Maanmittauslaitos

Rajankäynti Suomen ja Norjan valtakunnanrajalla on alkanut – maastotöitä, yhteistyötä ja ystävyyttä

Jaa

Rajankäyntiin nimetty valtuuskunta on aloittanut työnsä Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Työ painottuu vuonna 2022 valtakunnanrajan kunnon tarkastamiseen ja raja-alue on tarkoitus myös ilmakuvata elokuussa. Rajankäynti valmistuu vuoteen 2025 mennessä.

Kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä. Kuva: Kartverket
Kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä. Kuva: Kartverket

Maastotyöt rajankäynnissä Suomen vastuulla olevalla valtakunnanrajan osalla Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan alkavat kesäkuun lopussa. Raja mitataan sekä tarkastetaan ja dokumentointi päivitetään. Työ jatkuu elokuulle rajamerkkien huollolla.

Norjan vastuulla olevalla valtakunnanrajan osalla maastotyöt keskittyvät vuosille 2023 ja 2024. Norjan alue sijoittuu Enontekiön Kilpisjärveltä Inarin länsiosaan rajapyykille 342A, missä maaraja muuttuu Tenon vesistössä jokirajaksi.

Rajankäynti on tiivistä yhteistyötä

25 vuoden välein tehtävä rajankäynti on oleellinen osa hyvää rajanaapuruutta. Siinä raja-alue ja rajapyykkien kunto tarkistetaan, eikä rajaa siirretä suuntaan tai toiseen. Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekevät työn ulkoministeriöiden johdolla, ja tulokset dokumentoidaan ulkoministeriöiden yhteiseen käyttöön.

​​​​​​​– On tärkeää, että valtakunnanraja on dokumentoitu ja merkitty maastoon yksikäsitteisellä tavalla, toteaa kartastopäällikkö Jyrki Lämsä.

– Odotamme ilolla yhteistyötä suomalaisten kollegojen kanssa tämän valtakunnanrajan kartoituksen tiimoilta. Tämä ei ole ainoastaan tärkeä jatkumo 1700-luvulla alkaneelle perinteelle, vaan se symboloi myös hyviä naapurisuhteita, kertoo Norjan kartastolaitoksen (Kartverket) pääjohtaja Johnny Welle.

Maanmittauslaitos osallistuu rajankäyntiin operatiivisessa roolissa. Käytännössä henkilöstöä on mukana mittauksissa ja muissa maastotöissä, dokumentoinnissa ja viestinnässä. Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluvat puolestaan huoltotyöt eli esimerkiksi romahtaneiden tai maalausta vaativien rajapyykkien kunnostaminen sekä kuljetusten järjestäminen raja-alueelle. 

– Alueella asuville ja oleskeleville ihmisille työ näkyy maastossa ja esimerkiksi helikopterilentoina raja-alueella. Suomen rajankäyntivaltuuskunta tiedottaa rajankäyntiin liittyvistä töistään kyseisten alueiden sanomalehdissä sekä mahdollisuuksien mukaan myös sosiaalisessa mediassa yhteistyössä Norjan kanssa, Lämsä kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediayhteydenotot 22–23.6.2022 virka-aikana:
Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, +358 40 524 2508, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä. Kuva: Kartverket
Kolmen valtakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä. Kuva: Kartverket
Lataa
Rajankäynnissä Suomen vastuulla oleva alue. Kuva: Maanmittauslaitos
Rajankäynnissä Suomen vastuulla oleva alue. Kuva: Maanmittauslaitos
Lataa
Valtakunnanrajan rajapyykin 294A sydänkivi Suomen puolelta kuvattuna. Vuosiluku on rajapyykin rakentamisvuosi. Kuva: Kartverket.
Valtakunnanrajan rajapyykin 294A sydänkivi Suomen puolelta kuvattuna. Vuosiluku on rajapyykin rakentamisvuosi. Kuva: Kartverket.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme