Finanssivalvonta

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet kohdennettava todellisen riskin mukaan - valvonnassa painotetaan riskienhallintakeinoja

Jaa

Finanssivalvonnan arviossa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeistä suomalaisella pankkisektorilla on verrattu kunkin pankin tarjoamien palveluiden riskitasoja sen käyttämiin riskinhallintakeinoihin. Kokonaisarvion pohjalta rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen kokonaisriski pankkisektorilla on merkittävä*. Finanssivalvonta kiinnittää erityistä huomiota talletuspankkien käytäntöihin asiakkaiden riskiluokituksista ja asiakkaiden palveluiden käytön seurannasta. Näiden avulla rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet kohdentuvat todellisen riskin mukaan.

Pankkitoiminnassa suurin riski rahanpesun ja terrorismin rahoittamisesta liittyy tuotteisiin ja palveluihin, jotka mahdollistavat varojen saattamisen laillisen maksujärjestelmän piiriin, niiden säilyttämisen sekä varojen siirtämisen nopeasti, tarvittaessa rajojen yli. Käytännössä erittäin merkittävä ominaisriski liittyy siis erilaisiin maksupalveluihin kuten käteispanoihin- ja käteisnostoihin, maksutileihin, rahanvälitykseen sekä maksutapahtumien toteutukseen ja vastaanottoon. Tuotteiden ja palveluiden riski näkyy erityisesti siinä, että talletuspankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten riskin on arvioitu olevan suurempi suhteessa luottolaitoksiin, jotka tarjoavat ainoastaan erilaisia rahoituspalveluita.

Riskiarviossa on otettu huomioon sellaiset valvonnan yhteydessä havaitut luottolaitosten riskien hallintakeinojen puutteet, joilla on kokonaisriskiä kohottava vaikutus. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistoimien on tärkeää kohdentua korkeariskisiin asiakkaisiin eivätkä ne toisaalta saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa matalariskisille asiakkaille. Siksi pankeilla on oltava käytännöt siihen, miten arvioivat asiakassuhteisiinsa ja toimintaansa liittyvät rahanpesuriskit, tunnistavat asiakkaansa sekä tuntevat ja seuraavat asiakkaidensa palvelujen käyttöä. Pankkien tarjoamien palveluiden ja niiden käytössä olevien riskienhallintakeinojen heikkouksien perusteella arvioituna suurin kokonaisriski on pääosin kotimaassa toimivilla pienemmillä talletuspankeilla.

- Kiinnitämme valvonnassa erityistä huomiota siihen, että pankeilla on käytössä menetelmät asiakkaiden riskiluokitteluun ja asiakkaiden toiminnan seuraamiseksi. Näillä voidaan varmistaa, että toimet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi kohdentuvat oikein nimenomaan korkeariskisiin asiakkaisiin, toteaa toimistopäällikkö Pekka Vasara Finanssivalvonnasta.

Sektorikohtainen riskiarvio ohjaa luottolaitoksiin kohdistuvia Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvontatoimenpiteitä tulevina vuosina. Sitä tullaan hyödyntämään muun muassa tarkastuskohteiden ja teema-arvioiden kohteiden valinnassa.

- Riskiarvion tehtävänä on ohjata valvojan työtä ja samalla kiinnittää valvottavien huomiota niiden toimintaan liittyviin riskeihin. Riskiarvion pohjalta ei esimerkiksi määrätä vielä seuraamuksia, mutta sen avulla tunnistetaan tarkemmin selvitettäviä ja valvottavia alueita, Vasara sanoo.

Finanssivalvonta on julkaissut yhteenvedon arviostaan sen valvonnan piiriin kuuluvien luottolaitosten toimintaan liittyvistä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen sektorikohtaisista riskeistä. Sektorikohtainen riskiarvio perustuu osittain Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ominaisriskiarvioon, joka julkaistiin huhtikuussa 2022.

Liitteet

* Finanssivalvonta käyttää rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä arvioidessaan seuraavaa asteikkoa, joka vastaa EBAn käyttämää asteikkoa: Erittäin merkittävä - Merkittävä - Melko merkittävä - Vähemmän merkittävä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa Pekka Vasara, toimistopäällikkö, Rahanpesun estäminen.

Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9 - 16.

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

In anti-money laundering practices, it is important to strike a balance between managing risks and ensuring a level financial playing field15.12.2022 12:50:00 EET | Press release

The Financial Supervisory Authority (FIN-FSA) has found that there has been an increase in the number of rejections of customer applications and terminations issued by banks to legal entities. The FIN-FSA does not require banks to be exposed to no money laundering and terrorist financing risks at all in their activities. In managing money laundering risks, it is important to strike a balance between how to avoid and manage risks while ensuring a level playing field in society for financial activities and access to essential services.

I metoderna för förhindrande av penningtvätt är det viktigt med balans vid riskhanteringen och tryggandet av rättvisa ekonomiska verksamhetsförutsättningar15.12.2022 12:50:00 EET | Tiedote

Finansinspektionen har sett en ökning i bankernas avslag på kundansökningar från juridiska personer samt antalet uppsägningar av kundrelationer. Finansinspektionen förutsätter inte att det inte får finnas några som helst risker för penningtvätt och finansiering av terrorism i bankernas verksamhet. Vid hanteringen av risker för penningtvätt är det viktigt att hitta en balans mellan hur man undviker och hanterar risker men ändå tryggar rättvisa förutsättningar för ekonomisk verksamhet och tillgången på nödvändighetstjänster i samhället.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme