Lapin kauppakamari

Rajat auki vihreälle siirtymälle – raportti ehdottaa ratkaisuja siirtymän vauhdittamiseen

Jaa
Pohjoisen alueen investointipotentiaali on yhteensä 160 miljardia euroa, ja on arvioitu, että suurin osa potentiaalista löytyy vihreästä siirtymästä. Lapin kauppakamarin raportin mukaan siirtymän etenemistä hidastavat työvoiman riittämättömyys, liikenneinfrastruktuuriin ja sääntelyyn liittyvät pullonkaulat. Ratkaisuksi tarjotaan pohjoisen alueen maarajat ylittävää yhteistyötä.
Tuulivoimaloita Ajoksessa Kemissä. Kuva Lapin materiaalipankki | Nina Susi
Tuulivoimaloita Ajoksessa Kemissä. Kuva Lapin materiaalipankki | Nina Susi

Vihreään siirtymään liittyy pohjoisessa merkittävä investointipotentiaali, joka uhkaa jäädä toteutumatta, jos suurimpia haasteita ei saada yhdessä ratkaistua. Yksistään Suomelle vihreä siirtymä voisi avata jopa sadan miljardin euron vientimahdollisuudet (HS 14.2.)

Lapin kauppakamarin raportissa todetaan Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosien olevan samanlaisten haasteiden äärellä. Esimerkiksi puute sopivista työntekijöistä leikkaa läpi eri toimialojen. Raportissa tarkasteltiin kaivosalaa ja teollisuutta, metsäteollisuutta, vihreän energian tuotantoa, matkailua sekä kalatalousalaa.

– Esitämme ensimmäistä kertaa toimenpiteitä toteutettavaksi pohjoisessa yhteistyössä ja kolmen valtakunnan rajat ylittäen. Lappi on luonnostaan kansanvälinen, mutta ikävä kyllä investointien edistäminen on tähän asti ollut vahvasti kunkin maan omaa kansallista politiikkaa. Yhteistyön syventäminen investointien pullonkaulojen ratkaisuissa luo pohjoisesta yhtenäisempää, houkuttelevampaa ja vakaampaa aluetta vihreän siirtymän investoinneille, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

Investointeja estävät pullonkaulat ovat ratkaistavissa

Raportissa tunnistettiin riittävän työvoiman saannin ja osaamisvajeen olevan yksi merkittävimmistä pullonkauloista läpi eri alojen. Lisäksi erityisesti kaivosalan ja vihreän energian tuotannon suurimpina investointihidasteina ovat hitaat ja epävarmat luvitusprosessit. Metsäteollisuuden näkökulmasta investointeja puolestaan nopeuttaisi nykyistä tehokkaampi raaka-aineiden saatavuus.

Raportissa lääkkeeksi osaajapulaan ehdotetaankin pohjoisen alueen yhteisiä ponnisteluja. Elämäntapa ja -laatu pohjoisessa kiinnostavat maailmalla: tätä tulisi hyödyntää osaajien houkuttelussa. Työperäisen maahanmuuton sujuvoittamisen lisäksi tarvitaan keinoja tukea työvoiman liikkuvuutta maiden sisällä, jossa erilaisilla verohelpotuksilla olisi iso rooli.

Raportissa myös ehdotetaan oppilaitosten yhteistyön tehostamista rajat ylittäen. Koulutuksen varmistaminen on erityisen tärkeää investointien ja työvoimapulan kannalta kriittisillä toimialoilla kuten akkualalla, logistiikassa, matkailussa ja teollisuudessa.

Vaikka jokaisella maalla on kansalliset lainsäädäntökehykset, tulisi luvitusprosesseja saada sujuvammiksi yhteistyön kautta. Pohjoisten alueiden tulisikin yhdessä tuoda omaa ääntänsä esille EU:n päättäjille asti. Tulisi myös pitää huolta, ettei määräyksillä hankaloiteta rajat ylittävää liikennettä.

Liikenne tulee nähdä yhtenä pohjoismaisena verkkona

Liikkennejärjestelmiä tulisi kehittää yhtenä kokonaisuutena. Suomen väylät pohjoisesta etelään ovat osa Norjan logistiikkaketjuja mm. kalakuljetusten osalta. Suomen yhteiskunnan toimintavarmuus taas tarvitsee välttämättä toimivat yhteydet Norjan satamiin Narvikissa, Tromssassa ja Kirkkoniemellä.

Elinkeinojen kehityksen kannalta pohjoisen väylät ovat huoltovarmuuden ja turvallisuuden kannalta kriittisiä. Jatkossa maat ovat myös NATO-kumppaneita ja myös sotilaallinen liikkuvuus tarvitsee pohjoisen väyliä.

Maaliikenteen ohella lentoliikenteeseen tarvitaan konkreettisia toimia raportissa huomautetaan. Sähköinen lentäminen voisi olla pohjoisen alueiden tulevaisuutta.

Rajat auki myös sähkölle

Lapin kauppakamarin raportissa huomautetaan, että puhtaan kohtuuhintaisen energian saanti on avainasemassa vihreän siirtymän investointien mahdollistamisessa. Pohjoisessa tuotetaan runsaasti energiaa ja on tärkeää, että se myös liikkuisi sujuvasti maiden välillä. Rajat ylittävän sähkönsiirtokapasiteetin kehittäminen tukee myös huoltovarmuutta.

Pohjoisessa erilaisten maankäyttömuotojen yhteensovittaminen on välillä haastavaa, mutta sen onnistuminen on kriittisen tärkeää elinvoiman varmistamiseksi. Paikallisyhteisöjen osallistamisessa voitaisiin entistä enemmän tehdä yhteistyötä ja ottaa mallia myös muiden maiden parhaista käytänteistä.

Lisätietoja raportista:

Raportin toteuttivat Lapin Kauppakamarin ja Gaia Consulting.

Raportti pohjautuu aiemmin julkaistuihin tutkimuksiin ja avoimeen dataan sekä toimialakohtaisiin haastatteluihin ja työpajoihin.

Koko raportti ladattavissa Lapin kauppakamarin verkkosivuilta.

Raportti on toteutettu osana Vihreän siirtymän teollisen strategian toteutus ja viestintä -hanketta (AKKE), jonka tavoitteena on edistää vihreän siirtymän strategian laatimisen rinnalla rajat ylittävän yhteistyön vahvistumista. Tavoitteena on keskeisten toimijoiden osallistaminen ja prosessiin sitoutumisen mahdollistaminen.

Hanke linkittyy Lapin kauppakamarin tilaamaan vihreän siirtymän rajat ylittävään teolliseen strategiatyöhön, mikä on rahoitettu pääosin Barentsin Euroarktisen neuvoston (BEAC) Suomen puheenjohtajuuden kautta (Ulkoministeriö).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tuulivoimaloita Ajoksessa Kemissä. Kuva Lapin materiaalipankki | Nina Susi
Tuulivoimaloita Ajoksessa Kemissä. Kuva Lapin materiaalipankki | Nina Susi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin kauppakamari
Lapin kauppakamari
Maakuntakatu 29-31 B
96100 Rovaniemi

https://www.lapland.chamber.fi/

Lapin kauppakamari haluaa varmistaa, että yritystoiminnalla on Lapissa kilpailukykyinen toimintaympäristö, Lappi on vetovoimainen sijoittumispaikka, ja että yrityksillä on hyvät verkostoitumismahdollisuudet sekä oikeaa tietoa elinkeinoelämän toimintaympäristöstä.

Lapin kauppakamarin jäsenistöön kuuluu noin viisisataa yritystä eri toimialoilta ja eri puolilta maakuntaa, lisäksi kattava edustus Lapin kuntia ja muita keskeisiä sidosryhmiä. Kauppakamarin perustehtäviä ovat vaikuttaminen alueensa yritystoiminnan toimintaedellytyksiin, kilpailukykyyn ja vetovoimaisuuteen kansainvälistyvässä toimintaympäristössä. Lisäksi tarjoamme neuvontaa, koulutuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia sekä myönnämme ja vahvistamme ulkomaankaupan asiakirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin kauppakamari

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye