Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet kohdennettava todellisen riskin mukaan - valvonnassa painotetaan riskienhallintakeinoja
Pankkitoiminnassa suurin riski rahanpesun ja terrorismin rahoittamisesta liittyy tuotteisiin ja palveluihin, jotka mahdollistavat varojen saattamisen laillisen maksujärjestelmän piiriin, niiden säilyttämisen sekä varojen siirtämisen nopeasti, tarvittaessa rajojen yli. Käytännössä erittäin merkittävä ominaisriski liittyy siis erilaisiin maksupalveluihin kuten käteispanoihin- ja käteisnostoihin, maksutileihin, rahanvälitykseen sekä maksutapahtumien toteutukseen ja vastaanottoon. Tuotteiden ja palveluiden riski näkyy erityisesti siinä, että talletuspankkitoimintaa harjoittavien luottolaitosten riskin on arvioitu olevan suurempi suhteessa luottolaitoksiin, jotka tarjoavat ainoastaan erilaisia rahoituspalveluita.
Riskiarviossa on otettu huomioon sellaiset valvonnan yhteydessä havaitut luottolaitosten riskien hallintakeinojen puutteet, joilla on kokonaisriskiä kohottava vaikutus. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistoimien on tärkeää kohdentua korkeariskisiin asiakkaisiin eivätkä ne toisaalta saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa matalariskisille asiakkaille. Siksi pankeilla on oltava käytännöt siihen, miten arvioivat asiakassuhteisiinsa ja toimintaansa liittyvät rahanpesuriskit, tunnistavat asiakkaansa sekä tuntevat ja seuraavat asiakkaidensa palvelujen käyttöä. Pankkien tarjoamien palveluiden ja niiden käytössä olevien riskienhallintakeinojen heikkouksien perusteella arvioituna suurin kokonaisriski on pääosin kotimaassa toimivilla pienemmillä talletuspankeilla.
- Kiinnitämme valvonnassa erityistä huomiota siihen, että pankeilla on käytössä menetelmät asiakkaiden riskiluokitteluun ja asiakkaiden toiminnan seuraamiseksi. Näillä voidaan varmistaa, että toimet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi kohdentuvat oikein nimenomaan korkeariskisiin asiakkaisiin, toteaa toimistopäällikkö Pekka Vasara Finanssivalvonnasta.
Sektorikohtainen riskiarvio ohjaa luottolaitoksiin kohdistuvia Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvontatoimenpiteitä tulevina vuosina. Sitä tullaan hyödyntämään muun muassa tarkastuskohteiden ja teema-arvioiden kohteiden valinnassa.
- Riskiarvion tehtävänä on ohjata valvojan työtä ja samalla kiinnittää valvottavien huomiota niiden toimintaan liittyviin riskeihin. Riskiarvion pohjalta ei esimerkiksi määrätä vielä seuraamuksia, mutta sen avulla tunnistetaan tarkemmin selvitettäviä ja valvottavia alueita, Vasara sanoo.
Finanssivalvonta on julkaissut yhteenvedon arviostaan sen valvonnan piiriin kuuluvien luottolaitosten toimintaan liittyvistä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen sektorikohtaisista riskeistä. Sektorikohtainen riskiarvio perustuu osittain Finanssivalvonnan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ominaisriskiarvioon, joka julkaistiin huhtikuussa 2022.
Liitteet
- Luottolaitossektorin riskiarvion 2022 yhteenveto (pdf)
- Finanssivalvonnan blogi 18.8.2022: Ei tule ampua tykillä kärpästä
- Finanssivalvonnan blogi 15.12.2020: Tehokas rahanpesun estäminen: riskillisistä asiakkaista kokonaan eroon vai riskien oikeasuhtaista hallintaa?
- Finanssivalvonnan blogi 1.6.2020: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien arviointi haaste valvojalle ja valvottaville
* Finanssivalvonta käyttää rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä arvioidessaan seuraavaa asteikkoa, joka vastaa EBAn käyttämää asteikkoa: Erittäin merkittävä - Merkittävä - Melko merkittävä - Vähemmän merkittävä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja antaa Pekka Vasara, toimistopäällikkö, Rahanpesun estäminen.
Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9 - 16.
Tietoja julkaisijasta
Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta
Finansinspektionens tematiska bedömning: organisationer inom den finansiella sektorn använder artificiell intelligens i sina interna processer, användningen i kundgränssnittet ökar27.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Största delen av företagen i den finansiella sektorn uppger att de antingen redan använder AI-lösningar eller att de planerar att införa dem. Största delen av AI-lösningarna används för närvarande i aktörernas interna processer, men tillämpningen i kundgränssnittet kommer att öka under de närmaste åren.
Finanssivalvonnan teema-arvio: finanssisektorin organisaatiot käyttävät tekoälyä sisäisissä prosesseissaan, hyödyntäminen asiakasrajapinnassa lisääntyy27.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Suurin osa finanssisektorin yrityksistä kertoo joko jo käyttävänsä tekoälyratkaisuja tai suunnittelevansa sen aloittamista. Valtaosa tekoälyratkaisuista on tällä hetkellä käytössä toimijoiden sisäisissä prosesseissa, mutta soveltaminen asiakasrajapinnassa kasvaa lähivuosina.
FIN-FSA thematic review: financial sector organisations use AI in internal processes, utilisation in the customer interface increases27.6.2025 11:00:00 EEST | Press release
The majority of financial sector companies reported either already using or planning to start using artificial intelligence (AI) solutions. Most of the AI solutions are currently used in the entities’ internal processes, but application in the customer interface is going to increase over the following years.
Den finansiella sektorn i Finland är fortsatt kapitalstark - osäkerheten kastar en skugga över de ekonomiska utsikterna11.6.2025 09:10:00 EEST | Pressmeddelande
Läget i den finansiella sektorn i Finland har varit fortsatt stabilt under början av året, fastän USA:s tullar, hotet om en avmattning i den ekonomiska tillväxten och andra geopolitiska spänningar har gått hårt åt finansmarknaden och det allmänna förtroendet. I fråga om cyberhoten har läget i Finland varit huvudsakligen lugnt, men bedrägerier och nätfiske av bankkoder har ökat, vilket framhäver behovet av vaksamhet hos både de finansiella aktörerna och kunderna. Det osäkra ekonomiska och geopolitiska läget påverkar omvärlden också framöver.
Suomen finanssisektorin vakavaraisuus säilynyt vahvana – epävarmuus varjostaa talousnäkymiä11.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Suomen finanssisektorin tilanne on pysynyt alkuvuonna vakaana, vaikka Yhdysvaltain asettamat tullit, talouskasvun hidastumisen uhka ja muut geopoliittiset jännitteet ovat riepotelleet rahoitusmarkkinoita ja yleistä luottamusta. Kyberuhkien osalta tilanne on säilynyt pääosin Suomessa rauhallisena, mutta huijaukset ja pankkitunnusten kalastelu ovat lisääntyneet, mikä korostaa tarvetta sekä finanssisektorin toimijoiden että asiakkaiden valppaudelle. Epävarma taloudellinen ja geopoliittinen tilanne vaikuttaa toimintaympäristöön myös jatkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme