Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Raitioteiden pysäkkeihin ja jalankulun ylityspaikkoihin suunnitellaan muutoksia – kaupunkilaiset kutsutaan kommentoimaan suunnitelmia

Jaa

Helsingin kaupunki suunnittelee muutoksia raitiotiepysäkkeihin ja jalankulkijoiden radan ylityspaikkoihin. Suunnittelun tavoitteena on tarkistaa nykytilaa ja tehdä muutoksia mm. raitiotiepysäkkien järjestelyihin, kuten poistaa joitakin hiljaisempia pysäkkejä, pidentää pysäkkejä ja siirtää muutamia pysäkkejä vaihtopaikkojen parantamiseksi. Lisäksi ajatuksena on tuoda uudenlaisia jalankulkijan ylityspaikkoja, joissa jalankulkija väistää raitiovaunua ylittäessään kiskoalueen. Toimenpiteet ovat osa vuonna 2018 hyväksytyn raitioliikenteen kehittämisohjelman toimeenpanoa.

Jalankulkijoita ylittämässä suojatien ja raitiotien. Kuva: Roni Rekomaa.
Jalankulkijoita ylittämässä suojatien ja raitiotien. Kuva: Roni Rekomaa.

Pysäkkien välinen etäisyys vaikuttaa merkittävästi joukkoliikenteen nopeuteen. Kantakaupungin raitioverkolla pysäkkejä on tiheästi, minkä ansiosta kävelymatkat ovat lyhyitä, mutta raitioliikenne on verrattain hidasta. Raitioteillä on tällä hetkellä 131 pysäkkiä, joista ehdotetaan poistettavaksi ensi vaiheessa 8 pysäkkiä ja myöhemmin katuremonttien sekä raitiotiehankkeiden yhteydessä noin 12 lisää. Kantakaupungin asuinalueilla pysäkkiverkko säilyy kuitenkin tiheänä. Tulevaisuudessa pikaraitioliikenteen käyttöön tulevilla osuuksilla pysäkkivälejä pidennetään enemmän. Pysäkkejä myös siirretään vaihtoyhteyksien kannalta parempiin sijainteihin ja kapeita sekä lyhyitä pysäkkilaitureita parannetaan.

Raitiotien ylittäviä liikennevalo-ohjaamattomia suojateitä muutetaan uudenlaisiksi ylityspaikoiksi, joissa jalankulkijan tulee väistää raitiovaunua ennen kiskojen ylittämistä. Ehdotettuja ylityspaikkoja tulisi noin 80 paikkaan eri puolille kantakaupunkia. Ylityspaikassa on aina turvallinen tila, jossa kävelijä voi seistä ajoratojen ja raitiotien välissä. Monille tuttu olemassa oleva esimerkki ylityspaikasta on Stockmannin edusta Aleksanterinkadulla, jossa jalankulkijat kulkevat raitiotien yli joustavasti mutta raitiovaunuja varoen.

Suunnitelmista on avattu kysely kaupunkilaisille osoitteessa: kerrokantasi.hel.fi. Kysely on auki 29.11.2020 asti. Kyselyssä on lisätietoa suunnitelmista, karttakuvia muutoksista ja suunnitelmista voi antaa palautetta.

Muutosten toteutus ja aikataulu 

Toimenpidekokonaisuus menee päätöksentekoon kaupunkiympäristölautakuntaan vuoden 2021 alkupuolella, minkä jälkeen muutoksia voidaan alkaa toteuttaa.

Osa toimenpiteistä voidaan toteuttaa erillisinä liikennejärjestelyinä ja osa muutoksista tehdään tulevien katuremonttien ja uusien raitioteiden rakentamisen yhteydessä. Heti mahdolliset toimenpiteet toteutuvat noin 1-3 vuoden aikajänteellä ja muihin hankkeisiin sidotut muutokset 2020-luvun kuluessa. Näitä hankkeita ovat mm:

  • Helsinginkadun, Runeberginkadun ja Caloniuksenkadun remontti (2021-2022)
  • Mannerheimintien remontti (2023-2024)
  • Mäkelänkadun remontti (2025-2026)
  • Kruunusillat-hanke (2021-2026)
  • Kalasatamasta Pasilaan-raitiotiehanke (2021-2024)
  • Vihdintien pikaraitiotien ja läntisen kantakaupungin raitiotien rakentaminen (n. 2025 alkaen)
  • Viikki-Malmi-pikaraitiotien rakentaminen (n. 2027 alkaen)
  • Helsingin yliopiston metroaseman pohjoisen sisäänkäynnin rakentaminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anton Silvo
liikenneinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37489
anton.silvo@hel.fi

Kuvat

Jalankulkijoita ylittämässä suojatien ja raitiotien. Kuva: Roni Rekomaa.
Jalankulkijoita ylittämässä suojatien ja raitiotien. Kuva: Roni Rekomaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.11.202026.11.2020 18:16:08 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.11.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 10.12.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 24.11.202024.11.2020 20:12:13 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 24.11.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme