Etelä-Savon ELY-keskus

Rakennetun ympäristön tiedon digitalisoinnin hyödyt tunnistetaan Etelä-Savon kunnissa

Jaa

Etelä-Savon kuntien rakennetun ympäristön tiedon tilannetta on alettu selvittää. Etelä-Savon ELY-keskuksen KaavaDigi-hankkeen käynnistämillä kuntakierroksilla on yhdessä pohdittu kuntien valmiutta ottaa käyttöön valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä. Tiedon digitalisaation hyödyt onkin jo tunnistettu kunnissa. Kansallisen tietoalustan kautta tieto voidaan toimittaa kerralla kaikille viranomaisille ja kuntalaiset voivat etsiä tietoalustasta omia tietojaan.

Kuntia tuetaan digimuutoksessa

KaavaDigi-hankkeen yhtenä tavoitteena on saada kokonaiskuva kuntien rakennetun ympäristön tiedon tilasta ja kuntien valmiudesta kansallisen tietoalustan käyttöönottoon. Kuntien tilannetta kartoitetaan haastatteluilla, joita on sovittu lähes Etelä-Savon kuntien kanssa. Kuntien kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja paikkatietojärjestelmien asiantuntijoilta selvitetään mm. missä muodossa tietoa nyt tuotetaan, miten sitä tallennetaan, millaisia sähköisiä järjestelmiä on käytössä ja miten tallennettua tietoa hyödynnetään. Kuntien kanssa keskustellaan myös siitä, miten kunnassa nähdään omat mahdollisuudet muutokseen ja millaista apua kunnat kaipaavat.

Kunnilta kerätyn tiedon perusteella kunnille laaditaan tiekartat, joiden perusteella kunnat valmistautuvat maankäyttö- ja rakennuslain muutokseen. Tarkoitus on, että vuoden 2021 loppuun mennessä kunnilla olisi käsitys siitä, mitä kuntien on tehtävä, että uusi järjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Kun tarvittavat toimenpiteet on hahmotettu, kuntia myös tuetaan toimenpiteiden toteuttamisessa. Myös tuen tarve hahmottuu hankkeen myötä.

-  Jokaiselle kunnalle tehdään oma tiekartta, kertoo hankevastaavana toimiva Satu Reisko Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Kunta saa siis ohjeet siitä, mitä tarvitsee tehdä. Tämän lisäksi kuntia myös tuetaan toimenpiteiden suorittamisessa.

KaavaDigi-hankkeen hyödyt on nähty kunnissa

Osa ensimmäisistä haastatteluista on jo tehty ja rakennetun ympäristön tiedon tilanne alkaa hahmottua. Kunnat ovat olleet tyytyväisiä saadessaan apua muutoksen valmisteluun. Kunnissa kaivataan tietoa meneillään olevasta muutoksesta ja siitä, miten muutos vaikuttaa kunnan toimintaan. Osalla kunnista ei ole resursseja itse selvittää mitä pitää tehdä. Hanke helpottaa kuntien tilannetta, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

- Kuntien on vielä hankala hahmottaa mitä heiltä odotetaan, Satu Reisko arvioi. Silloin kunnassa ei myöskään hahmoteta, mihin apua tarvitaan. Harvalla kunnalla on mahdollisuus irrottaa omista resursseistaan ketään asiaa selvittämään ja muutosta valmistelemaan. KaavaDigi-hanke vastaa juuri tähän tarpeeseen ja siksi hanke on otettu hyvin vastaan.

Kunnat myös hyötyvät rakennetun ympäristön digitalisaatiosta monella tapaa. Yhden kansallisen tietoalustan kautta voidaan tieto toimittaa kerralla kaikille viranomaisille. Myös kuntalaiset voivat etsiä omia tietojaan samasta tietoalustasta, jolloin tarve kunnan asiakaspalvelulle vähenee. Tallennettujen tietojen yhteen toimivuus helpottaa niiden tulkintaa, ja tiedot ovat myös paremmin ajan tasalla. Näistä kertyy kunnille säästöä resurssien käytössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maankäyttöasiantuntija Satu Reisko, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4095, satu.reisko(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointia täydennetty: muutoksista voi kommentoida 24.11.–31.12.202024.11.2020 13:42:24 EETTiedote

Ympäristöministeriö on täydentänyt esitystään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinniksi. Täydentävässä esityksessä inventointiin esitetään lisättäväksi kuusi uutta maisema-aluetta. Lisäksi 26 alueen rajausta supistetaan tai laajennetaan. Kahta vuonna 2016 mukana ollutta aluetta esitetään poistettavaksi päivitysinventoinnista. Muutoksista voi lausua 24.11.–31.12.2020.

Etelä-Savossa työttömiä 900 enemmän kuin vuosi sitten24.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Työttömien määrä nousi Etelä-Savossa vuodentakaisesta lähes 900:lla. Lomautettujen määrä oli lokakuun lopussa 783, eli 34 % enemmän verrattuna vuodentakaiseen. Koko maassa lomautettuja oli 57 200. Määrä oli viisinkertainen vuodentakaiseen verrattuna. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Etelä-Savossa lokakuun lopussa 761, mikä on 97 henkilöä ja 15 % enemmän kuin vuosi sitten. Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli Etelä-Savossa lokakuun lopussa 3 045 henkilöä eli 363 vähemmän kuin vuosi sitten. Aktivointiaste oli Etelä-Savossa 31 %, mikä on maan kuudenneksi paras. Pitkäaikaistyöttömiä on Etelä-Savossa lokakuun lopussa 1 838, eli 31,5 % enemmän kuin vuosi sitten. Naisten pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi suhteellisesti hieman enemmän, 34 %.

Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia rakennusperinnön ja saaristoympäristön hoitoon4.11.2020 12:41:25 EETTiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on jakanut vuoden 2020 rakennusperinnön hoitoavustuksia ja saariston ympäristönhoitoavustuksia. Avustusta myönnettiin 21 kohteelle yhteensä 80 000 euroa. Eniten avustuksia myönnettiin Mikkeliin, Rantasalmelle ja Joroisiin, kuhunkin kuntaan kolmelle kohteelle. Suurimmat avustukset menivät tällä kerralla Pieksämäelle, Heinävedelle ja Mikkeliin.

Kerro mielipiteesi vesienhoidon toimenpiteistä Etelä-Savossa2.11.2020 11:25:17 EETTiedote

Etelä-Savon aluetta koskevat Vuoksen ja Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitosuunnitelmat sekä maakunnan pinta- ja pohjavesien toimenpideohjelma on päivitetty vuosille 2022–2027. Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Tilaa parantavien toimien tulee olla käynnissä vuoteen 2027 mennessä. Toimenpiteet on suunniteltu yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Koronakriisi hämmentää elinkeinoelämän näkymiä20.10.2020 14:06:25 EESTTiedote

Osalle Etelä-Savon yrityksistä korona ei ole merkittävästi aiheuttanut tuotantohäiriöitä tähän mennessä. Ensimmäisenä koronaepidemian ja siihen liittyvien rajoitusten haitat otti vastaan tapahtuma-ala ja siihen kiinteästi kytkeytyvät liiketoiminnot, kuten kuljetuspalvelut. Myös majoitus- ja ravintola-ala sekä erilaiset henkilökohtaisia palveluja tuottavat yritykset ovat joutuneet keväällä koronan takia sopeuttamaan toimintaansa. Palvelualojen paha notkahdus tasoittui pääosin kesää kohti mentäessä. Kotimaisten matkailijoiden suuri määrä ja vapaa-ajan asukkaiden selvästi pidempi kausi sekä lisääntynyt monipaikkainen työnteko ovat paikanneet ostovoimaa keväällä ja kesällä, vaikka tulosodotuksia ei saavutetakaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme