Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Rajoitustoimien vaikutus lääketieteen koulutukseen on minimoitava

Jaa

Olemme seuranneet huolestuneina ensimmäisten opiskelijoilla todettujen koronavirustartuntojen vaikutusta lääketieteen koulutuksen järjestämiseen. Tartuntoja seuranneet karanteeni- ja etäopetuspäätökset ovat koskeneet esimerkiksi koko lääketieteellisen opetuksen järjestämistä ja seurauksena on ollut satojen lääketieteen opiskelijoiden siirtyminen väliaikaisesti etäopetukseen. Kliininen opetus on yksi koulutussairaalan tärkeistä tehtävistä ja lääketieteen koulutuksen kivijalka, eikä sitä voida kevyin perustein jättää opiskelijalle tarjoamatta.

Perustellut toimet potilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan suojelemiseksi ovat tärkeitä, mutta liian tiukkoja ja laajoja rajoituksia tulee välttää. On todennäköistä, että tartuntoja tullaan toteamaan kaikissa tiedekunnissa ja on hyvinkin mahdollista, että opetuksen rajoitustoimiin joudutaan turvautumaan useaan kertaan myös samassa yliopistossa. Tämän vuoksi erityisesti kliinisen opetuksen osalta rajoitustoimet on kohdistettava vain sairastuneisiin ja tartunnanjäljityksessä altistuneiksi todettuihin opiskelijoihin, eikä koko kurssiin tai tiedekuntaan.

Lääketieteen koulutukseen tehtyjen koulutusmääränostojen vuoksi ryhmäkoot ovat kasvaneet merkittävästi, minkä on jo aiemmin havaittu vaikuttavan negatiivisesti kliinisten taitojen opetukseen (KARVI 2018). Lääketieteen lisensiaatin tutkinto on tavoitteiltaan hyvin vaativa ja näemme haitallisena, mikäli opetukseen tulee tarpeettomia tai toistuvia keskeytyksiä.

Yliopistojen ja koulutussairaaloiden on pyrittävä jo ennakoivasti suunnittelemaan toimenpiteet, joiden avulla koulutusta voidaan tartuntojen ilmetessä jatkaa mahdollisimman suurella osalla opiskelijoista mahdollisimman nopeasti. Tartunnanjäljitys on tehtävä nopeasti ja tehokkaasti. Rajoitusten kohteeksi määrätyille opiskelijoille tulee järjestää korvaava kliininen opetus ilman, että opinnot tai työoikeudet viivästyvät. Lisäksi infektioiden leviämistä ehkäisevät keinot tulee huomioida päivittäisessä toiminnassa pienentämällä ryhmäkokoja, käyttämällä suojavarusteita ja noudattamalla turvavälejä. Tämä mahdollistaa myös kohdennetummat rajoitustoimet tartuntatilanteen ilmetessä. Opiskelijoita tarpeettomasti syyllistävää kieltä tulee välttää sekä sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä.

Suomen Medisiinariliiton jäsenyhdistykset (lääketieteen kandidaattiseurat) ovat tiedostaneet haastavan tilanteen ja huomioineet tartuntojen riskit omissa, yleislinjauksia tiukemmissa, ohjeistuksissaan opiskelijoiden kokoontumisten suhteen. Näin toimitaan tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi, mutta myös altistumisesta seuraavan haitan minimoimiseksi.

Lääketieteen opetuksen on jatkuttava laadukkaana myös poikkeuksellisina aikoina – potilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan terveydestä ja turvallisuudesta huolehtien.

Riku Metsälä
puheenjohtaja
Suomen Medisiinariliitto

Jesper Perälä
puheenjohtaja
Nuorten Lääkärien Yhdistys

Tuula Rajaniemi
puheenjohtaja
Lääkäriliitto

LISÄTIETOJA

Riku Metsälä, Suomen Medisiinariliitto
puheenjohtaja@suomenmedisiinariliitto.fi
040 9677393

Jesper Perälä, Nuorten Lääkärien Yhdistys
jesper.perala@nly.fi
040 5351058

Hannu Halila, Lääkäriliitto
hannu.halila@laakariliitto.fi
0500 459955

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Medisiinariliitto ry (SML) on suomalaisten lääketieteen opiskelijayhdistysten koulutus- ja edunvalvontaliitto. SML edustaa lähes kaikkia Suomessa opiskelevia lääketieteen opiskelijoita sekä ulkomailla lääketiedettä opiskelevia suomalaisia. Jäsenseurojen kautta opiskelijajäseniä on yli 4000.

 

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) on 12 000 lääkärin asiantuntija- ja edunvalvontaorganisaatio. NLY liittää yhteen Suomen nuoret lääkärit, edistää heidän ammatillista kehitystään, valvoo heidän ammattiinsa liittyviä etujaan sekä ilmaisee heidän mielipiteensä maan terveydenhuollolle ja lääkärikunnalle tärkeissä kysymyksissä. NLY:ssä uskomme, että hyvinvoiva ja osaava lääkäri on paras lääkäri potilaalle.

 

Suomen Lääkäriliitto on vuonna 1910 perustettu ammattijärjestö, johon kuuluu noin 26 000 jäsentä eli noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkäriliitto on Akavan jäsenjärjestö ja Suomen arvostetuin ammattijärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Sote-uudistuksen tavoitteet ovat hyvät, mutta ehdotetussa mallissa vielä parannettavaa28.9.2020 08:15:54 EESTTiedote

Lääkäriliiton mukaan suurimman ongelman muodostaa Uudenmaan erillisratkaisu, jossa kolmasosan maamme väestöä kattavalla alueella uudistuksen keskeiset periaatteet ja tavoitteet eivät toteudu. On tärkeää, että uudistusta kuitenkin sen puutteista huolimatta viedään eteenpäin. Lopulliseen hallituksen esitykseen on nyt tärkeää lisätä oleellisesti järjestämisvastuullisten sote-maakuntien päätöksentekomahdollisuutta palvelutuotannon järjestämisessä alueellaan. Lisäksi Uudenmaan erillisratkaisu tulisi purkaa.

THL:n antama maskisuositus on tärkeä lisä keinovalikoimaan toisen korona-aallon kynnyksellä13.8.2020 15:55:13 EESTTiedote

Lääkäriliitto on huolissaan Suomen koronaepidemiatilanteesta mahdollisen toisen aallon lähestyessä syksyllä. Ihmisten palatessa töihin ja kouluun sekä opiskelujen ja harrastusten pariin, riski myös tartuntojen määrästä kasvaa. Nyt annettu maskisuositus on tärkeä lisä jo aiemmin annettujen suositusten lisäksi. Kaikkia viranomaisten antamia suosituksia tartuntojen välttämiseksi on syytä noudattaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme