen – enligt Finansinspektionens utredning är det möjligt att förbättra säkerheten vid skötseln av bankärenden19.3.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Olika bedrägerier och svindlerier i anslutning till betalningar har ökat kraftigt under de senaste åren. Även de metoder som de kriminella använder utvecklas hela tiden. Enligt Finansinspektionens utredning är det möjligt att förbättra säkerheten vid skötseln av bankärenden bland annat genom att utveckla säkerhetsgränser för nät- och mobilbetalningar samt genom att effektivare monitorera och stoppa obehöriga betalningstransaktioner. Tjänsteanvändarna har också eget ansvar.

Maksamiseen liittyvät petokset ja huijaukset kasvava ilmiö – Finanssivalvonnan selvityksen mukaan pankkiasioinnin turvallisuutta mahdollisuus parantaa19.3.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Erilaiset maksamiseen liittyvät petokset ja huijaukset ovat olleet voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Rikollisten käyttämät keinot myös kehittyvät jatkuvasti. Finanssivalvonnan selvityksen mukaan pankkiasioinnin turvallisuutta on mahdollista parantaa muun muassa verkkopankki- ja mobiilimaksamisen turvarajoituksia kehittämällä sekä tehokkaammalla petoksellisten maksutapahtumien monitoroinnilla ja pysäyttämisellä. Oma vastuunsa on myös palvelujen käyttäjällä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye