Raide-Jokeri

Raide-Jokerin reitille maalattiin näyttävää katutaidetta

Jaa
Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden katutaidetoimisto toteutti 20 taiteilijan voimin näyttävän teoskokonaisuuden Raide-Jokerin reitin varrelle Roihupeltoon.
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella.
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella.

Katutaidetoimisto on toteuttanut vuosien saatossa lukuisia maalausprojekteja helsinkiläiseen kaupunkiympäristöön. Taiteilijat valikoituvat mukaan projekteihin työpajoissa osoittamansa osaamisen kautta. Raide-Jokerin betonisen kaukalon maalausurakassa mukana olleiden taiteilijoiden ikähaitari on 14–50 vuotta. Teosta koordinoi mediatuottaja, nuorisotyöntekijä Samuli Turunen katutaidetoimistosta.

”Tekijöillä on pitkä historia katutaiteen parissa, osalla on jopa 30 vuotta uraa takana”, hän kertoo.

Maalattua pintaa on yli tuhat neliömetriä ja tyylejä onkin teoksessa mukana useampia. Löytyy perinteistä kirjaingraffitia, erilaisia hahmoja, maalauksellisempaa otetta ja geometrisia muotoja. Turusen mukaan tavoitteena oli saada aikaan mahdollisimman monipuolinen ja värikäs kokonaisuus piristämään harmaata betonipintaa.

Raitiotien valmistuttua maalauksin peitetty betonikaukalo jää Kaupunkiliikenteen hallintaan ja ilahduttaa Raide-Jokerin linjalla matkustavia.

”Katutaide elävöittää ja kohentaa visuaalista ilmettä reitin varrella mukavasti. Ennen kuin Raide-Jokeri aloittaa liikennöinnin, tätä värikästä taidetta voi ihastella metron ikkunoista”, kertoo Raide-Jokerin projektijohtaja Juha Saarikoski.

Työ toteutettiin niin, että kukin taiteilija tai taiteilijaryhmä teki luonnoksen siitä, mitä haluaa maalata. Kaukalo kuvattiin yläpuolelta. Ilmakuvan ja luonnosten avulla hahmoteltiin yhdessä kokonaisuus ja jaettiin alueet taiteilijoiden kesken. Perjantai-iltapäivällä työt aloitettiin hahmottelemalla teoksia kaukalon seinälle ja lauantai urakoitiin maalaushommissa. Sunnuntaina teokset viimeisteltiin ja näyttävä kokonaisuus oli valmis.

Teosprojektia koordinoinut Samuli Turunen on itsekin ansioitunut taiteilija, graffitin Suomen mestari vuosimallia 2016. Hän iloitsee graffititaiteen vapautumisesta ja taiteenlajin aseman kohoamisesta nykytaiteen kentälle. Se näkyy myös katutaidetoimiston työmäärässä, sillä tulevaisuuteen on suunnitteilla jo useita projekteja.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella.
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella.
Lataa
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella
Lataa
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella.
Katutaidetta maalattiin Raide-Jokerin reitin varrella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Raide-Jokeri
Raide-Jokeri
Valimotie 1
00380 Helsinki

https://raidejokeri.info/

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja. Raide-Jokeri korvaa runkobussilinjan 550. Linjan siirtäminen raiteille mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien palvelemisen tulevaisuudessa. Raide-Jokeri lisää poikittaisen joukkoliikenteen luotettavuutta ja palvelutasoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raide-Jokeri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme