HSL Helsingin seudun liikenne

Raitiovaunut olivat viime syksynä ennätyskunnossa

Jaa

Raitiovaunukalusto oli syksyllä 2019 paremmassa kunnossa kuin HSL:n laaduntarkkailussa koskaan aikaisemmin. Laaduntarkkailijat kirjasivat myös metrojunille vähemmän poikkeamapisteitä kuin keväällä 2019.

Raitiovaunut saivat viime syksynä vähemmän poikkeamapisteitä kuin kertaakaan aikaisemmin HSL:n laaduntarkkailussa. Raitioliikenteen poikkeamapisteiden keskiarvo oli 4, kun kevällä 2019 pisteiden keskiarvo oli 10.

Raitiovaunujen laatu koheni lähes kaikilla tekijöillä mitaten. Eniten laskivat kevääseen 2019 verrattuna portaiden ja lattioiden poikkeamapisteet. Luvuissa näkyy se, että nivelraitiovaunujen lattiavalot on korjattu heijastaviksi teipeiksi. Toimimattomat lattiavalot aiheuttivat aikaisemmin suurimman osan nivelraitiovaunujen poikkeamista.

Metrokaluston kunto parani hieman kevääseen 2019 verrattuna. Metrojunan keskimääräiset poikkeamapisteet olivat viime syksynä 49, kun keväällä pisteitä kirjattiin keskimäärin 51. Laaduntarkkailijat kirjasivat metrojunissa eniten puutteita ikkunoissa ja ikkunanpielissä sekä seinissä ja tukitangoissa.

Lähijunaliikenteessä vanhemman Sm5-junasarjan kunto heikkeni, kun taas uudemman sarjan junien kunto parani, joten ero kahden junasarjan välillä kasvoi. Eniten puutteita oli istumien ja WC-tilojen siisteydessä. Lähijunien keskimääräiset poikkeamapisteet olivat syksyllä 70 ja viime keväänä 67.

Bussikaluston poikkeamapisteiden keskiarvo oli syksyllä 34 ja keväällä 30. Puutteita oli pääasiassa korin ulkopinnoissa sekä ikkunoissa, seinissä ja tukitangoissa, joten viat olivat samanlaisia kuin ennenkin.

Laadunvalvonta on kasvattanut matkustajatyytyväisyyttä 

HSL havainnoi viime syksynä yhteensä yli 4 000 bussin sekä kiskokulkuneuvon kuntoa. Mitä vähemmän poikkeamapisteitä laaduntarkkailijat kirjaavat, sitä parempi on kaluston laatu. Eri kulkuneuvojen tuloksia ei voi verrata toisiinsa johtuen kaluston erilaisia ominaisuuksista ja tutkittavien laatutekijöiden määrästä.

Laaduntarkkailun tavoitteena on tehdä matkustamisesta mahdollisimman miellyttävää. HSL käyttää laatupisteitä määritellessään liikennöitsijöille maksettavia laatubonuksia sekä niiltä
perittäviä laatusanktioita.

HSL on tehnyt laatututkimuksia vuodesta 2012 lähtien. Asiakkaiden tyytyväisyys
joukkoliikennekalustoon on sen jälkeen kohentunut kaikissa kulkuneuvoissa.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonjohtaja Sini Puntanen, HSL, puh. 040 501 3362
Ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, HSL, puh. 09 4766 4382

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme