Finanssiala ryFinanssiala ry

Rahoitusalan uudet lakot eivät edistä sovun syntymistä

Jaa

Rahoitusalan sovintoesityksen helmikuun alussa hylänneet Ammattiliitto Pro ja Ammattiliitto Nousu ilmoittivat sunnuntaina 11.3. uusista lakoista rahoitusalalla. Työnantajia edustavat Finanssiala ry (FA) ja Palvelualojen työnantajat Palta pitävät uusia lakkoilmoituksia harmillisina. Uudet lakot hidastavat prosessia entisestään ja viivästyttävät alan koko henkilöstön palkankorotusten voimaantuloa. Tilanne on valitettava kaikkien kannalta.

Työriidassa on käytännössä kyse edelleen viikonlopputyön mahdollistamisesta vakuutusalan tapaan myös rahoitusalalla. Sovintoesityksen hylkäämisen jälkeen osapuolet ovat tavanneet muutaman kerran valtakunnansovittelijan toimistolla. Välillä näissä tapaamisissa näytti jo siltä, että erimielisyyteen olisi mahdollista löytää ratkaisu hylätyn sovintoesityksen pohjalta. Lopulta Pro ja Nousu kuitenkin ilmoittivat pitäytyvänsä aiemmissa kannoissaan. Tämä merkitsi sitä, että riidassa palattiin jälleen kerran lähtöruutuun.

"Riidan ratkeaminen edellyttää sitä, että viikonlopputyöstä päästään yhteisymmärrykseen. Asiakkaat haluavat palvelua myös viikonloppuisin ja alan toimijoiden on pystyttävä vastaamaan tähän huutoon tavalla, jolla annettu palvelulupaus voidaan täyttää kaikissa olosuhteissa. On merkillistä, etteivät Pro ja Nousu edelleenkään ymmärrä tätä tosiasiaa", Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

FA ja Palta ovat pettyneitä siihen, että neuvottelemisen sijaan Pro ja Nousu päättivät jatkaa lakkoilun tiellä.

"Pro ja Nousu ovat yksin vastuussa lakkojensa aiheuttamasta haitasta rahoitusalan yrityksille ja niiden asiakkaille. On todella valitettavaa, että toimintaympäristön muutokseen reagoidaan lakkoilemalla. Tämä antaa huonon kuvan näiden järjestöjen kyvystä kantaa vastuuta siitä, että alan yritykset ja niiden henkilöstö pärjäävät myös tulevaisuudessa", Tuomas Aarto toteaa.

Pro ja Nousu levittävät edelleen virheellisiä väitteitä viikonlopputyömallista

”Pro ja Nousu jatkavat julkisuudessa virheellisten väitteiden esittämistä työnantajan kannasta viikonlopputyöhön. FA ja Palta olisivat olleet yhdessä ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n kanssa valmiita hyväksymään valtakunnansovittelijan sovintoesityksen, jossa paikallinen sopiminen oli ensisijainen tapa ottaa viikonlopputyö käyttöön”, Aarto muistuttaa.

Vasta, jos sopimukseen ei päästä, oli työnantajan mahdollista ottaa omalla päätöksellään viikonlopputyö käyttöön. Silloinkin kun, työantajan päätöksellä malli otettaisiin käyttöön, viikonlopputyötä teetetään ensisijaisesti siihen vapaaehtoisesti haluavilla. Vasta, jos vapaaehtoisia ei ole riittävästi, työnantajalla olisi ollut oikeus osoittaa työhön lisähenkilöitä.

Aarton mukaan viikonlopputyön teettäminen valtakunnansovittelijan esittämässä mallissa olisi ollut tasapainoinen kompromissi ja kaukana siitä, että työnantaja sanelisi viikonlopputyön teettämisen. Hän huomauttaa, että malli on huomattavan paljon pehmeämpi ja korvaustasoltaan jopa parempi kuin monilla muilla aloilla, joilla viikonlopputyö on arkipäivää.

Ammattiliitto Pron ja Ammattiliitto Nousun ilmoittamat uudet lakot on tarkoitus toteuttaa kolmessa erässä siten, että ensimmäinen lakko kohdistuu OP-ryhmään. Se alkaa 26.3. klo 6 ja päättyy 29.3. klo 23.59. Toinen lakko kohdistuu Nordeaan ajalla 3.4. klo 6 – 6.4. klo 23.59. Viimeisen lakon piirissä ovat loput alan yritykset. Se on tarkoitus toteuttaa ajalla 9.4. klo 6 – 12.4. klo 23.59.

Rahoitusalan työehtosopimuksen piirissä on noin 25 000 toimihenkilöä. Työehtosopimuksen työnantajaosapuolena ovat FA ja Palta. Palta edustaa neuvotteluissa molempia työnantajaliittoja FA:n kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen perusteella.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Tuomas Aarto, Palta, puh. 040 152 0073
Työmarkkinapäällikkö Minna Etu-Seppälä, Palta, puh. 040 778 0182

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4200http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Palvelualojen työnantajat Palta on palvelualoja edustava elinkeino- ja työmarkkinajärjestö.

Rahoitus- ja vakuutusalan työehtosopimukset ovat FA:n ja Paltan nimissä. Palta hoitaa käytännön työmarkkinaneuvottelut ja niihin liittyvän jäsenpalvelun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Pankkibarometri: Yritysten lainankysyntä jatkuu vilkkaana16.3.2018 06:30Tiedote

Finanssiala ry:n tuore Pankkibarometri ennakoi, että keväästä on tulossa vilkas pankkien lainatiskeillä. Pankinjohtajat arvioivat yritysten luotonkysynnän olevan selvässä kasvussa viime vuoteen nähden. Lainaa haetaan nyt erityisesti investointeja varten, mikä on erittäin positiivinen merkki talouskasvun jatkuvuuden kannalta. Myös kotitalouksien luotonkysynnän arvioidaan olevan selvästi viime vuotta vahvempaa. Barometrikysely I/2018 tehtiin helmi-maaliskuun vaihteessa.

Lakiuudistus tekisi suomalaisrahastoista entistäkin paremman vientituotteen15.3.2018 13:33Tiedote

Ehdotus uudeksi rahastolaiksi toisi suomalaisia sijoitusrahastoja samalle viivalle eurooppalaisten kilpakumppanien kanssa. Valtiovarainministeriön työryhmä muuttaisi muun muassa yhtiöiden hallitusten kokoonpanoja ja laskisi osuudenomistajien vähimmäismäärää. Ehdotukset mahdollistaisivat rahastojen entistä selkeämmän ja kustannustehokkaamman toiminnan ja olisivat myös sijoittajien etu.

Konstit on monet talousosaamisessa – kouluyhteistyötä, vanhusten digitaitoja ja videosketsejä14.3.2018 07:57Tiedote

Suomalainen finanssiala edistää talousosaamista lukuisin eri keinoin. Alan yrityksillä on useita eri projekteja, joilla kansalaisten talousosaamista lisätään – tarkoituksena on tehdä ihmisistä osaavampia rahan käyttäjiä, jotka myös varautuvat riskeihin fiksusti. Meneillään oleva eurooppalaisen talousosaamisen viikko kerää erilaisia talousosaamistoimia kokoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme